Alita: Bojový Anděl

76%
Alita: Bojový Anděl

Alita je normální holka s robotickým tělem, předurčená k velkým věcem. Jen o tom zatím neví. James Cameron a Robert Rodriguez, dvě výjimečná jména světové kinematografie, vás zvou na neobyčejný příběh o pádu anděla a zrození bojovnice.

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání.  (Cinemart)




Recenze: Alita: Bojový Anděl

Kinobox.cz
80%

Dalším významným plusem filmu je vskutku vydařený world-building, kdy na rozdíl od většiny podobných snímků (v nedávné době například Ghost in the Shell, trilogie Labyrint, Smrtelné stroje) vzbuzuje Bojový anděl dojem, že se díváme na futuristickou společnost, která nějakým způsobem funguje, a bylo by zajímavé dozvědět se víc o každodenním životě jejích obyvatel.

Kinobox.cz
72%

Myslet si ale, že Alita nic většího neznamená v rámci vývoje filmu, je špatně. To, co tady trikaři dokázali s CGI a hlavně motion capture, v mnoha ohledech překonává i poslední CGI velepočin Avatar (2009). Hrdinka sama je bez problémů; nejlepší počítačem vygenerovaný obličej, jaký tu kdy byl, a její velké oči působí naprosto přirozeně.


Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Slušná digitální podívaná a celkem dobrý příběh. Pokud se jedná o digitální akci, je to ok, ale jakmile je tam reálný člověk a "digikyborg", působí to nesourodě a celkem se to i seká, jako hra na pomalém PC. Film mě ale jako oddychovka zaujal a těším se na další díl..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Překvapuje mě, že napojení na mangu/anime není jen povrchní, ale celkem hluboké sžití s tradicemi, takže předpokládám,ž e američtí scenáristé přistoupili k materiálu celkem citlivě. A to v takovém detailu, jako je pseudoněmecký název bojového umění, který v sobě nese kus posedlosti Japonců pro jakkoliv nesmyslné odkázání se na evropskou kulturu. Pak je tu taky nepřirozená provázanost příběhu s vymyšleným sportem, který hraje pro život postav automaticky důležitou roli, 300 letá dokonalá žena submisivně přijímající roli dcery, protože tak (z nějakého důvodu?) fyzicky vypadá, tajuplné postavy mimo dobro a zlo nedotknutelně procházející děním (Connelly), naivní hrdinové s naivními cíli, kteří musí bojovat epické bitvy, i když by se radši od rána do večera hubičkovali.... a tak dále. Problém je, že všechny ty věci, které jsou nepochybně nesmysly, jsou v japonských seriálech/komiksech rozprostřené mezi desítky epizod/čísel a každý nesmysl je do až nesnesitelného detailu okecán tak, že jeho funkce pro příběh a psychologii postav se jeví zásadně a nevyhnutelně - kdežto v Alitě to vychrleno celkem překotně a bez skutečného zájmu a možnosti emocionální - hrdinka je nadšená z toho, že poznává svět ghetta a je to pro ni očividně pozitivní zážitek, takže je těžké chápat, že bychom měli toužit spíš po městě v oblacích, které se v tu chvíli naprosto zbytečné. Emoce a motivace postav se mění nahodile a skokově. Alita je jako rešerše na námět na anime bez toho, co dělá anime tak působivým. A místo toho zbývá jen pokroková digitální animace, která mě ale upřímně řečeno sama o sobě moc nezajímá, když není využitá k něčemu lepšímu. 5/10
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Letní akční výplach. Vizuálně pastva pro oči, příběhově už je to slabší - hlavně v neakčních scénách to Rodriguezovi skřípe a to má k dispozici nějaké herce. Na první dobrou ale i tak velká spokojenost.


Dodatečné informace

Původní název:
Alita: Battle Angel (více)
  • Argentina Alita: Bojový Anděl
  • Argentina Alita: Battle Angel
  • Argentina Alita: Bojový anjel
  • Argentina Battle Angel
Premiéra v ČR:
14. 2. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Argentina, Kanada, USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
170 mil. USD
Tržby:
404,98 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Alita: Bojový Anděl je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch