Střela do hlavy je problém, ale do hrudníku ne. Režisér novinky Argylle se vysmál pravidlům

Střela do hlavy je problém, ale do hrudníku ne. Režisér novinky Argylle se vysmál pravidlům
Sam Rockwell – Argylle: Tajný agent | Apple TV+
Dosud posledním Vaughnovým snímkem s ratingem PG-13, který umožňuje vstup na projekci divákům a divačkám starším 13 let, byla komiksovka X-Men: První třída. Od té doby se věnoval jen Kingsmanům, již si díky přítomnosti krve či třeba explodujících hlav opakovaně vysloužili rating R, zakazující vstup do kina lidem mladším 17 let bez dospělého doprovodu.
Argylle: trailer | Apple TV+
Čachrování s ratingy je za oceánem důležitou součástí distribuční strategie, jelikož právě pubertální publikum často rozhoduje o kasovní (ne)úspěšnosti daného titulu. Studia tedy režiséry často tlačí k tomu, aby svá díla uzpůsobili i mladšímu diváctvu, což v praxi znamená výrazně snížit množství násilí, sprosťáren či nevhodného chování. Podle Vaughnových slov však v případě Argylla žádnému takovému tlaku nečelil.
„Rating by měl odrážet, jaký film skutečně je. Neměli bychom se snažit napasovat specifický snímek na nějaký rating,“ řekl v podcastu Inside Total Film. Zatímco jeho předchozí díla jako třeba Kick-Ass prý vyžadovala nemalou míru explicitního násilí, aby dokázala patřičně zapůsobit na publikum, pro Argylla údajně byla inspirací rozmáchlá dobrodružství jako Honba za diamantem, Na sever severozápadní linkou či Šaráda, jež se bez přísnějších ratingů obešla.
Argylle: Tajný agent
Argylle: Tajný agent
57%
Příběh o spisovatelce špionážních románů Elly (Bryce Dallas Howard), která se nečekaně zaplete do skutečné špionské hry a pomáhá agentovi Aidanovi (Sam Rockwell) odhalit zlovolnou špionskou organizaci, si tedy od začátku vystačil s větším množstvím hravé dobrodružnosti na úkor drsné akce. Zrovna v případě Vaughnova snímku však umírněnost násilí bije do očí a nelze se ubránit dojmu, že k určitým ústupkům režisér přece jen přistoupit musel.
Ve zmíněném podcastu ostatně sám přiznal, že musel s těžkým srdcem vystřihnout dva záběry, jež by celý snímek posunuly do kategorie R. „Trochu mě to rozesmálo. Nevěděl jsem, že prostřelené hlavy znamenají rating R, ale výstřely do hrudi ne. Nemyslím si, že většinu lidí zajímá, kam jsou postavy postřelené. Když schytáte kulku, schytáte kulku,“ zamýšlel se pragmaticky nad poněkud podivnými regulemi.
Argylle: Tajný agent
Argylle: Tajný agent | CinemArt
Ratingový systém organizace MPA je kvůli nejasnosti kritizovaný dlouhodobě, často v souvislosti s komiksovými filmy. Ty si obvykle vyslouží právě hodnocení PG-13, i když v nich leckdy dochází k hromadným vraždám a ničení celých planet. Dokud se však tvůrcům daří neukázat na plátně moc krve a prostřelených hlav, je zřejmě vše v pořádku…
Dobrodružná komedie Argylle: Tajný agent vstupuje do našich kin, takže si názor na množství násilí můžete udělat sami. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších akčních filmů pro inspiraci na (většinou) trochu drsnější příběhy.
zdroje: Inside Total Film, Variety