Bondovštější než Bond. Matthew Vaughn to po Kingsmanech zkouší s dalším agentem

Bondovštější než Bond. Matthew Vaughn to po Kingsmanech zkouší s dalším agentem
Argylle | Apple TV+
Po úspěchu filmu Kingsman: Tajná služba z roku 2014 Vaughn natočil dvě pokračování, a přestože ani Zlatý kruh z roku 2017, ani předloňskou První misi nejde označit za nezdařené snímky, přece jen už většinu diváků a divaček muselo napadnout, že by kdysi nejstylovějšímu filmaři Hollywoodu neuškodily nové tvůrčí výzvy.
Argylle: trailer | Apple TV+
Takovou by mohl představovat akčňák s názvem Argylle: Tajný agent, který Vaughn pro The Hollywood Reporter v roce 2021 popsal jako poctu osmdesátkovým akčním thrillerům ve stylu Smrtonosné pasti či Smrtonosné zbraně. Pokud už to samo o sobě nezní atraktivně, stačí zmínit několik jmen z hvězdného obsazení.
Představí se zde totiž Henry Cavill jako titulní bondovský nadčlověk nebo Sam Rockwell a Bryce Dallas Howard jako mnohem uvěřitelnější součástky špionské zápletky. Nechybí ani Bryan Cranston, John Cena, Samuel L. Jackson či před kamerou debutující zpěvačka Dua Lipa, jež se podílí i na titulní písni a soundtracku.
Argylle: Tajný agent
Argylle: Tajný agent
57%
Dallas Howard hraje spisovatelku, která ve svých románech vylíčí špionský svět natolik působivě, až se o ni začnou zajímat skuteční agenti. Před nimi ji chrání Rockwellova postava, jež (minimálně v traileru) funguje i jako průvodce po světě, který se až nebezpečně podobá tomu ve spisovatelčině mysli. Nemůžeme si být jistí, co se děje skutečně, a co je pouze součástí autorské fikce, což zní rozhodně lákavě. A jak Vaughn už v kingsmanovských alternativních historiích ukázal, v podobných hrátkách se rozhodně vyzná.
Argylle
Argylle | Apple TV+
Určité rozpaky však může budit jeho ohlášení, že v případě úspěchu by i Argylle mohl posloužit jako první část přinejmenším trilogie snímků. Zdá se, že Vaughn se rád naplno ponoří do svých projektů, jež následně nehodlá spoustu let opouštět. Už na začátku února, kdy film půjde do kin, se dozvíme, zda Argylle stojí za to, anebo jestli se jedná jen o kingsmanovský odvar.
Zatím se můžete podívat na žebříček nejlepších filmů letošního roku.