Iron Man

83%
Iron Man

Slavná komiksová postava Iron Man patří mezi nejhýčkanější superhrdiny sdružené pod křídly giganta jménem Marvel. Přesto (nebo možná právě proto) se až teď mohl přidat ke svým sourozencům Spider-Manovi, Fantastické čtyřce a X-Menům, kteří o sobě mohou hrdě prohlašovat, že o nich natočili film. Nečekejte ovšem dalšího spasitele lidstva, kterému k jeho mimořádným schopnostem pomohlo pavoučí kousnutí nebo ozáření. Muž se železnou maskou, občanským jménem Tony Stark, se ke své výjimečnosti "poctivě" propracoval. Uvozovky jsou namístě, Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí "brnění", které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man.




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Iron Man je hlavně o návratu Downeyho na vrchol a pak až o nějakém plécháči. Samozřejmě je to vše myšleno s nadsázkou,ale tento návrat se prostě podařil. Už si ani nedokážu představit,že by Iron Mana měl hrát někdo jiný. Charisma,které má Robert prostě na zemi nenajdete a on ho umí i skvěle prodat. Iron Man je vlastně takový počátek jednoho velkého Universa a také stanovil nějakou laťku,kterou se některým dalším snímkům nepodařilo ani přelézt. Tento snímek je prostě bezvadně natočená komiksovka se skvělými vizuálními efekty a solidním příběhem.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Další slušně natočený komiks. Akční scény výborné. Je to novodobý Batman, respektive smrtelný hrdina, který si svou nadvládu získává pomocí technologie. Robert Downey jr. a jeho osudová role a pro mě jeho nejlepší.. sedí mu to. Moc pěkná komiksová podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Iron Man. Další superhrdina bez bázně a hany, který je však v lecčems přeci jen poněkud jiný. Jako jeho soukmenovci neoplývá žádnou superschopností. Iron Man aka Tony Stark je zkrátka obyčejný člověk, jak by se jednoduše řeklo, úspěšný a tím bohatý pan továrník, který se vlivem daných okolností rozhodne sestavit si něco jako ovladatelné brnění a bojovat proti zločinu a lidskému úpadku. Charakterem je tedy něco jako Bruce Wayne a jeho Batmana. Po technické stránce svého převleku však daleko vyvinutější. Tvůrci se tuto komiksovou postavu snažili pojat velkolepě, což ohledně ostatních komiksových snímků ani není divu, a nedá se říct, že by se nezdařilo. Na obsazení hlavní role kývl Robert Downey Jr., který si tak na bedra vzal nelehký úkol, neboť je na něm celý koncept snímku postaven. A volba se ukázala jako přínosná. Námět prvního příběhu je klasicky daný. Vznik Iron Mana. Děj tedy musel být zpracovaný tak, aby to mělo patřičnou logiku a nezanechávalo u komiksových fanoušků zakyslou pachuť. Popcornový potenciál je samozřejmě zohledněn, takže komiksově akční filmový zážitek u diváků plně zanechává. Nejede se v nějaké složitosti a politické nerozvážnosti. Asi málo diváků ví, že Iron Man v šedesátých letech minulého století původně vznikl jako antikomunistický bojovník. To už však naštěstí úspěšně zavál čas. Snímek je dostatečně akční, efektní, plný humoru a hlášek. Doporučuje se také nevynechat závěrečnou potitulkovou scénu. Tam Tonyho Starka navštíví Nick Fury a naznačí mu existenci superhrdinského týmu pod názvem Avengers. A zároveň tak v době uvedení tohoto snímku do kin naznačuje divákům, co dalšího se pro ně chystá. Avengers vstoupil do kin až čtyři roky poté. A tím také byla komiksovým fanouškům odhalena nová podoba Nicka Furyho. Při dnešním pohledu se dá říct, že se jednalo o povedený komerční tah v rámci marvelovského superhrdinského vesmíru.


Dodatečné informace

Původní název:
Iron Man (více)
  • USA Iron Man
  • USA Aianman
  • USA A vasember
  • USA Homem de Ferro
  • USA Ironman
  • USA Iron man - El hombre de hierro
  • USA Raudmees
  • USA Железный человек
Premiéra v ČR:
1. 5. 2008
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
140 mil. USD
Tržby:
585,17 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Iron Man je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Iron Man


Podobné


Powered byJustWatch