Profilový obrázek

Azrael93

Jan Bečička

Komentáře 173

Od nejnovějších
  1. Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    10
    Skládám obrovskou poklonu Nolanovi za to, že dokázal natočit tříhodinový film, ve kterém se prakticky jen mluví, ale který nenudil ani jednu minutu a já osobně jsem byl celou stopáž přilepený k obrazovce a hltal každý jeden promyšlený dialog a perfektní herecké výkony od všech zúčastněných. A do toho všeho politikaření a vědy dokázal Nolan propašovat i svůj typický audiovizuální styl, který celému zážitku jen přidal punc dokonalosti. 10/10
  2. Zabijáci rozkvetlého měsíce
    Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
    8
    Další zářez mého oblíbence Scorseseho, který klasicky nepostrádá výborné herecké výkony - ačkoliv Leo za mě někdy až trochu přehrával, Lily Gladstone byla ale na stranu druhou fantastická a o Robertu De Nirovi se asi nemá smysl bavit, skvěle napsané dialogy a precizně odvedenou řemeslnou práci. Ale má prakticky stejnou vadu na kráse jako Irčan a to tu, že je až příliš dlouhý a některé pasáže jsou tím pádem přespříliš roztáhlé, hlavně třetí čtvrtina snímku, která je za mě asi nejhlušším místem. Přesto je to stále vynikající film a rozhodně si zaslouží uznání. Číselné hodnocení: 8,5/10
  3. Svět pod hlavou
    Svět pod hlavou (2017)
    8
    Skvělá kriminálka, odehrávající se v chladných normalizačních letech v ještě chladnějších severských kulisách. Některé díly jsou jen lehce nadprůměrné, jiné ale naprosto geniální a jako celek na mě seriál působil jako zjevení. Vedle Pustiny je to pro mě TOP český kriminální seriál poslední dekády a rozhodně si zaslouží veškerou chválu. Od minimalistického ale přesného soundtracku, po perfektní herecké výkony (Trojan, Budař, Neužil...), přes chladně přesné dobové lokace, po skvělou kameru... Zkrátka perfektní "severská" kriminálka po česku. Závěr byl ale přesto lehce urychlený a některé otázky nebyly za mě uspokojivě zodpovězeny. I přesto ale parádních 8/10.
  4. Případy 1. oddělení
    Případy 1. oddělení (2014)
    10
    Tak dobrá, měním názor na nejlepší kriminální seriál dekády. Je jím bezpochyby právě toto extrémně realistické geniální dílo. Případy prvního oddělení mě od první minuty okamžitě vtáhly a už nepustily až do úplného konce. Právě ta realističnost, syrovost a prostá kriminální práce dělá z tohoto seriálu úplně jiný level tohoto žánru, ale celé by se to samozřejmě neobešlo bez skvěle napsaných a přesto velmi civilních postav, které se chovají extrémně realisticky, každý v nich může poznat své vlastní kolegy, přátele, rodinu, nebo i sám sebe. Můj osobní favorit byl sympaťák Václav Plíšek v podání excelentního Bolka Polívky, ale maximálně spokojený jsem byl i se všemi ostatními. Samotné kriminální případy vycházely z těch skutečných a ani jim se nedá nic vytknout. Nekonala se žádná přepálená akce, honičky, střílečky... Ne, jen úplně obyčejné vyšetřování kriminalistů, kteří nejsou žádní superhrdinové, ale obyčejní lidé jako my. Z některých brutálnějších případů mi upřímně nebylo moc dobře, když jsem si uvědomil, co my lidé sami na sobě dokážeme páchat za zvěrstva a že i obyčejná procházka parkem může být v tomto světě nebezpečná, pokud člověk potká nepravého člověka. Hodně se mi líbilo, že všechny tři série si udržely stejně vysokou laťku a opravdu dlouho jsem žádnému seriálu nedal bez váhání a s radostí ryzích 10/10.
  5. 65
    65 (2023)
    4
    Je to... koukatelné. Bohužel, neobstojí to jako sci-fi, ani jako akce, ani jako horor a celkově je to dost hloupé. Adam Driver je fajn, ale většinou nemá co hrát, Ariana Greenblatt detto. CGI neohromí, ale většinou ani příliš neurazí, takový průměr. Hudba celkem obstojná a výprava taky vypadá většinou velmi slušně. Asi... 4/10?
  6. Bez vědomí
    Bez vědomí (2019)
    8
    Občas jsem se sice ztrácel v ději, který byl (přiznejme si) místy lehce překombinovaný a divák se musí opravdu soustředit na každý, byť nepatrný detail, aby do sebe všechno bez problémů zapadalo. Jinak to ale byla skvělá špionážní jízda, kterou jsem slupl jako malinu a i když nevím, jestli se tu něco až tak šíleného mohlo opravdu dít, zde jsem tomu uvěřil. Herecké výkony byly beze zbytku skvělé, temné kulisy hnusné normalizační Prahy (i jiných lokalit) také a celé to podtrhoval výborný minimalistický soundtrack, který jen dokresloval už tak depresivní atmosféru. Za mě 8/10 a parádně jsem si to užil.
  7. Podezření
    Podezření (2022)
    9
    Životní herecký výkon Kláry Melíškové, která dokázala citově odtažitou, věčně zamračenou, krutě přímou a lidsky nesympatickou postavu uchopit opravdu skvěle a především velice civilně.

    Zahanbit se ale nenechala ani Denisa Barešová v roli její lehce zhýčkané dcery, která se ale v nouzi nejvyšší projevila jako dcera své matky a neváhala se všemi prostředky postarat o blaho své i své rodiny. A skvělé herecké výkony uzavírá i Miroslav Hanuš v pro něj netypicky kladné roli, který dokázal ne příliš uznávaného, ale přesto velmi oddaného, lidského a pracovitého obhájce, který jde často daleko za hranici svých povinností zahrát také s naprostou grácií. Zbytek hereckého ansámblu byl také na velmi dobré úrovni, ale oproti ústřednímu triu zůstal zaslouženě upozaděn, včetně tradičně excelentního Ivana Trojana.

    Samotné téma seriálu bylo velmi silné a dokonale realistickým momentem pro mě byla i reakce běžných lidí, kteří se nebojí šmahem odsoudit člověka, ačkoliv o něm nic neví. Po stránce scénáristické, atmosférické (kdy se povedlo navodit opravdu velmi nepříjemné a dusivé klima) i režijní mohu také jen chválit a nemám této minisérii v podstatě co vytknout. Za mě 9/10.
  8. Velryba
    Velryba (2022)
    10
    Herecký koncert neuvěřitelného Brandona Frasera a zároveň jeden z nejdojemnějších filmů, které jsem za poslední léta viděl a který mě hluboce zasáhl.
    Výpověď o posledních dnech života jednoho člověka, který ztratil téměř vše (většinu vlastní vinou), kterému dávno přestalo záležet na vlastním životě, ale který přesto neztratil svou víru v lidi. Opravdu silné emocionální komorní drama podkreslené minimalistickým, ale přesně sedícím soundtrackem, který je většinou jen lehce na pozadí, ale přesně ví, kdy zatlačit na pilu a podpořit tak emocionální či dramatické momenty. Famózního Brandona jsem již zmínil, ale je třeba vychválit i všechny ostatní herce, kteří bez výjimky podali skvělé výkony.
    Jedinou drobnou výtku bych asi měl k úplně poslední scéně, tedy k "nanebevzetí", které už je za mě lehoučce přes čáru.
    Jinak ale samozřejmě 10/10, nemohu jinak.
  9. Strážci Galaxie: Volume 3
    Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
    10
    Třetí strážci až orgasmicky tlačí na divákovi emoce, ale dělají to s láskou, elegancí a stylem. Vím, jsem asi přecitlivělý, ale slza několikrát ukápla a mé emoce byly prostě vyždímány na maximum. Kromě konce Endgame jsou Strážci jedinou sérií, která mě vždycky emocionálně uhranula, ale třetí díl jde v tomto ještě mnohem dál a na konci filmu jsem jen seděl s připitoměle šťastným úsměvem na rtech, slzou u oka a pocitem, že toto je rozhodně nejlepší Marvelkovka Fáze 4 a jedna z pro mě nejlepších vůbec. Samozřejmě se můžeme bavit o humoru, který byl někdy lehce přestřelený, ale to je snad jediná chybka, kterou bych na filmu našel. Jinak vše šlapalo na plné obrátky. Emoce už zmiňovat nemusím, ale i akční pasáže byly skvělé, nápaditě natočené a jak se patří přepálené. Hudba geniální, o tom se nemusíme bavit. Tahle parta mě prostě nepřestane bavit nikdy a trojka jí dala důstojný a nádherný konec (alespoň prozatím). 10/10, that's it. Jsem toho teď plný a možná se na to budu s odstupem dívat střízlivěji, ale momentálně nemůžu jinak.
  10. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    8
    James Cameron nás konečně vzal zpět na Pandoru a byla to opravdu přenádherná podívaná, v níž se s námi podělil o další kousek svého světa, který je plný života a byl krásný pocit se do něj opět ponořit, neboť je to svět, který prakticky není možné rozeznat od reality. Vizuálně 15/10, zde vůbec není o čem diskutovat. Co se tempa filmu týče, zde už to tak dokonalé není, tedy předpokládám pro většinu lidí. Mě totiž poněkud utahanější a pomalé tempo vůbec nevadilo a naopak jsem si užíval krásy Pandory, ovšem plně chápu, že ne každý to tak bude mít. Samotný příběh je opět velmi jednoduchý, přímočarý, plný opravdu vynikajících akčních pasáží i klidnějších hloubavých částí a zde jsem dostal přesně to, co jsem očekával. Vytknul bych snad jen to, že lidští antagonisté se zde až příliš zaměřují jen na to, aby zabili Jakea, což lze pochopit u Quaritche a dalších Rekombinantů, ale jinak moc nevidím důvod, proč by lidé měli vynakládat tolik peněz a životů jen kvůli Quaritchově osobní pomstě, protože globálně pro ně Jake, který chce pouze ochránit svou rodinu, nepředstavuje žádné velké nebezpečí. Co bych ještě vytknul jsou poněkud šablonovité a mnohdy černobílé postavy, které dělají přesně to, co se od nich očekává a nedočkáme se tu žádného většího zvratu. Samotné postavy jsou fajn, všechny nové dětské/puberťácké posily jsem si celkem oblíbil (ačkoliv mi cca 2/3 filmu trvalo, než jsem je od sebe začal pořádně rozeznávat) a chemie mezi nimi byla perfektní. Ale ta šablonovitost je prostě celkově trochu sráží. A neskutečně mě tu od začátku až do konce srala Neytiri, která jako by úplně ztratila mozek. Každopádně i přes své menší chybky se stále jedná o naprosto skvělý snímek, který jsem si velice užil. 8,5/10
  11. Ojingeo geim (2020)
    8
    Tak jsem opět jako jeden z mála zhlédl tento počin až teď a musím říct že toho rozhodně nelituji, jelikož kdybych se na to podíval v období největšího hypu, byl bych možná lehce zklamaný. Takto s odstupem jsem ale víceméně velmi spokojený - všichni herci zde odvádí vynikající práci, námět je neotřelý, nebo spíše v rámci tématu velmi dospěle zpracovaný, emocionálně je seriál v některých pasážích velmi silný (šestý díl je peak celé show) a i když je mnohdy lehce předvídatelný, i tak jsem se královsky bavil při pohledu na to, jak se ve vypjatých situacích na život a na smrt v lidech ozývá jejich zvířecí stránka a všechno ostatní kromě vlastního přežití jde stranou. Co mě ale mírně rozporuje je samotný poslední díl a zakončení. Hlavní hrdina (mimochodem obrovský sympaťák) se zde chová prapodivně a jeho konečné rozhodnutí, kdy dá před vlastní dcerou přednost... čemu vlastně? No, uvidíme zda si tento rozporuplný konec vyslouží svou existenci v druhé sérii, ale první sérii musím hodnotit na nějakých 8,5/10.
  12. Ali
    Ali (2001)
    8
    Na moje poměry dost pomalé a místy nepříjemně rozvleklé, ale takové už jsou Mannovi filmy, takže není třeba nad tím brečet. Jinak ale famózně zahrané - Will Smith zde exceloval, boje v ringu velmi dobře natočené, realistické. A především perfektně ozvučené, soundtrack je vybrán precizně, do jednotlivých scén se hodí a skvěle podtrhuje celkovou atmosféru. Ovšem z mé strany tu je příliš málo boxu a příliš mnoho filozofické vaty okolo. Rozhodně se ale jedná o dobrá životopisný snímek o jednom z největších sportovců všech dob.
  13. Zátopek
    Zátopek (2021)
    8
    Skvělý životopisný snímek o jednom z největších sportovců všech dob. Precizně zrežírovaný, scénáristicky přesný, ale obzvlášť herecky dokonalý. Žádný herec mě nezklamal, všichni téměř bezchybně odvádějí svou práci, ale všechny je také o několik úrovní převyšuje naprosto famózní Václav Neužil, který ne že Zátopka hrál, on se jím skutečně stal. Fenomenální výkon. Nebýt poněkud rozvleklejší osobní linky s Ronem Clarkem (která rozhodně nebyla zlá, jen se jí za mě věnovalo trochu moc času na úkor podstatnějších věcí), asi by to bylo na plné hodnocení. Takto "jen" nějakých 85%.
  14. Stranger Things
    Stranger Things (2016)
    10
    Tak jsem dokoukal všechny série a musím říct, že se ze Stranger Things stal jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Jednotlivé série bych hodnotil nějak takhle: 1. série - 10/10. Absolutní skvost po všech stránkách. 2. série - 9,5/10. Pořád opravdu skvělé, i když už ne dokonalé. 3. série - 7,5/10. Velmi dobrá série, ale rozhodně nejslabší. Hodně jí zachraňují extrémně dobré závěrečné epizody. 4. série - 9/10. Výborná série, ovšem v některých momentech trochu zbytečně moc utahaná. Po emocionální stránce ale velmi silná, obzvláště poslední tři epizody. A Vecna, potažmo Henry je zatím nejsilnějším záporákem s hloubkou, historií, děsivostí a zkrátka vším, co k tomu patří.
  15. Černobyl
    Černobyl (2019)
    10
    Opravdu silný, silný zážitek. Naprosto strhujících 5 hodin, které jsem se zatajeným dechem dal na jeden zátah a ani na vteřinku jsem se od obrazovky neodpoutal. Naprosto strhujících 5 hodin svědectví o obrovské tragédii, která mohla jednoduše nabýt ještě mnohem obludnějších rozměrů nebýt nevýslovných obětí a hrdinství obrovského počtu lidí. Naprosto strhujících 5 hodin svědectví o lživém režimu, který nakonec svým přístupem prohnil sám sebe natolik, až grandiózně zkolaboval. Vynikající herecké výkony ode všech, z nichž samozřejmě ale nejvíce vyčnívalo ústřední duo. Skvělý minimalistický soundtrack. Neskutečná práce maskérů a trikařů, jejichž zaživa rozkládající se těla ozářených ve mě zanechala hluboký odpor a fascinaci zároveň. Úchvatný počin, který nelze hodnotit jinak než 10/10. A o to víc fascinující i odporná představa zároveň je to, že se to všechno skutečně stalo.
  16. Kmotr 1, 2, 3 (video film)
    Kmotr 1, 2, 3 (video film) (1992)
    10
    Téměř dokonalá trilogie a vzor pro všechny mafiánské filmy. Možná i pro všechny dramatické filmy obecně. Takto by se měly psát postavy a scénář. Takto by se měly vybírat a vést herci. Takto by se mělo točit. I po těch neskutečných letech od jedničky tyto filmy jako by vůbec nezestárly. Smekám a Al Pacino se rolí Michaela Corleoneho navždy zapsal do dějin kinematografie.
  17. Le Mans '66
    Le Mans '66 (2019)
    8
    Auta mě nikdy nezajímaly, však nemám ani podělaný řidičák. Ale musím říct, že tento film na mne velmi zapůsobil. Herecky přesné, emocionálně tak akorát bez přílišného tlačení na pilu, chemie mezi hlavními, skvěle zahranými postavami funguje na jedničku a i přes rozvláčnější první polovinu dokázal film v té druhé pěkně přidat na tempu a závěrečný tah na branku se povedl bravurně. A i když podobní Rivalové se mi líbí o chlup víc, neváhám hodnotit za 9/10.
  18. Dokonalý trik
    Dokonalý trik (2006)
    10
    Scénáristický koncert, který mě uchvátil a nepustil až do posledního záběru. Skvěle gradující mysteriózní drama s úchvatným hereckým obsazením a s nečekaným a hořkosladkým koncem. 10/10
  19. Irčan
    Irčan (2019)
    8
    Irčan definitivně není film pro každého. A musím se přiznat, že i pro mě, i když mám podobně laděné snímky rád a miluji Scorseseho tvorbu obecně, byly ty tři a půl hodiny už poměrně natažené. Ovšem pokud si člověk zvykne na to pomalé a hloubavé tempo a vychutnává si skvělou atmosféru, dá se to úplně v pohodě dát a ani u toho příliš nezívá. Velkou devízou jsou zde silné a hlavně výborně zahrané postavy v čele s perfektním Robertem De Nirem, který dokázal precizně zahrát všechny polohy, do kterých ho film staví s grácií sobě vlastní. Ale ani zbytek hereckého ansámblu se nenechá zahanbovat, obzvláště vynikající Al Pacino. Co film také zvládá s grácií, jsou masky a efekty. I když někde jsou na omlazených postavách nějaké mušky vidět, celkově si myslím, že zrovna tato položka je velice umně provedená. Celkově velice kvalitní snímek, který bych neváhal hodnotit do plných, kdyby se ale tak o hodinku zkrátil. Takto je to za mě "jen" nějakých 8/10.
  20. Prokletý ostrov
    Prokletý ostrov (2010)
    10
    Naprosto perfektní film s postupně gradující atmosférou a pomalým a detailně vypiplaným odhalováním celé zápletky, která alespoň za mě rozhodně není průhledná. Navíc s výbornou atmosférickou hudbou a naprosto skvělým hereckým výkonem Leonarda DiCapria. Martin Scorsese je zkrátka a dobře génius svého řemesla.
  21. Osada
    Osada (2021)
    8
    Ze začátku mě to příliš nechytlo a po dvou dílech jsem si říkal, že postavy jsou příliš karikaturní, děj nění moc zajímavý a vlastně ani ta chatařina mě tolik nebavila. Ovšem dal jsem seriálu další šanci... a poté už mě naprosto vtáhnul, do postav jsem se zamiloval, těšil jsem se na každý další díl a po finále jsem zatoužil už jen koupit si chatu někde v podobném Záhoří a vypadnout z civilizace. Krásná, čistá, příjemná česká pohoda. 80%.
  22. Jurský svět: Nadvláda (6)
    Jurský svět: Nadvláda (6) (2022)
    6
    Nadvláda je epickým mišmašem všech předchozích Světů a Parků, který vypadá nádherně, zní nádherně, je plný skvělých herců a... a bohužel vůbec nedrží pohromadě. Hlavní zápletka (ačkoliv zdaleka není jen jedna) je dost slabá, nedokáže děj utáhnout a film se tak stává prakticky jen výprodejem epických akčních scén, které sice vypadají krásně, ale postrádají jakoukoliv duši a logiku. Jako akční jednorázovka se dá Nadvláda skvěle užít, pokud od ní nic jiného nechcete, ale já osobně jsem rozhodně chtěl a čekal víc. 6/10? A i tak spíš z nostalgie. Objektivně bych měl jít asi ještě o bod dolů.
  23. Kingsman: První mise
    Kingsman: První mise (2021)
    7
    Vlastně pořádně nevím, jak tento snímek hodnotit. Jednotlivé sekvence sami o sobě vlastně fungují skvěle, ale mám pocit, že to celé nedrží úplně pohromadě. Máme tu na jednu stranu skvělé akční pasáže, skvělý soundtrack a najdou se i poměrně silné postavy (Rasputin, Oxfordové, Shola), ale na stranu druhou ústřední linka je rozháraná, nedrží pohromadě a někdy působí spíš dojmem sestříhané minisérie. Záporák je dost plochý a nezajímavý a obecně záporné (a vlastně i kladné) postavy silně černobílé. Zkrátka to na mě působí takovým dojmem, že je to fajnová špionážní akce, která ale nedokáže dost dobře obhájit svou existenci. 65-70% je asi fakt maximum.
  24. Predátor: Kořist
    Predátor: Kořist (2022)
    8
    Od kultovního prvního dílu rozhodně nejlepší Predátor. Film má tempo, výborný soundtrack, dobré postavy (dobře zahrané) na kterých vám dokonce i záleží, skvěle se tu pracuje s motivem lovce a kořisti a Predátor je přesně tak nařachaný borec, jak by měl být. Film je prakticky rozdělen na tři sekvence - v té první se blíže seznamujeme s prostředím a postavami, ve druhé už tu máme nějakou tu akci a beznaděj a poslední sekvence je už nefalšovaným bojem o holé přežití, kdy tu ovšem máme ke konci jednu hloupost od úhlavního antagonisty, která trochu bolela, ale na celkovým vyznění to nijak neubírá. Krásných 80%.
  25. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
    Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022)
    8
    Takhle. Není to rozhodně dokonalý film, to ani zdaleka. Scénář je místy dost plytký a je tu rozehráno příliš mnoho partií na to, aby se daly všechny uspokojivě dotáhnout. Souboje jsou sice velmi nápadité, ale to spíš ty menší potyčky, hlavní bitvy opět nejsou zcela dotaženy. Ovšem na druhou stranu tu máme naprosto úchvatné vizuální orgie s jasným Raimiho rukopisem a obecně po vizuální a nápadité stránce není filmu co vytknout. Raimi se opravdu vyřádil a jsem rád, že mu v tomto směru dali dost tvůrčího prostoru (hororové prvky, zajímavé vizuály apod.). Postavy jsou také dost zajímavé, včetně variant, asi až na samotnou Americu Chavez, která mě osobně nepřišla nikterak zajímavá, charismatická, prostě taková nijaká. Kdyby ve filmu nebyla, myslím že bych to nepostřehl. Ve výsledku asi klasický průměrnější film v rámci MCU, který je ale dostatečně okořeněn Raimiho stylem a tudíž mu můžu s celkem klidným srdcem dát 7/10.
  26. Obi-Wan Kenobi
    Obi-Wan Kenobi (2022)
    5
    Poslední dva díly (obzvlášť ten poslední) zachraňují seriálu alespoň trochu reputace, ale jinak to upřímně řečeno žádná sláva nebyla. Ewan je samozřejmě v roli Obiho výtečný a ani Reva s Vaderem nejsou špatní záporáci. Ovšem výrazné trhliny ve scénáři, nelogické lapsy a díry a někdy i obrovské nesmysly hrozně srážejí tento seriál dolů. Zároveň hromada retconů, z nichž u některých se dají přivřít oči, ale některé jsou doslova trapné. Ovšem ten největší očekávaný retcon mi světe div se nakonec skoro nevadil, neboť se dá dost dobře okecat. Nakonec s pčivřenýma očima 6/10, ale asi jen díky závěru a Ewanovi.
  27. Spider-Man: Bez domova
    Spider-Man: Bez domova (2021)
    10
    Velké završení nejnovější pavoučí trilogie a také pro mě druhý nejlepší Spider-Manský film po Raimiho dvojce. Spider-Man Toma Hollanda tady konečně dospěl a na konci vzal věci do svých rukou a "obětoval se" pro vyšší dobro. Moc se těším na druhou trilogii s Hollandem. Film je v podstatě obrovský fanservis, ale dobře uchopený a solidně režisérsky ukočírovaný tak, aby nepůsobil jako totální chaotický patos. Postavy tu mají své charaktery, vývoj a v některých případech i své vykoupení (Andrew Garfield). Nejlepší práci z navrátivších záporáků odvedl bez pochyby Willem Dafoe jakožto Osborne i jeho zlé alter ego v podobě Goblina. Donutil Hollanda dospět, nenávidět a oba jejich souboje byly fyzicky živelné a plné emocí. Skvělá práce. Všichni tři Spider-Mani tu byli výborní, podobní a zároveň odlišní. Mentorsky působící Tobey Maguire, roztěkaný a emocionální Andrew Garfield a dospívající Tom Holland. Jejich dialogy i interakce jsem si vrchovatě užil a chemie mezi nimi pro mě fungovala na podtrženou jedničku. Nebudu se už více rozepisovat, ale mě osobně se to velice líbilo.
  28. Dukla 61
    Dukla 61 (2018)
    8
    Hodně silný film, jehož závěr je koncentrovaná depresivní emoce. Všichni herci zde podávají skvělý výkon a David Ondříček je momentálně asi náš nejlepší režisér.
  29. Boba Fett: Zákon podsvětí
    Boba Fett: Zákon podsvětí (2021)
    8
    Já... jsem vlastně docela spokojen. Možná je to tím, že kvalita věcí ze světa Star Wars po sequelové trilogii natolik klesla, že i pěkný nadprůměr mě dokáže potěšit natolik, jako bych sledoval naprostý masterpiece... ale mě se to fakt líbilo.Stěžejní jsou samozřejmě hlavní postavy a zrovna Boba je za mě natolik velký sympaťák, že to dokáže bez problémů utáhnout i sám, ale zde má k ruce ještě velice dobrou Fennec a později i Manda s Groguem a dohromady tvoří opravdu silné hlavní charaktery.Co se týče příběhu, nejde o nic světoborného, ale to jsem ani nečekal. Bobova minulost mezi Tuskeny mě bavila a vůbec mi nepřišlo, že by skákání časem bylo nějak zmatené, naopak dost přehledné. Linka v současnosti střídala malinko nudnější chvíle s dobrými a někdy až skvělými momenty (Rancor vs. droidi, útok na vlak...) a Mandovi epizody byly samozřejmě absolutně výborné. Co mi občas vadilo, že někdy postavy příliš nepřemýšlely a nedocházely jim naprosto logické věci. Nejnepochopitelnější moment byl asi ten, kdy Boba hledal svou zbroj v Sarlaccovi, i když v ní předtím vylezl a když ho o ní Jawové obírali, na chvíli se i probudil. Tak jak ho proboha napadlo jí hledat v Sarlaccovi?Celkově měl ale seriál povětšinou dobrý humor, vtipné hlášky a skvělé prostředí Tatooinu, které mě osobně asi neomrzí. Soundtrack taktéž velmi dobrý, ale ten z větší části vycházel z Mandaloriana, takže se není čemu divit. Suma sumárum, dal bych Bobovi takových pěkných 70%. Jak jsem říkal, nejde o nic úplně světoborného a Mandalorian byl o dvě třídy lepší, ale stále se jedná o pěkný nadprůměrný projekt ze světa SW
  30. Poslední souboj
    Poslední souboj (2021)
    10
    Absolutně skvělý film, který nenásilným způsobem přináší poselství o spravedlnosti a ženské síle v době, kdy žena nemohla stát na společenském žebříčku níže. Jodie Comer je naprosto skvělá a to samé se dá říci o Adamu Driverovi. Matt Damon je tak trochu v jeho stínu, ale Ridley z něj klasicky dokázal vyždímat maximum, stejně jako ze všech ostatních herců. Vše podtrhuje výborná Ridleyho režie, skvělý scénář a také okouzlující soundtrack, který sice není tak zapamatovatelný jako například v Kingdom of Heaven, ale i tak mi vykouzlil úsměv na rtech. Film má trochu pomalejší tempo, ale rozhodně jsem se vůbec nenudil a oceňuji rozdílný pohled na věc všech tří hlavních představitelů. Závěrečný naprosto epický souboj je už jen třešnička na dortu tohoto v podstatě středověkého komorního dramatu. Již dlouho jsem ale nezažil, abych nervózně poposedával v křesle a při každém úderu nezadržoval dech. Tak moc jsem si přál, aby zvítězila spravedlnost a vůbec jsem si nebyl jistý, zda se tak nakonec stane. Neskutečný zážitek a brilantně natočený rytířský duel. Opravdu v něm byl cítit každý úder a každičká kapka potu a krve. Závěrem bych chtěl říct, že Ridley to prostě zase dokázal a nadělil nám opravdu vynikající filmový zážitek, na který budu ještě nějakou dobu rozhodně s úsměvem vzpomínat.
  31. Vykoupení z věznice Shawshank
    Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
    10
    Nedokážu názor na tento film vyjádřit slovy. Slova jako geniální, skvělé, nebo dech beroucí jsou ničím ve srovnání s tím, čím tento snímek opravdu je. Mohu jen v úžasu sedět s otevřenou pusou, slzami v očích a upřímně šťastným úsměvem na rtech a děkovat, že existuje.
  32. Godzilla vs. Kong
    Godzilla vs. Kong (2021)
    6
    Za mě úplně v pohodě záležitost, u které musíte absolutně vypnout mozek a jen si užívat audiovizuální orgie. Pokud to uděláte, je velká šance, že se solidně pobavíte. Pokud bychom mozek nevypnuli, je to samozřejmě šíleně hloupé, scénář je neuvěřitelně plytký a nelogický, postavy nezajímavé... Ale jak říkám, to vůbec nejsou podstatné záležitosti. Kong, Godzilla i Mechagodzilla jsou skvělí a jejich nápadité souboje jsem si užil do sytosti. A o tom to je. Naprosto s lehkým srdcem dávám pěkných 70%.
  33. sKORO NA mizině
    sKORO NA mizině (2020)
    8
    Neotřelý projekt nabitý nekorektním humorem (díky!!!), skvělými hláškami a především velmi dobrými neoukoukanými herci, v jejichž čele jasně stojí geniální Štěpán Kozub.
  34. Duna
    Duna (2021)
    10
    Aboslutní skvost a za mě rozhodně film roku. Lepší sci-fi jsem neviděl od Interstellaru. ALE, zároveň i naprosto pochopím, že film někomu nemusel sednout. Jeho pomalé a hloubavé tempo, maximální koncentrace na každý dlouhý záběr, filosofický přesah a obecně prostě styl filmařiny Denise Villeneuva - to prostě není pro každého diváka, zvyklého na bombastickou akci v Marvelovkách a komediální prvky v každé druhé scéně. Pro mě je ale tento styl ušitý přímo na míru a dokázal jsem ze ztratit v každém dlouhém záběru, v každém pohledu do očí a v každé naprosto úchvatně vypadající scenerii Arrakisu. Hlavní prim jsou zde ovšem i herecké výkony. Myslím, že každý herec může být na svůj výkon hrdý, ale geniální Timothée Chalamet zde zastiňuje kompletně všechny a scény ve kterých se nachází, si beze zbytku krade pro sebe. Dune: Part One je ale v podstatě pouze obřím úvodem k filmu (filmům?) následujícímu, kde by se měly stát ty nejzajímavější a nejvelkolepější dějové události a na který se po závěrečných titulcích mohu jen obrovsky těšit a doufat. Villeneuve mě opět nezklamal. 10/10.
  35. Falcon & Winter Soldier
    Falcon & Winter Soldier (2021)
    8
    Co se zápletky týče, tak je vlastně docela dost rozbitá a akce a reakce mnohdy nedává úplně smysl. Nehledě na to, že jednání některých postav jde často přímo proti jejich přirozenému charakteru. Na stranu druhou je zde ale výborná chemie mezi Buckym a Samem, výborný baron Zemo (který ovšem někomu sednout nemusel, to chápu), spoustu skvělé akce a kulisy a vizuál celkově je samozřejmě vzhledem k rozpočtu nádherný. Celkově taková typická Marvelkovka, které bych za přivření obou očí asi dal těch 75%. Vlastně jsem se docela dobře bavil a to je nejdůležitější.
  36. Králova řeč
    Králova řeč (2010)
    8
    Skvělý film, u kterého jsem hodně váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Nakonec převážilo rozhodnutí udělit čtyři, protože některé pasáže byly mírně utahané, ale herecké výkony - to je úplně jiný příběh. Famózní Colin Firth, vynikající Geoffrey Rush, skvělá Helena Bonham Carter. A u závěrečného projevu mi zvlhly oči, svobodně to přiznávám.
  37. WandaVision
    WandaVision (2021)
    8
    Po shlédnutí celého seriálu ve mě převažuje spokojenost. První epizody se mi líbili nejvíc, ten sitcom styl, nevědomost, tajemno a místy opravdu mrazivá atmosféra mě opravdu bavili a říkal jsem si, že Marvel se konečně přestal bát vykročit do pro něj neprobádaných vod a zkusit jiné pojetí projektu. Posledními epizodami už to ovšem částečně získalo zpět klasickou jednodušší formu, na jakou jsme u MCU zvyklý. Ne, že by to bylo špatné, jen se mi to líbilo už trošičku méně. Herecké výkony jsou výborné. Obzvlášť jsem velmi potěšen Paulem Bettanym, protože lepšího Visiona jsme v MCU ještě neměli. Se samotným finále jsem vlastně víceméně spokojený. Spoustu našich odhadů a teorií se nevyplnilo, ale to přece není problém tvůrců, ale jen náš a našich přehnaných očekávání. Střetnutí Vision X White Vision se mi velice líbilo, nejvíce pak ta filozofická rovina. Navíc WV dostal zpět své vzpomínky a v MCU bude tedy mít budoucnost. Dost možná se jeho a Wandiny osudy v budoucnu znovu propojí. Co se týče vyústění a samotné Scarlet Witch - mohlo to být lepší, ale na stranu druhou i mnohem horší. Jen mi stále nedochází, v co se tedy Wanda vyvinula. Bude záporák, klaďas nebo čistě šedá postava? Ohledně emocí - asi v pohodě. Loučení s Visionem mělo svůj emocionální náboj a ačkoliv slzička neukápla, minimálně spokojený úsměv tam byl. Celkově bych celý seriál hodnotil asi na pěkných 80%, líbilo se mi to.