Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

55%
Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Poté, co se její cesty rozejdou s Jokerem, spojí se Harley Quinn s třemi dalšími superhrdinkami (Black Canary, Huntress a Renee Montoyou), aby společně zachránily malou dívku (Cassandra Cain) ze spárů padoucha jménem Black Mask (Ewan McGregor). (Vertical Ent.)




Recenze: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Kinobox.cz
50%

Birds of Prey se rozhodně nedají označit za katastrofu, ale je to do značné míry zbytečný film, který nějak dokázal vyplnit svou stopáž, párkrát jsem se při něm mírně uchechtl, mnohokrát podíval na hodinky a neobsahuje nic, co by mě donutilo o něm přemýšlet 5 minut po jeho skončení. Ať už v kladném nebo záporném smyslu.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
8
Naprosto respektuju, že když studio zjistilo, že trainwreck, jakým byla Suicide Squad, dokázal vygenerovat jednu relevantní věc, a sice figuru Harley Quinn, která se stala notoricky oblíbenou hrdinkou fan-fiction a nesmírně se s ní sžily dospívající dívky, tak bylo potřeba na tom nějak vydělat. Tak Hollywood funguje. Takže nejsem nějak pohoršený tím, že existuje film motivovaný zájmen pubertálních holek. Tahle demografie byla vždy démonizovaná a věci tvořené pro ni byly vnímány jako automaticky špatné a nehodné pozornosti. Zatímco produkty motivované oblibou nedospělé chlapecké fascinace jako Ready Player One jsou legitimizovány jako správné a hodnotné projevy cinefilní zalíbenosti a jsou do nich lity stamiliony (ačkoliv jde v důsledku o projevy té samé infantility s toxickým potenciálem, pokud se na ně díváme dospělou optikou), holčičí ekvivalenty jsou většinou direct-to-video béčka pašovaná studii na trh skoro s pocitem ponížení. Takže je vlastně dost fajn, že tu máme takovýhle film. Jde velmi učebnicově po tom, co malé holky na Harley milují, je to přímočará girl power, která je snadno přeložitelná do cosplay. Pokud nechápete, proč ten film kladl v marketingu takový důraz na to, že Harley má hyenu, když ta hyena je ve filmu v pár záběrech, a je to podle vás chyba, tak sorry, ale vůbec nechápete, jak svět funguje, jste staří a brzo umřete. A jakkoliv to není film mluvící primárně ke mně, tak jeho místo na světě mi dává smysl a je dostatečně cool, abych si ho i já užil. Taky je cool, že postava koncipovaná původně jako male gaze ozdoba z milionté dementní komiksárny si žije svým životem. Umím si představit, že kdybych byl třináctiletá holka, tak by mi to dalo vše, co od umění potřebuju a chci. A tahle třináctiletá holka ve mně tedy dává 85 %.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
2
Opět zářný příklad ženské emancipace (a Eman Cipace je bratrem Karla Cipace) a toho, že Hollywood na nás chtěl vychrlit ryze pohlavně ženskou týmovku. A když už takhle pohlavně, tak hlavně nezapomenout obsadit všechny lidské rasy (bílá, černá, latino, šikmooká).. plus hyenu, aby ten seznam byl kompletní. Největší WTF jsou ty momenty, kdy se holky perou v situacích, kde by se mělo střílet. Ale záporáci je v tom asi přišli podpořit a zbraně často nechali doma nebo si je nechali vykopnout z bezprostřední blízkosti. Margot Robbie si roli očividně užívala, i když její nadšení vyšlo naprázdno a děj byl smutně blbý. A protože nám jej vypráví bláznivá Harley Quinn, je to trochu na přeskáčku, aby to vypadalo komplikovaněji. Ewan McGregor coby Black Mask je dost slabý záporák - mnohem víc se předvede jeho poskok Victor Zsasz. Ale my cílíme hlavně na ženské postavy, takže prostoru mají trestumálo (trestuhodně málo). Rating 18+ je tady jen kvůli nějaké té sprosté mluvě a závěrečnému odpálení granátem, jinak je to jak pro děcka. Nebo možná pro ty ženy/dívky, které by se v tom měly najít. Pro mě ta podivuhodná proměna Harley Quinn byla zabití postavy a nevyužitý potenciál a spíš mě nebavil, než bavil. Zasloužilo by si to jednu hvězdu, ale kvůli několika ucházejícím momentům to přesouvám do průměru... ééé, rozmyslel jsem si to.
lamps
lamps
15 253 bodů
6.5
Překvapivě dobře konsolidované vyprávění, které především v první polovině nápaditě odráží nepředvídatelnou náturu svých protagonistek. Na Margot se navíc pořád bezvadně kouká a maniakální verze jindy sympatického McGregora mi přišla spíše nevinně zábavná než trapná a otravná. Po srovnání motivací a stanovení jasného cíle se vyprávění uklidní a společně s tím začíná film ztrácet náboj a progresivní nápady - akční scény se stávají rutinnějšími (s výjimkou závěrečné nahánění na bruslích) a zpočátku chytře protlačovaný feminismus se ohraje a tlačí na pilu až příliš. A vedlejší postavy zkrátka nejsou tak zajímavé, aby tu snaživou one-woman-show nějak přínosně doplnily - což je asi největší škoda, protože z formálního hlediska jsem byl relativně spokojen a kvituji i fakt, že jsem hned po chvilce úplně zapomněl, že má jít o superhrdinský film.


Dodatečné informace

Původní název:
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) (více)
  • USA Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)
  • USA Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
  • USA Aves de presa (y la fantabulosa emancipación de Harley Quinn)
  • USA Aves de Rapina
  • USA Birds of Prey
  • USA Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
  • USA Birds of Prey e la fantasmagorica rinascita di Harley Quinn
  • USA Birds of Prey et la fantabuleuse histoire de Harley Quinn
  • USA Birds of Prey - The Emancipation of Harley Quinn
  • USA Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn
Premiéra v ČR:
6. 2. 2020
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
75 mil. USD
Tržby:
205,54 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch