James Cameron nás plánuje zásobovat Avatary, dokud neodpadne. V mysli už má díly 6 a 7

James Cameron nás plánuje zásobovat Avatary, dokud neodpadne. V mysli už má díly 6 a 7
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Avatar 3 je nyní ve fázi postprodukce a Avatar 4 se natáčí. Pátý díl už je samozřejmě konceptuálně hotový (vzhledem ke Cameronově postupu je dost možná už i pár scén natočeno). Pokud vše půjde podle plánu, do kin by měla pětka přijít roku 2031. Cameronovi tehdy bude krásných sedmasedmdesát let. Věk jako dělaný na vstup důchodu, nebo v lepším případě nějaký rozlučkový film, který by udělal úkrok o předchozího čtvrtstoletí, jež strávil Cameron spolu s mimozemským kmenem Na'vi.
Avatar 3
Avatar 3
AI
75%
Jenže Cameron neslibuje, že by měl být pátý díl poslední. Naopak. „Pětku už máme napsanou a v hlavě mám nápady na šestku a sedmičku. Tehdy už ale nejspíš režijní otěže předám do nových rukou,“ řekl magazínu People. „Smrtelnost už mě dohání. Ale přesto si užívám všechno, co dělám. Pracujeme tu se skvělými lidmi.“
Cameron podobný sentiment nevyjadřuje poprvé. Dřív se to ale chápalo tak, že se vzdá režie Avatarů, aby se mohl věnovat dalším projektům. Nyní se zdá, že režii pustí ve chvíli, kdy mu nezbude síla věnovat se práci naplno. Už to, že se chystá vydržet skoro do osmdesáti, je po jeho notorickém pracovním nasazení na pováženou. Byť prý Jim poslední roky seká větší dobrotu a už není tak agresivním vůdcem, jak byl dřív. Potvrdila mu to i Kate Winslet, která po zkušenosti z Titaniku rozhodně ví, jak režisér vypadá, když je „zlý“.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Cameron slibuje, že šestkou a sedmičkou by se příběh Avatara nebývale rozrostl a rozkošatěl, příběh by se právě tehdy přesunul mimo Pandoru, o čemž se spekulovalo už u pětky. (Režisér potvrdil, že ve čtvrtém díle nás čeká šestiletý časový skok.) Jenže bez Cameronovy režie si jde smysl tohohle zážitku stěží představit. Ne, Avatar nemá špatný scénář zachráněný vizuálními efekty, má ale takový, jenž stojí na specifické audiovizuální podobě předaného zážitku. Tu od nikoho krom Camerona nemůžeme považovat za zaručenou.
Cameronem v minulosti produkčně posvěcené projekty jako poslední Terminátor a Alita rozhodně nenesly jeho kumšt, přestože mu na obou záleželo. Možná by tedy vážně bylo lepší Avatara naostro ukončit a mít hotovo. Bez ohledu na to, jestli se Cameron posune k novým projektům, nebo si poprvé v životě někde lehne na lehátko a natáhne nohy.
zdroje: People, Variety