Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně

Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně
Thor: Ragnarok | Marvel Studios
Jednačtyřicetiletý Ritchson do té doby hostoval v seriálech, nejvíc prostoru dostal ve sportovní komedii Borci z Blue Mountain State po boku Denise Richards. „Nebral jsem to vážně. Říkal jsem si, že mi tu roli dohodí, pokud budu vypadat jako ten chlápek; že o hraní se nikdo nestará,“ svěřil se televizní Reacher pro nové vydání časopisu Men's Health. V tom se možná spletl, jelikož castingoví režiséři jej odbyli s tím, že neprojevil potřebné kvality.
Alan Ritchson
Alan Ritchson

Herec

Promarněná příležitost nakonec Ritchsona zamrzela a přiměla navštěvovat herecké lekce. Thor a s ním i Hemsworth se stali pilíři MCU, která spěla k jednomu z nejvýdělečnějších filmů všech dob v podobě Avengers: Endgame. Ritchson zkoušel štěstí u konkurenční série Hunger Games, v druhé části s podtitulem Vražedná pomsta se ucházel o roli Finnicka Odaira. Tvůrci mu tehdy vzkázali, že ve třiceti letech je moc starý a pravděpodobně v Hollywoodu neprorazí. Místo něj obsadili o tři roky mladšího Sama Claflina.
Reacher
Alan Ritchson – Reacher | Amazon Prime Video
Ritchson, jenž se loni připojil k nesmrtelné franšíze Rychle a zběsile v jejím desátém dílu, se zahojil na televizní produkci. Komiksový svět mu otevřel náruč díky DC seriálu Titans, v němž vydržel po tři série, a momentálně ukazuje svaly ve chválené druhé sezóně Reachera. Třetí řada je na cestě, přičemž Ritchson si v dubnu odškrtne také výraznou úlohu ve válečném akčňáku Guye Ritchieho The Ministry of Ungentlemanly Warfare s Henrym Cavillem a Eizou Gonzáles. „Týden po první sezóně Reachera jsem měl na stole padesát nabídek,“ potvrdil herec, že se mu konečně změnil život.
Být na palubě Marvelu, Ritchson by měl určitě ještě snáze vyřešené životní spoření. Musel by ovšem ukazovat komediální nadání, neboť Thor se pod dohledem Taiky Waititiho transformoval v odlehčeného hrdinu a Hemsworth se mohl vyřádit. Tak jako řada dalších slavných herců a hereček, kteří už se před zelené plátno chodí za štědrou výplatu spíš pobavit. Příkladem budiž Thor: Ragnarok, v němž se oscarové či alespoň nominované osobnosti jako Mark Ruffalo a Cate Blanchett hrdě odevzdaly divoké Waititiho estetice a místy dětinskému humoru.
V Marvelu rozhodně zbývá dost prostoru pro náročnější hraní, což dokládají výkony Roberta Downeyho jr., Elizabeth Olsen nebo Christiana Balea, jenž ve čtvrtém Thorovi překvapivě ztvárnil tragického a děsivého zloducha Gorra. Posléze si ale povzdechl, že natáčení v ateliérech pro něj bylo monotónní. Nově si na marvelovskou zkušenost postěžoval také renomovaný držitel ceny BAFTA Ray Winstone, jenž v Black Widow zosobnil hlavního padoucha Dreykova. Podle svých slov se snažil odvést co nejlepší práci, ale producenti jeho úsilí negovali a svůj výkon musel pozměnit.
Black Widow
Ray Winstone – Black Widow | Marvel Studios
„Bylo to fajn, dokud jsem nemusel absolvovat dotáčky,“ podělil se Winstone v rozhovoru pro Radio Times. „Tehdy zjistíte, že podle pár producentů je váš výkon přes čáru, moc silný. Tak ale Marvel funguje. Může vám to rozdrásat duši, protože cítíte, že odvádíte skvělou práci. Řekl jsem jim, že mě mohou přeobsadit, skončil jsem s nimi. Jenže to stejně musíte znovu udělat, protože to máte ve smlouvě. Jinak byste skončili u soudu. Jako když vás nakopnou do rozkroku,“ popisoval herec známý z Indiana Jonese a Království křišťálové lebky, jehož brzy uvidíme v netflixovské fantasy Mladá dáma.
Být součástí Marvelu je každopádně lukrativní, i když současně nevypočitatelné. Publikum si herce v superhrdinských kostýmech snadno zaškatulkuje a také Hemsworth měl delší dobu problémy uchytit se mimo komiksovou stáj. Miliardová série však opakovaně dokázala, že herectví pro ni není až tak podřadný aspekt, i když k němu často přistupuje v rozporu s představami talentovaných umělců.
Podívejte se na žebříček nejlepších komiksových filmů podle Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Men's Health, Radio Times