Profilový obrázek

Azrael93

Jan Bečička
1 476

Jsem prostý geek a filmový nadšenec a své názory se vždy snažím prezentovat upřímně a věcně.

Ústecký, Most, Česká republika



    Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    10
    Skládám obrovskou poklonu Nolanovi za to, že dokázal natočit tříhodinový film, ve kterém se prakticky jen mluví, ale který nenudil ani jednu minutu a já osobně jsem byl celou stopáž přilepený k obrazovce a hltal každý jeden promyšlený dialog a perfektní herecké výkony od všech zúčastněných. A do toho všeho politikaření a vědy dokázal Nolan propašovat i svůj typický audiovizuální styl, který celému zážitku jen přidal punc dokonalosti. 10/10
    Zabijáci rozkvetlého měsíce
    Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
    8
    Další zářez mého oblíbence Scorseseho, který klasicky nepostrádá výborné herecké výkony - ačkoliv Leo za mě někdy až trochu přehrával, Lily Gladstone byla ale na stranu druhou fantastická a o Robertu De Nirovi se asi nemá smysl bavit, skvěle napsané dialogy a precizně odvedenou řemeslnou práci. Ale má prakticky stejnou vadu na kráse jako Irčan a to tu, že je až příliš dlouhý a některé pasáže jsou tím pádem přespříliš roztáhlé, hlavně třetí čtvrtina snímku, která je za mě asi nejhlušším místem. Přesto je to stále vynikající film a rozhodně si zaslouží uznání. Číselné hodnocení: 8,5/10
    Svět pod hlavou
    Svět pod hlavou (2017)
    8
    Skvělá kriminálka, odehrávající se v chladných normalizačních letech v ještě chladnějších severských kulisách. Některé díly jsou jen lehce nadprůměrné, jiné ale naprosto geniální a jako celek na mě seriál působil jako zjevení. Vedle Pustiny je to pro mě TOP český kriminální seriál poslední dekády a rozhodně si zaslouží veškerou chválu. Od minimalistického ale přesného soundtracku, po perfektní herecké výkony (Trojan, Budař, Neužil...), přes chladně přesné dobové lokace, po skvělou kameru... Zkrátka perfektní "severská" kriminálka po česku. Závěr byl ale přesto lehce urychlený a některé otázky nebyly za mě uspokojivě zodpovězeny. I přesto ale parádních 8/10.
    Případy 1. oddělení
    Případy 1. oddělení (2014)
    10
    Tak dobrá, měním názor na nejlepší kriminální seriál dekády. Je jím bezpochyby právě toto extrémně realistické geniální dílo. Případy prvního oddělení mě od první minuty okamžitě vtáhly a už nepustily až do úplného konce. Právě ta realističnost, syrovost a prostá kriminální práce dělá z tohoto seriálu úplně jiný level tohoto žánru, ale celé by se to samozřejmě neobešlo bez skvěle napsaných a přesto velmi civilních postav, které se chovají extrémně realisticky, každý v nich může poznat své vlastní kolegy, přátele, rodinu, nebo i sám sebe. Můj osobní favorit byl sympaťák Václav Plíšek v podání excelentního Bolka Polívky, ale maximálně spokojený jsem byl i se všemi ostatními. Samotné kriminální případy vycházely z těch skutečných a ani jim se nedá nic vytknout. Nekonala se žádná přepálená akce, honičky, střílečky... Ne, jen úplně obyčejné vyšetřování kriminalistů, kteří nejsou žádní superhrdinové, ale obyčejní lidé jako my. Z některých brutálnějších případů mi upřímně nebylo moc dobře, když jsem si uvědomil, co my lidé sami na sobě dokážeme páchat za zvěrstva a že i obyčejná procházka parkem může být v tomto světě nebezpečná, pokud člověk potká nepravého člověka. Hodně se mi líbilo, že všechny tři série si udržely stejně vysokou laťku a opravdu dlouho jsem žádnému seriálu nedal bez váhání a s radostí ryzích 10/10.
    65
    65 (2023)
    4
    Je to... koukatelné. Bohužel, neobstojí to jako sci-fi, ani jako akce, ani jako horor a celkově je to dost hloupé. Adam Driver je fajn, ale většinou nemá co hrát, Ariana Greenblatt detto. CGI neohromí, ale většinou ani příliš neurazí, takový průměr. Hudba celkem obstojná a výprava taky vypadá většinou velmi slušně. Asi... 4/10?

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+22

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+36