Pásky z Nagana

92%
Pásky z Nagana
Pásky za Nagana je dokumentární film České republiky ve spolupráci s USA a Kanadou, který se vrací k Turnaji století, tedy k Zimním olympijským hrám v Naganu v roce 1998. Hokejového turnaje se tehdy zúčastnili i hráči z NHL a celý svět sledoval, jak si ikony jako Wayne Gretzy, Pavel Bure, Saku Koivu, Teemu Selänne, Sergej Fjodorov, Eric Lindros ve vzájemném měření sil povedou. Málokdo ale asi čekal, že tu nejcennější trofej nakonec zvedne nad hlavu tým z maličkého státu uprostřed Evropy.



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
10
Přesně jak píše limeta, všechna objektivita musí stranou, protože tady je řeč o turnaji století - Naganu. Ondřej Hudeček z daného tématu dokázal vyždímat maximum a mne tak opět připomněl ty nádherné chvíle, které jsem v roce 1998 zažíval u televizní obrazovky. Hudeček zvolil optimální formu vyprávění. Divákům v rychlosti představil historii naší zemičky,okupaci, komunismus, důvod rivality v hokeji,emigraci a revoluci. To vše bylo velmi vkusně proložené dobovými záběry a muzikou. Během dokumentu jsou nám představeny největší hvězdy naši repre v čele s Jágrem, Haškem a Svobodou. Nechybí samozřejmě různé rozhovory velkých osobností, kteří v hokejovém světě něco dokázali. Přesto všechno jsem si nejvíce zažíval záběry přímo ze zápasu s komentářem Roberta Záruby. Opět jsem měl po celém těle husinu. Hodnotím samozřejmě plným počtem a při vzpomínce na Ivana Hlinku ukápla i slza. Vynikající!
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Skvělá a pečlivě vypracovaná vzpomínka na největší turnaj historie ledního hokeje a zároveň na úžasný úspěch české hokejové reprezentace, který s nezmírněnou silou dodnes rezonuje v českém nejen sportovním prostředí. Historické dokumentární záznamy přímo ze zápasů včetně emotivních komentářů Roberta Záruby, osobní výpovědi hráčů před i po utkání (a pak s odstupem dvaceti let) ... Nádhera. Včetně nosných osobních příběhů jednotlivých hráčů - Dominika Haška, který si turnaj "ukradl" pro sebe, reemigranta obránce Petra Svobody, který symbolicky rozhodl finále (Svoboda-Freedom). Též slza ukápla. Chvilku mi bylo líto Waynea Gretzkyho, ale jenom chvilku.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8.5
Pro oko českého hokejového fanouška, je to pastva na duši, pro toho, kdo sledoval hokejový turnaj z Nagana je to dvojnásobný zážitek - do obou skupin se řadím i já. Dokument mi oživil vzpomínky, je poskládaný z naší historie, doplněn názory našich i zahraničních hráčů, kteří se tehdy turnaje účastnili. Zamíchána troška politiky a reálné záběry ze zápasů. Celkově to funguje opravdu velmi dobře.

Dodatečné informace

Původní název:
Pásky z Nagana (více)
  • Česká republika Pásky z Nagana
  • Česká republika The Nagano Tapes
Země původu:
Česká republika, USA, Kanada
Ocenění:
Žádná ocenění