Žádná Captain Marvel či Eternals. Marvelovky se po sérii přešlapů spolehnou na osvědčené hrdiny

Žádná Captain Marvel či Eternals. Marvelovky se po sérii přešlapů spolehnou na osvědčené hrdiny
The Marvels | Marvel Studios
Kdyby ve filmové branži nikdo nešel do rizika a proti pohodlnému komfortu publika, nedostali bychom skoro žádná opravdu pamětihodná díla s kanonickým dosahem a někdy i vlivem proměňujícím celý průmysl. Mezi takové patří i první Iron Man z roku 2008, jemuž i kvůli nestabilní povaze a minulosti Roberta Downeyho jr. plně důvěřoval jen malý okruh zainteresovaných tvůrců. Zrodil se hit definující jednu etapu kinematografie, kterou takový Martin Scorsese možná kinematografií vůbec nenazývá, ale superhrdinský kolos nešlo zastavit.
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech | Walt Disney Studios
Za šestnáct let vzniklo 33 celovečerních filmů, z nichž většina hladce překonala půlmiliardové tržby (a Avengers: Endgame se drápali ke třem miliardám). Televizní svět Marvelu se každoročně rozrůstá a podobně jako u komiksů začíná platit, že úplný přehled si mohou udržet jen ti nejzatvrzelejší fanoušci a fanynky. Pozornost a touha být součástí vzrušujícího filmového světa s jasně vyčleněným Macguffinem (dějovým nástrojem, který motivuje postavy) ale po pandemii slábnou. A to natolik, že letos uvidíme jediný marvelovský snímek. Deadpool & Wolverine zahájí nepřístupnou slovní kanonádu v červenci a vzhledem k tomu, že jde o prvotní začlenění oblíbených hrdinů z postranních koutů Marvelu do hlavní franšízy MCU, se automaticky očekává miliardový zájem.
Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
AI
78%
Disneyho ředitel Bob Iger chce podle zákulisního reportu CBR z něčeho takového dlouhodobě těžit. Na méně atraktivních příbězích studio tratilo a tvrzení marvelovského bosse Kevina Feigeho, podle něhož filmová série sotva škrábla povrch komiksového archivu, prochází tvrdým střetem s diváckou realitou. Po vynuceném odchodu Downeyho, Chrise Evanse či Scarlett Johansson není až tolik zapálených fandů, kteří by odevzdaně žasli nad každou generickou zápletkou s obměňovanými lokacemi a postavami.
Nejvíc patrné to bylo v případě Eternals, jichž se chopila oscarová nezávislá autorka Chloé Zhao a Angelina Jolie, Salma Hayek či Kit Harrington měli zbudovat dospělejší mytologický odklon od absolutního mainstreamu. Recenze se s netradiční vizí zahrnující i LGBTQ+ motivy rozešly a plánovaný druhý díl, který by si Feige rád prosadil, tak zřejmě zelenou nedostane. Výkonnostní únava potkala i Ant-Mana, který se zkrátka nejlépe drží jako vedlejší postava a v loňské třetí sólovce záhy přišel o vítr z plachet. A nejhůř dopadlo listopadové pokračování Captain Marvel s názvem Marvels, které pod dohledem blockbustery nepolíbené režisérky Niy DaCosty pohořelo víc než jakýkoli marvelovský předchůdce. Rozpočet 275 milionů a tržby 206 milionů dolarů jsou alarmující katastrofou.
Marvels
Marvels | Marvel Studios
Marvel pomyslně uzavřel kruh a šestnáct let poté, co riskantním projektem otevřel dveře pro tolik hrdinů z barevných sešitů, mu nyní nezbývá než přečkat turbulence a s oblíbenými postavami vytyčit nový směr. Shang-Chi, který apeluje na východní publikum, to s tváří Simu Liu zkusí ještě jednou, přičemž naděje se vkládají do obrozené týmovky Thunderbolts, nové Fantastické čtyřky a také nastávajícího Kapitána Ameriky s Anthony Mackiem, který to ale nebude mít úplně lehké. Tyto stěžejní projekty, jejichž směřování pro změnu ovlivnil vyhazov herce Jonathana Majorse obviněného z kupy sexuálních napadení, dle nově vyznávané filosofie možná doplní sólovky Thora či Doctora Strange, jež se nejeví jako takový risk. Bez Kanga Dobyvatele a dřívějších kasovních jistot končí období experimentování, což může být i dobrá zpráva. I když z tvůrčí a obchodní podstaty jde hlavně o varování.
Podívejte se také na žebříček nejlepších komiksových filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: CBR, Movieweb