Oscarová herečka v mlýnku na maso. Matthew Vaughn odhalil velký x-menovský podvod

Oscarová herečka v mlýnku na maso. Matthew Vaughn odhalil velký x-menovský podvod
X-Men: Poslední vzdor | 20th Century Fox
Právě ve sféře komiksů se také zapsal jedním z nejchválenějších superhrdinských příběhů 21. století. Ale ještě předtím, než se ujal režie pátého filmu z x-menovského univerza s názvem X-Men: První třída (2011), se měl podílet na dřívějším snímku série.
X-Men: Poslední vzdor
X-Men: Poslední vzdor | 20th Century Fox
Třetí díl s podtitulem Poslední vzdor však provázela řada problémů. Režisér prvních dvou filmů Bryan Singer už dál pokračovat nechtěl, a tak produkce oslovila právě Vaughna. Ani ten nicméně u projektu dlouho nevydržel a nakonec jej nahradil Brett Ratner. „S X-Meny se stalo to, že jsem nedostal čas k přípravě filmu, který jsem chtěl udělat. Měl jsem představu, jaký by měl být, a chtěl jsem se ujistit, že výsledek bude stejně dobrý jako X-Men 2, což však nebylo možné. V tu chvíli jsem věděl, že to prostě není pro mě. Nechtěl jsem být chlápek, kterého obviní z toho, že natočil špatný x-menovský film,“ řekl v roce 2007 pro britský Telegraph.
Matthew Vaughn
Matthew Vaughn

Producent, Scenárista

Na aktuálním Comic Conu však přidal i poměrně děsivou zákulisní historku, která o férovosti hollywoodských producentů mnoho dobrého nevypovídá. Web Slash Film popsal Vaughnovo vzpomínání na setkání se zástupci studia 20th Century Fox, při němž režisér viděl jinou, mnohem delší verzi scénáře, než jakou měl k dispozici on sám.
„Bylo to šílené. Otevřel jsem první stránku, kde bylo tam napsáno: ‚Afrika. Bouře. Děti umírají kvůli nedostatku vody. Storm (postava hraná Halle Berry, pozn. red.) udělá bouřku, která děti zachrání.‘ Říkám si: ‚Dobře, docela zajímavý nápad. O co jde?‘ Zástupce studia řekl: ‚To je scénář Halle Berry.‘ Odpověděl jsem, že ještě nepodepsala spolupráci. ‚Tohle je scénář, který chce... Jakmile podepíše smlouvu, hodíme ho do koše.‘ Říkal jsem si: ‚Páni, takhle se zachováte k oscarové herečce, která hraje Storm?‘ Takže jsem v tu chvíli skončil, protože jsem se cítil jako v mlýnku na maso,“ řekl.
X-Men: První třída
X-Men: První třída | 20th Century Fox
Nakonec si však Vaughn vysněný x-menovský projekt přece jen natočil a po úspěchu První třídy měl režírovat i pokračování s podtitulem Budoucí minulost. Přestože se však podílel na prvních verzích scénáře, od studia se dozvěděl, že právo na režii má Bryan Singer. V tu chvíli se Vaughn se sérií (a koneckonců i s hollywoodskými studiovými produkcemi) rozloučil a šel se věnovat Kingsmanům.
Pro inspiraci na akcí nabité snímky, které snad provázely menší lži a zákulisní čachry, si můžete otevřít náš žebříček nejlepších akčních filmů.
zdroj: Telegraph, Slash Film

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.