Když se Hollywoodu nedaří: velké filmové série, které jsou neustále restartovány

Když se Hollywoodu nedaří: velké filmové série, které jsou neustále restartovány
Halloween: H20 | Dimension Films

DCEU

Liga spravedlnosti
Liga spravedlnosti | Vertical Entertainment
A začneme kouskem, který mě k článku inspiroval. Snaha o DCEU (neboli konkurenci MCU) je totiž ukázkový bordel. Vše začalo v roce 2013 Mužem z oceli, jímž vznikl takzvaný Snyderverse (neboť celou sérii dostal na starost Zack Snyder). Sérií špatných rozhodnutí, kdy studio různě zasahovalo do práce filmařů i do výsledného díla, se původně nastavený směr nedařilo držet hned po druhém filmu, jímž byl Batman v Superman (2016), kde nebyly reakce ani tržby zdaleka tak dobré, jak si vedení Warner Bros. vysnilo.
A pak to začalo. Následující Sebevražedný oddíl (2016) měl ve střižně násilně změněný tón z temné podívané na „něco jako Strážci Galaxie“. Wonder Woman (2017) sice zafungovala, i tak si ale u Warnerů řekli, že chtějí odlehčenější komiksovky po vzoru marvelovek, ne temné DC universum, takže Snydera odvolali z režie Ligy spravedlnosti (2017) a na nějaké smysluplné propojení se poté úplně rezignovalo. Hříčka Birds of Prey (2020) nezapadala vlastně nikam a další filmy ji ignorovaly, druhý Sebevražedný oddíl (2021) to samé, vydání Ligy spravedlnosti Zacka Snydera (2021) fanoušci a fanynky ocenili, přidala ale jen více otázek a linek do universa, které následně nebyly a nikdy již nebudou zodpovězeny.
A nyní došlo k tomu, že po dosazení nového vedení studia prakticky všichni představitelé superhrdinů dostali padáka. Pojede se úplně od začátku, což dopředu degraduje snímky, které ještě ani neměly premiéru a vážou se na současné DCEU (Flash, Shazam 2, Aquaman 2). Proč se jim v kinech věnovat, když víme, že jde o izolované ostrůvky bez budoucího dopadu?
Můžeme brblat, že se Marvel začíná opakovat a po Avengers: Endgame ztratil šťávu. Alespoň ale pořád drží směr, to se mu prostě musí nechat.

Predátor

Predátor 2
Predátor 2
Ikonické monstrum, věčně prokletá série, která se neustále snaží vracet ke kořenům a vždy jí to z nějakého důvodu nevyjde. Pokud se budeme bavit o číslovkách, dočkali jsme se jen dvou regulérních dílů původní série. Dvojka z roku 1990 bohužel neustála přesazení z džungle do velkoměsta a ani výměna Arnolda Schwarzeneggera za Dannyho Glovera se nesetkala s úspěchem (přitom nešlo vůbec o marné střídání). Po slabších tržbách to studio zkusilo s crossovery s Vetřelecem, což byla jen další slepá ulička.
Na další pořádný pokus jsme si tak počkali dvacet let a byla tu snaha o navázání na původní série. Plánované cameo Arnolda Schwarzeneggera ale nevyšlo, jeho postava byla přepsána, aby ji mohl hrát Laurence Fishburne, a tak se z Predátorů (2010) Nimróda Antala stal samostatný film. A přestože vůbec není špatný, v kinech navíc docela úspěšný, na pokračování nedošlo.
Místo toho se studio rozhodlo pro další restart, tentokrát pod vedením Shanea Blacka, mistra hlášek, který dal světu takové pecky jako Poslední skaut nebo Smrtonosná zbraň a který si v prvním Predátorovi symbolicky zahrál Hawkinse. Znovu se plánovalo cameo Schwarzeneggera, které by snímek Predátor: Evoluce (2018) provázalo s původní sérií. A ani tentokrát to nevyšlo, přičemž se Black navíc ve velkém nepohodl se studiem na výsledné podobně filmu. Došlo na rozsáhlé přetáčky a výsledkem byl obří maglajz, který v kinech propadl a znovu poslal značku Predátora k dalšímu restartu.
Toho jsme se dočkali i nedočkali. Nejnovější přírůstek Predátor: Kořist (2022), ač ukotvený hluboko v minulosti, tudíž logicky bez postav z předchozích filmů, totiž na původní sérii odkazuje, a to prostřednictvím zbraně, již v Predátorovi 2 Glover najde na mimozemské lodi. Vzhledem k tomu, že byla Kořist výborně přijatá, je v plánu pokračování. Predátor si tak dá od nekonečných restartů konečně na chvíli pokoj a jeden z budoucích dílů nás třeba zavede až do míst, kde se nakonec utkal vesmírný lovec s Arniem.

Terminátor

Arnold Schwarzenegger
Terminátor | Pannonia Entertainment CZ
Pokud bychom hledali franšízu s největším počtem nevyužitých plánů, Terminátor by se pral s DCEU o první místo. Po dvou dílech v režii Jamese Camerona došlo na o něco komediálnější, ale stále výbornou trojku. Pak Arnold na nějakou dobu pověsil herectví na hřebík, aby si v Kalifornii hrál na guvernéra, a série to musela zkusit jinak (tím myslíme bez něj v hlavní roli).
Přišel tak první semirestart Terminator Salvation (2009), v němž jsme se přesunuli do apokalyptické budoucnosti, kde již válka naplno propukla. Není to tak, že by Salvation vyloženě ignoroval předchozí filmy, ale obsazením i atmosférou šel jednoznačně vlastní cestou. V plánu byla rovnou celá trilogie, výsledné tržby 371 milion dolarů ale nestačily na celkové náklady a z plánů sešlo (nemluvě o tom, že si snímek vedl v USA hůř než jeho předchůdci).
Na další pokus se čekalo šest let a byl to další podivný skororestart. Terminator Genisys měl sice původní postavy, až na Arnolda ovšem nově obsazené, a dokonce po vzoru Návratu do budoucnosti II kopíroval některé klasické scény z původních filmů. Přestože jde v rámci celkových tržeb (440 milionů) o druhý nejúspěšnější díl série, současně je to snímek, který si z amerických kin odnesl do té doby nejméně peněz (nepokořil ani sto milionů). A tak znovu plány na novou trilogii padly, potitulková scéna přišla vniveč a studio se vrátilo k rýsovacímu prknu, aby zkusilo najít jinou cestu k úspěchu.
A Terminátor: Temný osud (2019) rozhodně vypadal jako dobrý kandidát, neboť si film produkčně hlídal sám Cameron, režii dostal na starost Tim Miller (Deadpool) a vyjma Arnolda se vrátila i Linda Hamilton jako ikonická Sarah Connor. Krom dvou pokusů o restart se tentokrát dějově ignorovala i trojka původní série, a přestože jde o jeden z lépe hodnocených dílů, Temný osud propadl ve velkém a definitivně sérii pohřbil (ironií osudu byla i tentokrát v plánu celá nová trilogie). Těžko říct, jestli už měli i ti nejoddanější dost neustálého znovunastartovávání značky, v tuhle chvíli se ale zdá, že je Terminátor komerčně oficiálně mrtev. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

Highlander

Christopher Lambert
Highlander
Highlander měl tak dobrý základ! První snímek (1986), v němž spolu nesmrtelní bojovali do posledního a do toho jim hráli Queeni, se stal okamžitě kultem, takže na sebe dvojka nenechala dlouho čekat. A milovníci jedničky se v kině nestačili divit. Vlivem zásahů studia se v Highlander 2 – Síla kouzla (1991) z nesmrtelných stali mimozemšťané, ignorovaly se základy vztahu Connora MacLeoda a Ramineze a výsledkem byl tak velký trapas, že se k němu herci ani režisér nechtěli hlásit (ale museli kvůli smlouvě mlčet).
Nepřekvapivě se Highlander 3 (1995) rozhodl celou dvojku hodit do koše. Bohužel i on neslavil v kinech dostatečný úspěch, částečně mimo jiné proto, že kvalitativně šlo vlastně jen o lépe nasnímanou a o něco dražší epizodu seriálového Highlandera. Tomu se na rozdíl od filmové série dařilo, dávalo proto smysl zkusit spojit dvě generace MacLeodů v jednom projektu.
Čtvrtý Highlander: Zúčtování (2000), kde se sešli seriálový a filmový MacLeod, ignoroval nejen děj dvojky, ale i trojky; navazoval rovnou na jedničku. Výsledek byl nicméně slabý, a to natolik, že studio do trailerové koláže nechalo udělat falešné záběry z filmu, aby o něj zvýšilo zájem.
O sedm let později ještě vznikla pětka, která sice na čtyřku navázala, ale byla natolik otřesná, že už ji ignorovali všichni a putovala přímo na video. Od té doby se v Hollywoodu zoufale pokoušejí o úplný restart, zatím bez úspěchu.
Podle posledních zpráv by měl novou verzi točit Chad Stahleski (John Wick) s Henrym Cavillem v hlavní roli, ale uvěříme tomu, až ji uvidíme v kinech.

Halloween

Jamie Lee Curtis
Halloween
Podobně jako Terminátor i Halloween má na kontě nejrůznější snahy o nalezení nového směru. Tím úplně prvním byl v roce 1982 třetí díl původní série, v němž se tvůrci rozhodli vynechat postavu zabijáka Michaela Myerse. Smyslem bylo posunout sérii k formě antologie, kdy se bude v každém dalším filmu vždy vyprávět jiný strašidelný příběh odehrávající se na Halloween. Fanoušci na změnu reagovali přímo nenávistně, nápad byl smetený ze stolu a čtyřka znovu uvedla na scénu zabijáka v bílé masce. A současně vyřadila hlavní hvězdu, neboť Jamie Lee Curtis se odmítla vrátit jako Laurie, primární Michaelův zájem, a byla proto zabitá mimo obraz.
Čtyřka, pětka a šestka navazovaly, ale poměrně chaoticky, přičemž šestka prošla velkými zásahy studia, které z filmu prakticky učinily nechtěnou komedii, ať už jde o chyby v kontinuitě (zázračné vyléčení popálenin doktora Loomise není vysvětleno kvůli vystřižení klíčové scény) nebo o absurdní zápletku (dříve představený muž v černém je šéfem druidské sekty, která Myersem léta manipuluje). Série pomalu přicházela i o ty nejvěrnější, došlo proto na první pořádnou čistku, jíž byl Halloween: H20 (1998). Dějově se vyjma prvních dvou dílů ignorovalo vše, Laurie se vrátila v plné síle a vznikl jeden z nejlepších a nejnašlapanějších dílů série. Bohužel hned o čtyři roky později přišlo otřesné Halloween: Zmrtvýchvstání, které nejenže Laurie znovu zabilo, ale mělo tak špatné ohlasy, že po osmi dílech pohřbilo i celou sérii.
V roce 2007 proto přišel úplný restart nazvaný prostě Halloween, sice s některými známými postavami, ale v novém uchopení a ignorující všechny předchozí filmy. Režírující Rob Zombie nicméně uspěl jen s jedničkou. Jeho Halloween II (2009) už byl průšvih, který smetla v hodnocení nejen kritika, ale i diváci. Snímek v kinech propadl, takže znovu konečná a další restart.
Aby v tom náhodou publikum nemělo malý hokej, i další reinkarnace téhle hororové série nese název Halloween (2018), přičemž tentokrát se série ujal David Gordon Green (Travička zelená). A aby to bylo ještě zamotanější, snímek dějově navazuje na jedničku Johna Carpentera z roku 1978 a vše ostatní ignoruje. Jakkoli to nikdo v době uvedení nečekal, slavila Greenova verze ohromný úspěch –⁠ citlivě navazovala na originál a šikovně rozšířila jeho odkaz - a s tržbami 253 milionů dolarů jde o nejúspěšnější díl série a také nejúspěšnější slasher vůbec. Takže logicky muselo dojít na další díly.
Dvojka Halloween zabíjí (2021) nicméně už dějově příliš nešlapala a „finále trilogie“ Halloween končí (2022) je rovnou vnímané jako nepodařený experiment, který sice přímo nepropadl, ale má natolik odstrašující ohlasy, že to s největší pravděpodobností povede k dalšímu restartu. Chudák Michael.

Speciální zmínka: série Resident Evil s Millou Jovovich

kdyz-se-hollywoodu-nedari-velke-filmove-serie-ktere-jsou-neustale-restartovany
Resident Evil: Afterlife | Screen Gems
Série Resident Evil sice celou dobu držela stejnou hlavní hrdinku, čestné místo si v našem speciálu ale zaslouží pro mizerný fanservis a falešné cliffhangery. V prvé řadě je tahle série nechvalně proslulá tím, že na konci každého dílu namlsá nějakou velkolepou scénou, již bude pokračování rozvíjet, jen aby onen příslib rozmetala v prvních minutách dalšího filmu (speciální schopnosti Alice, její kloni, bitva u Bílého domu atd.).
A pak je tu neschopnost tvůrců navracet přeživší postavy (Chris Redfield, Ada Wong nebo Leon S. Kennedy zmizeli prakticky bez vysvětlení). Díly tak sice navazují, změnou obsazení a zasazení ale často působí velmi izolovaně.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.