Prezident Blaník

62%
Prezident Blaník

Celovečerní film Prezident Blaník vypráví příběh lobbisty Antonína Blaníka, který se rozhodne kandidovat na prezidenta České republiky.
Hlavní hrdina Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Celovečerní film navazuje na úspěšný seriál Kancelář Blaník. (Falcon)




Recenze: Prezident Blaník

Kinobox.cz
40%

A pokud jste náhodou internetovou předlohu nikdy neviděli: Tenhle film je něco jako celovečerní Borat, ale výhradně o české politice a po všech stránkách mnohem horší.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
6
Tonda Blaník je nekompromisní hovado,které nejde pro sprosté slovo daleko. Podle mne mu,ale více pasuje krátký internetový formát,nežli celovečerní film. Film občas působil nesourodě a nabízel spoustu gagu bez hlubšího smyslu. Tonda navíc neví kdy má dost a tak spoustu výborných fórku zbytečně přetáhne a ukončí zcela mimo mísu (např. scéna s Klusem a močení před publikem). Pokud si navíc chcete snímek užít,tak musíte mít přehled o politické situaci a událostech,které se udály během prezidentských voleb. Nejvíce mne pobavil Bartoš,jde vidět,že i politici mají smysl pro humor.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Prezident Blaník je, stejně jako seriálová Kancelář, bezkontextová směsice gagů, která sice pracuje s reálnými osobami a objekty, ale ačkoliv se tak tváří a mnozí ji tak vnímají, nepokouší se v nejmenším reflektovat politické dění a principy. Jestli si někdo za deset let Prezidenta Blaníka pustí, nebude z něj mít sebemenší šanci pochopit, jak probíhala prezidentská volba, kdo byli kandidáti a co se mezi nimi dělo. Je to dobře, protože je tak film nadčasovější? Je to špatně, protože naprosto nefunguje jako satira ať už v pevnějším žánrovém, nebo ve volnějším pojetí? Otevřená otázka... Pak se tvůrci dál topí v tradičních nekonečných paradoxech české apolitické politické reflexe, kdy zjevně mají nějaký názor, ten se ale bojí nahlas připustit, tak neustále utíkají před vlastní agendou, jako by byla nějak špatná (čímž nahrávají těm, co ji tam pak "šokovaně" odhalují), a nakonec je celkem bizarní, kam je tenhle úprk dovádí a jak moc a jak nepřirozeně se musí vykrucovat, aby nemuseli o ničem nic říct. A třetí problematická věc přejatá ze seriálu je neexistující profilace nebo konzistence postav, jejichž osobnost nesahá za scénku, v jíž se právě nacházejí, a minutu z minuty mohou být někým úplně jiným, což jen podporuje roztříštěnost a dramaturgickou nefunkčnost. Ve filmu (natočeném nevhodně širokoúhle, takže je někdy těžké usledovat divnou kompozici obrazu) všechny tyhle nedostatky trčí o kus víc než v seriálu. 2 a 1/2, nejsem úplně rozhodnutý o zaokrouhlení (přes kritiku mě ledasco pobavilo, předně syndikátově organizovaná pražská kavárna v maskách Václava Havla), ale jestli má být výsledek tak nadhodnocený, jak se den po premiéře jeví, tak to radši posouvám dolů. Prezident Blaník je co do nemožnosti funkční politické satiry u nás součástí problému, ne řešení. A nejenže nefunguje jako nějaký ideál satiry, nefunguje ani jako film.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Mnohem víc mi teda sedla ta kampaň kolem filmu a různé mítinky, kde Daniel pronášel skvělé hlášky, než film samotný. Pár vtipů je samozřejmě fain, ale většinu času jen dost křečovitá snaha o politickou satiru. A hlavně celovečerní formát tomuhle spíš ublížil.

Dodatečné informace

Původní název:
Prezident Blaník (více)
  • Česká republika Prezident Blaník
Premiéra v ČR:
1. 2. 2018
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup