Film jako žádný jiný. Chris Hemsworth natáčí akční nářez, který chce překonat rekordy

Film jako žádný jiný. Chris Hemsworth natáčí akční nářez, který chce překonat rekordy
Vyproštění 2 | Netflix
S rozvojem trikových možností a s rostoucím důrazem na propracovanost akčních sekvencí, které dnes v hollywoodských velkoprodukcích kombinují asijské bojové techniky s tradičními přestřelkami, se úloha kaskadérů konečně zviditelňuje a doceňuje. Před sto lety mohli být tzv. stuntmani filmovými hvězdami, přičemž představitelé grotesek v čele s Chaplinem, Haroldem Lloydem a hlavně Busterem Keatonem prováděli fyzické kousky, na něž by se dnes troufla jen hrstka známých herců (a rozhodně ne v takové kadenci).
Matthew Vaughn
Matthew Vaughn

Producent, Scenárista

Řada osobností stříbrného plátna od té doby proslula tím, že za sebe nechávala profesionály zaskakovat jen minimálně – i do nebezpečných inscenací se po hlavě vrhali třeba Jean-Paul Belmondo nebo Steve McQueen, dnes je postrachem pojišťováků hlavně Tom Cruise. Kaskadéři ovšem utváří filmový průmysl i po umělecké stránce a nejpatrnější to je na díle Chada Stahelskiho a Davida Leitche. Bývalí stuntmani se zkušenostmi z Matrixu společně vytvořili Johna Wicka, jenž ve čtyřech filmech posouvá možnosti intenzivní „gun-fu“ akce a její inscenování do stylisticky působivých choreografií. Oba se stali vyhledávanými režiséry drahých blockbusterů. Stahelski se chystá na remake Highlandera, Leitch se s velkou pravděpodobností chopí rebootu série Jurský svět.
John Wick: Kapitola 4
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Matthew Vaughn, jenž nedávno do kin poslal špionážní akční komedii Argylle: Tajný agent, ovšem kaskadérskou působnost u akčního díla ještě rozšiřuje. V jím produkovaném snímku, jehož zápletku ani název zatím tvůrci neprozradili, řídí kaskadéři naprosto vše. Není tudíž překvapením, že hlavní roli ztvární Chris Hemsworth. Ten platí za hereckou hvězdu známou svou fyzickou zdatností a vůlí ji rozšiřovat, což prokázal třeba v dokumentu Disney+ Tělo nezná hranic s Chrisem Hemsworthem. Dvakrát rovněž spolupracoval s dalším bývalým kaskadérem a nynějším režisérem Samem Hargravem, a to na sérii Netflixu Vyproštění. Ta nabídla vyčerpávající akční sekvence v nepřerušovaných dlouhých záběrech, jichž se pravděpodobně dočkáme i ve Vaughnově produkci.
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth

Herec

Ta má údajně zahrnovat 56 akčních scén všeho druhu, které pobaví a vytřou zrak coby žánrová inovace. „Viděl jsem hrubý půlhodinový sestřih. Bude to mít stejný dopad, jaký měl Kick-Ass,“ nešetřil Vaughn chválou v rozhovoru pro YouTube kanál Joshe Horowitze. Trochu nafoukaně narážel na vlastní projekt z roku 2010, jenž podvratně přistoupil ke komiksovým adaptacím několik let před prvním Deadpoolem. „Mohu prozradit, že to píše i režíruje můj kaskadérský tým, který v tom i hraje. Je to film jako žádný jiný,“ pokračoval režisér, jenž kaskadéry nazval „skutečnými hrdiny.“
Snímek, v němž se rovněž máme těšit na několik překvapivých hereckých štěků, bude podle Vaughna speciální v tom, že kaskadéři konečně nemusí nic skrývat. Současně hrají i předvádí typické kousky, tentokrát však sami za sebe a vlastní dějotvorné postavy. Jistě se neztratí ani pětapadesátiletý Rockwell, držitel Oscara za Tři billboardy kousek za Ebbingem, jenž schopného špióna ztvárňuje i ve zmiňované novince Argylle.
Argylle: Tajný agent
Argylle: Tajný agent | CinemArt
Ta však bojuje s diváckým nezájmem a také více než rozporuplnými recenzemi, tudíž nikdo nemůže zaručit, že Vaughnova představa o invenčním akčním filmu souzní se všeobecným názorem. Mezi jeho úspěšnější zářezy ale patří i série Kingsman, již si kritici pro akční scény naopak považují. Ve všech režisérových projektech ovšem drsnou akci doprovázel evidentní nadhled a zůstává otázkou, zda jeho kaskadéři na vlastní pěst opět sáhnou po humoru, nebo budou následovat spíš seriózního (ač samozřejmě také nadneseně přestřeleného) Johna Wicka.
Zatím není jasné, kdy bude snímek hotový a jaké zvolí datum premiéry. Při propagaci se bude muset každopádně spoléhat především na jméno Chrise Hemswortha, jenž se stále těší popularitě i jako součást MCU a na jaře předvede svou šílenější tvář v očekávaném postapokalyptickém prequelu ze světa Šíleného Maxe Furiosa. Vaughn má za sebou dva hůře přijaté filmy, ale kolektivní kaskadérský projekt by mohl rozdmýchat slušnou pozornost a třeba se zasadit o to, aby si kaskadéři vysloužili vlastní oscarovou kategorii.
Podívejte se také na žebříček nejlepších akčních filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Kinobox