Predátor

86%
Predátor

V džungli přistane kosmická loď, na jejíž palubě je dokonale vybavený mimozemský nimrod. Lovnou zvěří se pro něj stávají nejen dravci obývající džnugli, ale také lidé. To je prolog slavného filmu, který je oblíbenou žánrovou kombinací akčních příběhů o amerických komandos, hororu a SF. Oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche Schaefera je vysazen na nepřátelském území, kde má uprostřed džungle vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšně provedené akci se však američtí vojáci musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění v past, z níž není úniku a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to strach. Film, který dnes již bývá řazen ke klasice žánru, zaujme především napětím a houstnoucí atmosférou strachu, kdy jsou američtí supermani pomalu vyváděni z rutinní statečnosti a rovnováhy. Stejně zdařilé je i pojetí mimozemšťana, neostré, děsivě tajuplné postavy, využívající dokonalé mimikry, jehož přítomnost signalizuje pouze termografie jeho pohledu. Teprve v závěrečné scéně se na scéně objevují v celé hrůznosti dokonalé masky Stana Winstona.




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9.5
Nejspíš nejlepší Arnieho film vůbec. Skvělé akční sci-fi kde si to Arnie rozdá s adekvátním soupeřem - Predátorem. Hold ono se nedalo svítit. Na zemi už prostě nebyl nikdo kdo by mu mohl konkurovat,tak byl povolán emzák z vesmíru. No a podívaná je to téměř dokonalá. Cool tvrďácké hlášky zde lítají jako vlaštovky a akce je správně krvavá a nekompromisní. Navíc predátor vypadá skvěle a je jedno jestli má masku,nebo nám ukazuje tu svou držku. Finále kdy se Arnie pomaže bahnem a rozdá si to s predátorem, tak to je úplná slast.Klasika všech klasik.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Spolu s Terminátorem je to pro mě nejlepší Árnýho výkon. Naprostá klasika akčních filmů té doby. Stromy vybuchují větve lítají- Arnold ve vrcholné formě, kdy se mu vystupují žíly při každém výstřelu a z jeho pohledu by měl strach i pravý Predátor :) Klasika, která neomrzí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Arnold Schwarzenegger ve velmi uznávané akčně hororové klasice, která byla dokonce předělána do 3D. Profesionalita speciální jednotky je zachycena ukázkovým způsobem jejich nebojácnosti, všímavosti každičkého detailu a nadhledem nad situací. Drsné dialogy a hlášky jen potvrzují jejich tvrdou náturu. John McTierman dokázal z mála vytvořit opravdu hodně. On ten příběh je velmi jednoduchý, vskutku téměř bez děje. Vzniklá temná atmosféra dokázala vytvořit podívanou, jakou se do dnešních dnů stále nepodařilo zopakovat. Drsní chlapi a neznámý lovec, který svými kousky předčí veškerá chápání. Arnie předvedl ve své roli nemožné. Jeho postava byla nucena zavrhnout nejmodernější zbraně a bojovat s neznámým nepřítelem holýma rukama za použití různých nástrah jako domorodec. Souboj těch nejlepších, jaký svět filmu kdy spatřil. Snímek si drží tempo i napětí, takže divák jen strnule sleduje bezmocnost členů jednotky nad neznámým zlem. Nestárnoucí speciální efekty stále dokáží uchvátit. Maska Predátora byla vytvořena vskutku precizně. Lidskost a citovost E.T. Mimozemšťana vzalo za své. Zde se jedná o hrozbu, jakou si pozemšťan ani neumí představit.


Dodatečné informace

Původní název:
Predator (více)
  • USA Predátor
  • USA Predator
Premiéra v ČR:
11. 7. 1991
Distributor:
Pannonia Ent.
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
98,27 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Predátor je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Predátor


Podobné


Powered byJustWatch