Podezření

73%
Podezření
Mrazivé, soustředěné drama natočené podle scénáře Štěpána Hulíka nám představuje neproniknutelnou postavu zdravotní sestry, která je pověstná bezcitností, s jakou přistupuje k pacientům i k vlastní dceři. Když dojde v nemocnici k podezřelému úmrtí, je obviněna z vraždy bezmocné pacientky. Trilogie inspirovaná desítkami skutečných případů bere v úvahu sociální realitu současného českého maloměsta, vypráví o vlivu médií na veřejné mínění a ukazuje, jak komplikované může být hledání pravdy. Třetí ambiciózní projekt scenáristy Hořícího keře a Pustiny v režii talentovaného slovenského režiséra Michala Blaška je opět studií jednoho místa a specifických charakterů. (Serial Killer)




Recenze: Podezření

Kinobox.cz
85%

Začínající režisér Michal Blaško, jenž před pár lety upoutal pozornost studentským krátkometrážním filmem Atlantida, se snad nebude muset bát o další zakázky. Stylizaci většinou udržuje na úrovni realismu, ale nebojí se v kusých momentech vykročit k výraznějším volbám, které působí organicky a přirozeně. Rozhodně dává najevo dobrý filmařský cit.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Silná studie nesympatické postavy, životní výkon Melíškové, nečekaně nekompromisní, rozhodně na poměry České televize. Přesně takovéhle věci jsou potřeba, snad to bude brzo pravidlo, ne výjimka. Vlastně je smutné, že je takováhle minisérie úkaz, není žádný logistický důvod, aby jich nebylo moře.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Na přelomu roku se s těmi třídílnými minisériemi bohužel nadužívalo a může za to Nova, která odzkoušela jeden a on to byl docela úspěch, a tak přišel druhý a třetí, jenže nejen že se nepodařilo nikdy vytvořit něco zajímavějšího, ale projevila se i nemoc téhle televizní stanice, že ty její seriály nestojí ani za pozornost. A tak si vzala slovo zkušeněji vedená Česká televize, aby ukázala chamtivějším kolegům, jak se to dělá. Podezření je další z několik povedených krimi sérií, na kterou stojí za to se podívat. I když námět není pro diváky nový, již před pár lety podobné téma zobrazil jeden epizodní příběh z Život a doba soudce A.K., kde jako ostatně u všech námětů šlo o zdařilé provedení (nakonec ale s jiným výsledkem). Příběh postarší unavené zdravotní sestry, která měla ve svojí práci "více mrtvolek než je obvyklé". Silné téma, které by mělo být divákovi takové přirozenější, žádné vraždy a přestřelky. Sázka na dusnější atmosféru a nepříjemnou hlavní hrdinku, do níž se zošklivila a zestárla Klára Melíšková, vyvolává v divákovi pocity více méně opačné, než nás vede příběh, který sledujeme. A jak nám je postava sestry Kučerová poodkrývána, jen to přidává na skutečnosti, že ji vnímáme jako tu špatnou. Ostatně chválím celý casting, který se tady povedl a dost možná ukázka toho nejlepšího, co může český herecký soubor nabídnout. Aktuálně seriálově hodně oblíbená Denisa Barešová ve své typické roli pro níž má divák soucítit. Ale především mužské duo Miroslav Hanuš a Ivan Trojan, které je nyní opravdu to nejlepší, co můžeme ponuknout. Zkrátka výkony herců jsou parádní! Ale za nimi nezaostává ani pečlivě vedený tvar celého projektu. Není výtky vůči kameře, které nedělá typické seriálové kouzla v neustálém střídání zoom in/out, ba naopak dává prostor širším a celistvějším záběrům scén. Pečlivě odhadnutá stopáž celého snímku s jasnou vizí jednotlivých částí, že není nouze o hutnou atmosféru všeobecného mínění ani o dramatické soudní přednesy. Možná proč to teda rozkouskovali do tří epizod, když jde o celistvý příběh? Protože na tak dlouhý film by se bál podívat každý konzumní divák a připravili by se o diskusi behěm týdenního čekání na další díl skládačky. Nakonec je to poctivější a obsáhlejší provedení známého příběhu než v prvním případě a ve výsledku jen další potvrzení, že tvorbou strojových kriminálních neosobních seriálů Česká televize jen štědře rozdává finance potřebným. 75%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Lidskej příběh o apatické sestře, která se dostane do vykonstruovaného křížku se zákonem kvůli tomu, že se k lidem nechová pěkně. Ta megera s pískem ve vagíně je to fakt na fakcu, což je na jednu stranu dobré, protože to právě z této minisérie dělá projekt, kterej se divákovi nevtírá. Na druhou stranu si tvůrci emocionalitu diváka neomotají kolem prstu, protože hlavní postavu vlastně ani moc nemusí. Mně osobně nevadí, když je protagonista pochybného charakteru - některé mé oblíbené filmy jsou dokonce o pozérech, vrazích, lhářích, lakomcích, lidských pijavicích... Jde však o to, že v těchto mnou oblíbených filmech generuje charakter postavy humorné či bizarní situace. Takto se neděje zde a dít se ani nemá, protože tento příběh je velmi seriózní, přísně dramatickej a vážnej. Proto zamrzí občasné nedokonalosti ve scénáři a herectví. Člověk by mohl říct, že dobrý herec má zvládnout i průměrně napsaný dialog. Podle mě má dobrý herec dobře zvládnout dobrý dialog, který má na starosti scénárista. Některé konverzace mezi postavami však byly vyloženě směšné svou schématickou urychleností (hádka dcery s matkou hned na začátku). Občas mě to úplně vytrhlo z uvěřitelnosti, kterou každé dobré dílo navozuje a udržuje. U tohoto typu děl na tom záleží obzvlášť. Průměrný divák to snad ale ani nepocítí, páč jeho nevybroušený vkus nedetekuje moment, kdy se z dosud organického dění vytratí autenticita. Moji rodiče z toho byli nadšeni. Nutno ale uznat, že po většinu času je to zvládnuto dobře. Audiovizuálně to ale nemá žádný drive, což zapříčinilo, že jsem při sledování dělal něco jiného. Nebylo třeba neustále být očima nalepen na obrazovce, když to vypadá průměrně. Kvůli tomu, jsem však celému případu nedal dost pozornosti a řada detailů mi unikla. Teď nedokážu říct, o co tam vlastně šlo. Spolčily se proti ní kolegyně, kteří jí měly plné zuby nebo jen byla zneužita pro politické hry v souvislosti se změnou vedení nemocnice? V tom, co se tam vlastně dělo, jsem byl ztracen. Možná je to chyba i toho, že informace nebyli divákovi dost dobře předány a v celé té zašmodrchanosti nelze mít perfektní přehled, ale to nedokážu posoudit, protože jsem nedával dostatečný pozor. Přesto mi to nijak nevadilo. Přesně vím, co se umělec snažil říct. Divák by se měl zamyslet nad nejednoznačností faktů, urychlených soudů a smutné skutečnosti naší společenské a mediální reality. O tom všem si jsem vědom. Podezření mi neříká nic nového, ale to jsem jenom já. Souhlasím s tím, že má cenu toto téma prozkoumávat. Celý projekt u mě ale nepadl na úrodnou půdu. Do celé věci jsem nebyl dostatečně vztáhnut.

Dodatečné informace

Původní název:
Podezření (více)
  • Česká republika Podezření
Premiéra v ČR:
27. 3. 2022
Distributor:
Canal+
Země původu:
Česká republika, Francie

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch