Bori02

Michael Borák

Komentáře 58

Od nejnovějších
  1. Indiana Jones a Království křišťálové lebky
    Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)
    7.5
    Nejslabší díl filmové série Indiana Jonese. I tak se ale vůbec nejedná o špatný film. Harrison Ford v roli i přes svůj vyšší věk pořád skvěle funguje a hodně mě jeho postava baví. I všechny vedlejší postavy jsou zajímavé. Dokonce se vrátilo několik postav z minulých filmů. Hlavní problém je příběh, který není tak zajímavý jako byl v minulých dílech a do toho ve filmu byli občas přehnané akční scény s využitím CGI. Jinak jsem ale s filmem vcelku spokojený. Z toho co jsem o Království křišťálové lebky slyšel jsem čekal o dost horší film, nakonec jsem ale vcelku spokojený.
  2. Ubal a zmiz
    Ubal a zmiz (2021)
    7
    Od tohoto filmu jsem nic nečekal. Asi i proto jsem byl s tím filmem spokojený. Je to slušně natočená kriminální komedie, která se přiznaně inspiruje filmy Guye Ritchieho. Během filmu jsem se dokonce i párkrát nahlas zasmál, což se mi u současných českých filmů skoro nikdy nestane, za poslední roky se to stalo možná akorát u filmu Vlastníci. Žádný takový český film v kinech jen tak znovu neuvidíme a myslím, že tahle tvorba by se měla podporovat. Protože bych rád měl častěji v kinech český film, který by mě upřímně zajímal. A proto jsem teď i zvědavý co dalšího režisér Adam Hobžík natočí.
  3. Hledá se Dory
    Hledá se Dory (2016)
    7
    Pokračování Hledá se Nemo jsem se několik let vyhýbal, protože sequely od Pixaru nepatří k tomu nejlepšímu co studio vytváří. A to samé nakonec můžu tvrdit i o Hledá se Dory. Nejedná se ale o vůbec špatný film. Jen používá stejnou formuli jako původní film, takže moc nedokáže překvapit. Ale postavy jsou zábavné, hlavně Hank se povedl. Jinak děj hezky plyne, je to zábavné, skvěle vypadající, akorát Dory je už s tou svou zapomínavostí občas otravná. Když bych to shrnul, tak se jedná o jeden z horších filmů od Pixaru, ale i tak bych ho klidně doporučil jako příjemný odpočinkový film, který si děti určitě užijí. Jen to nemá takový přesah pro dospělé jako mají jiné, lepší filmy od Pixaru.
  4. Tenet
    Tenet (2020)
    8
    Nolan má vždy úžasnou formu. Jeho filmy vypadají působivě, jsou skvěle natočené, používá krásně vypadající praktické efekty. Bohužel u tohoto filmu se ale nepovedlo tolik zaujmout postavami, hlavně hlavní ženská hrdinka mě nezaujala. Nemůžu ale vůbec říct, že se jedná o špatný film. Je to zábavný, i když trochu zmatený film, který zaujme po celou dobu stopáže a hrátky s časem baví. Pokud by šlo o jiného režiséra, tak asi hodnotím výš, ale u Nolana jsem zvyklý na víc.
  5. Harry Potter a Princ dvojí krve
    Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)
    7
    Obecně díly Harryho Pottera od režiséra Yatese nemám až tak moc rád, takže moje hodnocení je tím ovlivněné. A protože jsem čtenář předlohy, tak mě taky mrzí vynechání závěrečné bitvy a místo toho se v filmu objeví akorát nesmyslná akční scéna uprostřed filmu, která v předloze nebyla. Když se ale od tohohle odprostím, tak to není špatně natočené. Díl je zaměřený hodně na vztahy postav, hodně z toho času je věnováno vztahu Rona a Levandule, ale všechny hlavní postavy jsou dobře zastoupeny. Celkově ten film rychle ubývá. Jen těch vztahových věcí ve filmu na mě bylo trochu moc a radši bych byl kdyby se ten čas věnoval něčemu jinému.
  6. EuroTrip
    EuroTrip (2004)
    7.5
    Velice oddechová komedie pro teenagery. Neměl jsem od ní žádné očekávání, ale dokázala opravdu dobře pobavit. Hodně humoru vycházelo z amerických stereotypů ohledně Evropy, které byli pro mě opravdu zábavné. Hlavně část se Slovenskem byla skvělá. Co mě při filmu ještě bavilo bylo, že skoro celý film byl natáčený v Praze, nebo okolí. Tak bylo zábavné přemýšlet kde přesně se například scéna, která představuje Amsterdam asi natáčela.
  7. Vetřelec
    Vetřelec (1979)
    10
    Jeden z nejklasičtějších sci-fi hororů s legendární postavou Ripleyové a jejího boje s vetřelcem. O tomto filmu ani nelze říct nic co už nebylo řečeno. Je chválený všude. Skvělá atmosféra, hudba, herci a hlavně možná i úplně nejlepší nestvůra filmového plátna. Pokud ho někdo neviděl, tak by to měl co nejdřív napravit.
  8. Hobit: Bitva pěti armád
    Hobit: Bitva pěti armád (2014)
    7.5
    Závěr Hobití trilogie, která bohužel nedopadla až tak slavně. Filmy poškodil nejspíš hlavně nedostatečný čas na preprodukci, který byl způsobený požadavky studia. Osobně jsem koukal na režisérskou verzi a kino verzi jsem ignoroval, což bych doporučil každému u všech dílů Hobita v nich jsou i občas přidané opravdu důležité scény. Film má mnoho dobrých scén a jsou místa, která se mi vážně líbila, ale zároveň tam jsou scény které nefungují. Převážně scény obsahující nejhorší postavu Alfrida, nebo bojové scény, které sice vypadají zajímavě, ale často jsou jen sled scén bez návazností na sebe, jen aby se něco dělo. Díky tomu působili až přehnaně dlouhé. Pokud by to ale bylo lépe dramaturgicky naplánované, tak by to mohlo dobře fungovat. Nejlepší část bitvy právě proto byla výprava Thorina za Azogem, která byla tímto problémem netrpěla. Hezký konec mi film aspoň pozvedl na trochu vyšší hodnocení. Ale smutek z toho, že tak nadějný filmový projekt skončil tak hluboko pod očekáváním ani po těch letech nezmizel. Hlavně protože tam je vidět tolik nenaplněného potenciálu. Škoda.
  9. AVA: Bez soucitu
    AVA: Bez soucitu (2020)
    4.5
    Po dlouhé koronavirové pauze první návštěva kina. Díky tomu jsem si ten zážitek užil víc než normálně, ale ani to nezastíní fakt, že se jedná o vyloženě průměrný film s nudnou akcí, vcelku nezajímavým dějem a závěrem, který láká na možnost pokračování, které ale nikoho nezajímá. Jediným plusem filmu aspoň je, že tam byli skvělý herci jako Jessica Chastain a John Malkovich, kteří ten film dělali aspoň o něco lepší než ve skutečnosti byl.
  10. Vlastníci
    Vlastníci (2019)
    8
    Česká konverzační komedie, která se prakticky celá odehrává v minimálním prostoru jedné místnosti. I přes to se ale jedná o výbornou komedii u které jsem se opravdu zasmál. Líbilo se mi to nejvíc z českých komedií, které jsem v posledních pár letech viděl. Humor byl dobře napsaný, nepřišel jsem si u něj jako idiot. Akorát nějaké věty od postavy, kterou hrál Jiří Lábus mi přišli jako snaha o hloupý humor, ale to asi patřilo k tomu jakou postavu tam hrál. Celkově se ale rozhodně jedná o nadprůměrnou komedii.
  11. Parazit
    Parazit (2019)
    9
    Od filmu jsem měl díky ohlasů a výhrám na Oscarech velké očekávání, které to z velké části splnilo. Ze začátku se jedné spíš o zábavnou komedii, až později během filmu se z toho stává čím dál větší drama, které vyvrcholí závěrečným zvratem. Ten mi osobně přišel až přehnaný a nelíbil se mi tolik jako zbytek filmu. I přes to se ale jedná o dobrý film.
  12. Smysl života podle Monty Pythona
    Smysl života podle Monty Pythona (1983)
    7.5
    Humor od Monty Python je velice specifický, ale má své kouzlo. Není tak dobrý jako předchozí dva filmy, ale pořád se jedná o kvalitní dílo. Film je blíž k původnímu seriálu než předchozí dva filmy. Je to série skečů, které mají proměnlivou kvalitu, ale objevují se tam i vážně výborné skeče. Jmenovitě například pojišťovací společnost, píseň Every sperm is sacred, nebo skeč s dárcem orgánu.
  13. Mrtví neumírají
    Mrtví neumírají (2019)
    6.5
    Od filmu se nemůže očekávat klasický horror, už jméno režiséra to prozrazuje. V The dead don't die se pracuje s klišé a dělá si z nich legraci, dále občas i porušuje čtvrtou zeď a celkově je to spíš komedie než horror. Ani u tohoto filmu neočekávejte pořádný děj, vlastně se tam ani moc nestane. Ale pokud si s tímto očekávání film pustíte, tak vás čeká zajímavý film.
  14. Ready Player One: Hra začíná
    Ready Player One: Hra začíná (2018)
    9
    Od Spielberga jsem nečekal že ještě uvidím takový dobrý akční film. Sice hodně vychází z 80. let a jejich popkultury, ale natočený je hodně současně a má skvěle natočenou akci. V celém filmu je skrytých hodně narážek, že při jednom shlédnutí určitě část přehlédneš. Z akčního filmu jsem už dlouho nebyl tak nadšený. Po shlédnutí filmu si teď chci přečíst původní knížku.
  15. Yesterday
    Yesterday (2019)
    7
    Feels good film, který nostalgicky potěší srdíčko krásnou hudbou od Beatles. Děj je jednodušší a nesnaží se o vysvětlení hlavní záhady, jak se změnila historie. Snaží se jen pracovat s důsledky. I když tu u žánru je napsané fantasy, tak je tam jen ten jeden základní fantasy motiv a zbytek už jen hlavně romantická komedie s písněmi od Beatles. Jako taková je ale dobře natočená a i když na romantické filmy normálně nekoukám, tak tady to všechno dobře funguje.
  16. Nikdy neodvracej zrak
    Nikdy neodvracej zrak (2018)
    9.5
    Poutavý a smutný příběh filmu mě dostal. Ze začátku jsem měl obavy, že to bude moc dlouhé, moc artové. Ve výsledku je ten film ale tak akorát přívětivý k divákovi,aby si výsledný film většina lidí užila. Příběh ve filmu byl velice zajímavý a nikdy mě nepřestal bavit, byl opravdu komplexní. Tento film patří k tomu nejlepšímu co jsem v posledním roce viděl a určitě se k němu někdy chci vrátit.
  17. Lví král
    Lví král (2019)
    5.5
    Tento film se hodně těžko hodnotí se znalostí původního animáku. Pokud bych ho od tohoto filmu oddělil, tak by se mi výsledný film hodně líbil. To ale nedokážu udělat, protože původního Lvího Krále dobře znám a mrzí mě že tato nová verze vůbec není odvážná a je to akorát předělávka původního do nové formy. Mnoha lidem to může stačit, ale doufal jsem v něco víc. Hlavně když v této formě ani nedokáže tak dobře emočně zasáhnout, protože u CGI zvířat nejde udělat tak expresivní obličej jako u animovaných filmů. Díky tomu nedokáží předat takové emoce. A tím mě hlavně zklamali. Původní lví král je tak skvělý film, protože skvěle pracuje s emocemi, vytváří poutavý, chvílemi velmi smutný příběh. Tady to ale nefunguje tak dobře. A krásná vizuální stránka pro mě ten film nezachrání.
  18. Alita: Bojový Anděl
    Alita: Bojový Anděl (2019)
    8
    Slušně natočený zpracování japonské mangy. Od produkující Camerona jsem sice čekal ještě něco víc, ale po ne až tak v vedených trailerech to nakonec bylo příjemné překvapení. Film hlavně vyzvedává krásný vizuál, ve kterém dobře funguje akce. Přestože to byli z velké části vizuální efekty, tak to nepůsobí přeplácaně jako většina ostatních současných akčních filmů založených na digitálních efektech. Ve výsledku film beru jako kvalitní akční film, lepší než většina blockbusterů.
  19. Sully: Zázrak na řece Hudson
    Sully: Zázrak na řece Hudson (2016)
    8
    Spojení herce Toma Hankse a režiséra Clinta Eastwooda přineslo velké očekávání. Za mě osobně se to očekávání i naplnilo. Skvěle natočené drama podle skutečných událostí o nouzovém přistání letadla a jeho důsledcích pro pilota je ukázka jak tvořit příběhy podle skutečných událostí, aby byli opravdu zajímavé a zábavné. Ani mě moc nenapadá co by tomu šlo vytknout.
  20. Krásný kluk
    Krásný kluk (2018)
    7
    Další z mnoha filmů o drogové závislosti. Jeho zpracování bylo ale vážně vcelku nadprůměrné, s dobrými hereckými výkony a děj i když vcelku očekávaný, tak dokázal dobře zabavit. Hlavně výkon Timothée Chalamet stojí za zmíňku. Další film po ve kterým ukazuje, jak schopný je to herec.
  21. 7 životů
    7 životů (2017)
    7
    Solidní sci-fi které ukazuje, že i Netflix může natočit dobrý film. Základní příběh je zajímavý, akce je dobře natočená, ale ve filmu jsou i logické problémy. Ty shazují film dolů. Další problém je hlavní záporák, který není moc zajímavý. I přes problémy to ale je nadprůměrné sci-fi, které stojí za shlédnutí.
  22. Počátek
    Počátek (2010)
    9.5
    Filmy od Nolana mám hodně rád. V rámci mainstreamu ho považuji za jednoho z nejlepších filmařů. A tuhle kvalitu splňuje i Inception. Výborný scénář, který skvěle funguje i při dalších shlédnutích, dobré herecké výkony a taky nádherný vizuál. Nenapadá mě nic co bych na tom filmu mohl vytknout.
  23. Apokalypsa v Hollywoodu
    Apokalypsa v Hollywoodu (2013)
    5.5
    Film ve kterém si herci dělají legraci ze sebe. Bohužel kvalita je ale kolísavá. Hlavně scénář je hodně jednoduchý. Některá camea a vtipy jsou hodně povedené, jiné ale míň. Je z toho jen průměrný až lehce nadprůměrný film. Bohužel. Očekávaní jsem měl o hodně větší.
  24. Kouzelníci z Waverly
    Kouzelníci z Waverly (2007)
    3
    V rámci seriálů pro teenagery od Disneyho je seriál nadprůměrný. To ale neznamená, že je to dobrý sitcom. Nepamatuji si že bych se někdy zasmál u nějakého z dílů, které jsem viděl. V seriálu ani nejsou zas tak zajímavé postavy a celkově není na něm nic co by donutilo koukat dál.
  25. Jak jsem poznal vaši matku
    Jak jsem poznal vaši matku (2005)
    8
    Hodnotit celý seriál nikdy není snadný. Kdybych hodnotil podle první série, tak bych šel s hodnocením ještě výš, kdyby podle poslední, tak zase níž. Nakonec tedy volím kompromis. V rámci prvních sérií je to jeden z nejlepších sitcomů a rozhodně stojí za to ho vidět. Skvěle napsané postavy, výborný humor, celkově spokojenost. Dlouhé prodlužování seriálu ale způsobilo, že kvalita šla hodně dolů. Pořád to ale byl lehce nadprůměrný seriál. Celkově podle mě stojí za to ho vidět
  26. Ajťáci
    Ajťáci (2006)
    9.5
    Příhody Jenn, Roye a Mosse mě baví už mnoho let. I když kvalita v pozdějších sériích trochu klesala, tak bych stejně nejradši chtěl ještě aspoň o jednu sérii víc. Mám hodně rád britský seriály a jejich humor. A tady je doplněn skvělými příběhy a zajímavými postavami. Nemůžu ho teď hodnotit jinak než hodně vysoko.
  27. Králové ro(c)ku
    Králové ro(c)ku (2006)
    8
    Filmový zrod Tenacious D. Zbožňuji zpěv Jacka Blacka, jeho hlas by i vzkříšil mrtvého. Zábavné písně které s Kyle Gassem vytvořili, udělali atmosféru, v které by zvládl fungovat snad každý film. Tohle ale není jen tak ledajaký film. Je to skvělá komedie. PS. Jestli ďábel zpívá a hraje stejně dobře jako ve filmu, tak vím kde chci po smrti skončit.
  28. Pacific Rim: Povstání
    Pacific Rim: Povstání (2018)
    5
    Film plný CGI ve kterém bojují obří roboti s monstry. Samotného boje s monstry tam ale přesto není nějak moc. Spíš častěji bojují s jinými roboty. Akce nevypadá blbě, je vcelku i zábavná. S dobrým scénářem by to mohl být zábavný film. Ten tu ale není. Když se neděje akce, tak dokáže být film hodně nudný. Jsou tu typy postav u kterých přesně víš jak se budou chovat, protože ten typ postav dobře znáš z jiných filmů. Není to špatný film, ale je to pořád velice průměrný film.
  29. Tvář vody
    Tvář vody (2017)
    8
    Del Toro tímto filmem získal Oscara. Je to krásně natočená vzpomínka na starý Hollywood a hlavně horory z 50.let. Romantické fantasy, které občas trochu připomíná pohádku, rozhodně to ale není film pro děti. Vztah mezi Elisou a bytostí se povedlo kvalitně zpracovat. Je vidět jak se sbližují, až se mu rozhodne pomoct. Film se nebojí ani explicitnějších scén, ale není jich moc.
  30. Velká hra
    Velká hra (2017)
    7.5
    Molly's game je životopisný film. To občas může znamenat nudný film, ale v případě Serkinova filmu se opravdu nebude nudit. Jako scénárista už v minulosti ukázal, že dokáže psát velice kvalitní filmy. A teď to dokázal i v režisérském křesle. Hlavní hrdina je skvěle napsaná. Její příběh je napínavý a skončíte tak, že jí budete fandit. To dopomohla herecká práce Jessicy Chastain. Nakonec bych mohl ještě vychválit kameru, která pracovala úžasně hlavně při hraní pokeru.
  31. Gejša
    Gejša (2005)
    8
    Vizuálně nádherný film. Krásná ukázka japonské kultury. Ukazuje jak ve skutečnosti v minulosti vypadal život gejši. Snaží se ukázat i negativní stránky jejich života. Příběh hlavní hrdinky mi jen přišel ke konci trochu moc idealistický a vysoce nepravděpodobný. Nepřišlo mi to reálné. Kromě něj ale obsahuje velice zajímavý příběh, s nádhernou japonskou atmosférou, která stojí za to vidět.
  32. Debbie a její parťačky
    Debbie a její parťačky (2018)
    5
    Vyloženě oddechový film, u kterého jsem radši moc nepřemýšlel. Do filmu se jim povedlo dostat hodně známých hereček a celebrity. Samotná akce loupeže je zábavná, ale kolem toho je hromada vaty, která dokáže občas i trochu nudit. Může to ale být jen tím, že to není tolik určené pro muže,jako spíš pro ženy. Například i díky hromadě známých módních značek a celebrit. Mně to ale přijde jen jako obyčejný průměr.
  33. Prezident Blaník
    Prezident Blaník (2018)
    6
    Kancelář Blaník je dost známý internetový seriál a předělat ho do filmové podoby byl zajímavý nápad. Využilo se na to dost štědrý období kolem prezidentských voleb. Bohužel převést pár minutový seriál do celovečerní podoby není snadný úkol. Tvůrci se s ním ale popasovali s úctou. Vcelku se jim podařilo zachovat atmosféru seriálu. Jen občas film kolísá v kvalitě. Začátek je povedený. Ve chvíli kdy se začne reagovat na události, které nemohli naplánovat se ale často pokusy o vtipy nepovedou. Film není špatný. Ale za pár let už se většina věcí nebude chápat a obsahuje několik nepovedených momentů.
  34. Futurama: Bender's Big Score
    Futurama: Bender's Big Score (2007)
    6.5
    První z televizních filmů k seriálu Futurama. Vracejí se v něm všechny důležité postavy z klasických dílů. Ale pořád to není tak kvalitní jako seriál. Delší filmová stopáž tomu asi nesvědčí. Pořád to ale není slabý film. Má svoje vtipné momenty, děj není špatný a další kousek příběhy Frye a jeho rodiny z roku 2000 se povedl. V seriálu vždy toto období dávalo jedny z nejdojemnějších momentů v seriálu. Celkově jsem tedy spokojen. Akorát v porovnání se seriálem film vychází o něco hůř.
  35. Muž na laně
    Muž na laně (2015)
    8
    U tohoto filmu nebudu moc objektivní, protože jsem příběh měl hodně rád už před tímto filmem. Ať už v krátkém animovaném filmu, nebo v dokumentu. Je to krásný příběh o neobyčejném člověku, který má svůj sen a jeho pokusu ho splnit. Vizuální stránka filmu je nádherná. Opravdu dovede ukázat atmosféru na vrcholu dvojčat. Děj hodnotit nebudu, protože jsem ho dobře znal už předtím. Ale z provedení jsem nadšen.
  36. Nejtemnější hodina
    Nejtemnější hodina (2017)
    7.5
    Film stojí na herectví Gary Oldmana. Jeho Churchill je úžasně zahraný a dostal za něj zaslouženě Oscara. Jeho vizuální stránka je taky výborná. Doba byla zpracována věrohodně. Bylo vidět, že jim dali na poměry Oscarových dramat štědrý rozpočet. I vyprávění se mi líbilo, ale to už mělo své problémy. V ději se nějaké postavy chovali tak, aby se to hodilo scénáristům. Vyvrcholením byla scéna v metru, která se pokoušela vyvolat emoce, což skončilo na půl cesty. I přes tyto problémy jsem si ale film užil.
  37. Já, Simon
    Já, Simon (2018)
    8
    Od filmu jsem moc neočekával, ale nakonec jsem byl hodně spokojený. Téma je mi blízký. Je to velice dobře natočený film. Herci v hlavních rolích jsou kvalitní. Hlavní I vedlejší postavy jsou zajímavé. Jen nějaké části byli až moc idealistické a trochu kazili celkový dojem. Naštěstí jich ale nebylo tolik, aby zkazilo dojem z filmu. Celkově jsem spokojený a doporučuji
  38. Pásky z Nagana
    Pásky z Nagana (2018)
    9
    Krásně zpracovaný dokument, který skoro každý Čech musí milovat. Takhle kvalitně provedený dokumenty se moc často nevidí. Je vidět, že lidi kteří na něm pracovali ho dělali s nadšením. K výpovědi se v dokumentu povedlo dostat všechny důležité hráče. Rozhovory z dob Nagana se skvěle zkombinovali s současnými rozhovory. Celý dokument je čirá radost
  39. Ghost in the Shell
    Ghost in the Shell (2017)
    6
    Nové zpracování velice známého anime nedopadlo tak dobře jako by většina lidí chtěla. Film je o hodně povrchnější než původní dílo. Neříkám ale že je to špatný film. Je skvělé že se v Hollywoodu studio rozhodlo udělat film, který není úplně mainstreamový. Pořád film obsahuje zajímavou akci, svět vypadá nádherně a některé postavy jsou opravdu zajímavé. Třeba postava, kterou hraje Takeši Kitano. Film má své problémy, ale dopadl líp než jsem čekal
  40. Death Note
    Death Note (2017)
    4
    Death note je adaptace japonského anime. Jako člověk který původní dílo zná nemůžu jinak než je porovnávat. A v tom porovnání dopadne tento film jako výrazně horší. Původní anime bylo hodně o boji dvou chytrých postav snažící se zjistit kdo je ten druhý. V tomhle filmu se ale postavy chovají o hloupě. Jediná světlá část filmu je postava Ryuka, která je skvěle zahraná Willem Dafoe