Bez vědomí

75%
Bez vědomí
Plakát traileru
Podzim 1989. Sovětské impérium ve východní Evropě se otřásá v základech. Ve vzduchu visí změna. Neví se však, kdy přijde a jakou podobu bude mít. Profesionální houslistka Marie a její politicky aktivní manžel Viktor se po dvanácti letech londýnského exilu vracejí do Prahy. Rodinná návštěva se však brzy mění v drama. Marie skončí v nemocnici a když se probere z bezvědomí, její manžel je pryč a nikdo neví, kam zmizel. (HBO Europe)




Recenze: Bez vědomí

Kinobox.cz
85%

Zachariášem (oproti Pustině tentokrát kompletně) zrežírovaný seriál má náramně promyšlený originální příběh, bezvadně zasazený do dobových československých reálií (výprava a atmosféra jsou naprostá paráda), optimálně zamotaný, poutavě vyprávěný, plný nosných motivů, scén, navíc s nadčasovými a mrazivými myšlenkovými přesahy o tom, jak těžké je orientovat se ve světě plném lží, dezinformací a manipulace a že jsme v podstatě všichni jen téměř bezmocnými figurkami v rukách mocných (viz skvělý závěr).


hanys_
hanys_
18 781 bodů
6
Technicky zase o parník před jinými cz seroši, zápletka taky zajímavá, herecky hodně fain, ale nakonec to imho úplně tak nevyšlo. Divácky nevstřícné, ale to by možná tak nevadilo - horší bylo, že jsem tady nevěřil té přešpiónovanosti. Navíc když začli svědci padat jak hrušky, už to bylo fakt trochu moc. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 069 bodů
8.5
Herce dělá hlas nebo mimika a někteří čeští herci mají pocit, že když ,,šumlují“ nebo zírají upřeně je to vynikající herecký výkon. V tomto ohledu je vítanou změnou obsazení Jana Vlasáka (Hostel, Vratné lahve) do jeho zřejmě největší filmové role, který hraje hodně zajímavou figuru a za mě by si měl odnést Českého lva nebo cokoli co má nějaký význam pro herecký výkon, ať už se to jmenuje jakkoli, stejně jako Martin Hofmann, který hraje estébáka s průpravou esenbáka z kriminálky, aniž by byl karikaturou a směšnou figurkou. Táňa Pauhofová je jako houslistka velice přesvědčivá a Martin Myšička podle mě zahraje cokoli, ale bohužel má zoufale málo prostoru. Na hodně malém prostoru exceluje také Lenka Vlasáková a velkým překvapením je pro mě obsazení pro mě dosud nepříliš známé Lucie Juřičkové. Bez názvu je velmi solidní produkce HBO, která si zaslouží divákovu pozornost a oproti výrazně thrillerovějšímu Rédlovi je Bez vědomí o třídu lepší projekt, zejména po scenáristické stránce, i když i zde je několik faktografických lapsů, psychiatrie takto nefungovala, snaha o zmatení pronásledování estébáky je hodně mimo ve světle informací, že v každé ulici byli dva uliční důvěrníci a po Marii šla KGB, STB i MI6 najednou a domnívám se, že sekvence z vojenského prostoru Ralsko je spíš do Postradatelných, než do tohoto seriálu. Každopádně palec nahoru.
JosefTomas
JosefTomas
9 986 bodů
7.5
Oceňuji tvůrčí snahu zachytit co nejvěrněji dobu, kde se seriál odehrává a vybrané lokace (jistě s použitím nějakých triků) ten dojem dost umocňují. Po prvním díle jsem měl však trochu rozporuplné pocity, neboť se spíš mlžilo, než řešilo. Což byl jistě záměr tvůrců, ale díky tomu první díl je dost pomalý a místy i trochu nudný. (I když si cením svéráznějšího přístupu střihače, který se snaží docílit dojmu, že se něco děje) V druhém díle se naopak toho děje až moc a skáče se v ději, v čase a v lokacích dost zmateně, takže občas člověk všechny informace nepobere (a že jich tam tvůrci chrlí dost). Od třetího dílu se ale všechno zklidní, karty jsou rozdané a my si tak konečně můžeme užívat pořádného děje. Rozuzlení přichází skvěle dávkováno, stejně jako jednotlivé zvraty a takto jdeme až k pátému dílu, který je dle mého nejlepší a nejvíce strhující. Proto je škoda, že tvůrci ve stejném tempu nedokázali pokračovat v gradaci a šestý (poslední) díl, ač všechny linky náležitě uzavírá, působí od zbytku jaksi přebytečně. Jinak je ale režie naprosto skvělá, kamera je na české poměry přímo světová a herci hrají jako o život (i když občas musí říkat papírem šustící dialogy). Celkově tedy Bez vědomí přináší jiný pohled na rok 1989 a byla by škoda ho minout, jistě má co nabídnout.

Dodatečné informace

Původní název:
Bez vědomí (více)
  • Česká republika Bez vědomí
  • Česká republika The Sleepers
Premiéra v ČR:
9. 7. 2023
Distributor:
Sky
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch