Svatá

74%
Svatá
Olga Térová (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Hana se snaží o svou matku starat a současně trpí nekomunikací své dcery Kateřiny. Olga napsala dvě knihy o hrůzách gulagu na Sibiři a vypráví o tom na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která odhalí několik nesrovnalostí. Jak to bylo doopravdy?



Recenze: Svatá

Kinobox.cz
55%

Tvůrci našli silný námět a díky silnému obsazení vystavěli několik silných scén. Filmařská lenost a scenáristická nedomyšlenost ale výsledek táhnou k průměru.


Pete69
Pete69
30 383 bodů
7
Na televizní film je to velmi slušná práce. Téma je to zajímavé a je třeba smeknout nad hereckou formou, kterou si Jiřina Bohdalová i v pokročilém věku drží. Naopak už mě nebaví věčně světem ukřivděná Lenka Vlasáková, kterou mám sice rád, ale už by jí mohl dát někdo veselejší roli.
hrumsrt
hrumsrt
9 434 bodů
6
Strachův televizní unikát Klec po letech dokáže rezonovat a i nadále patří k tomu nejlepšímu za posledních pár let. I proto dávala naděje, že by Svatá znovu s Jiřinkou Bohdalovou v titulní roli mohla uspět, docela smysl.. Olga je hrdinka! Jedná se o starší paní, která tráví důchod tak, že jezdí po školách, píše knihy a to vše na téma jejích zážitků z ruského gulagu, díky kterým zvěstuje o hrůzách ruských nástrah moderní generaci. Jenže jedinečná cena z rukou českých státníků přivábí k Olze až nečekanou pozornost, která její osobnost a minulost vystaví zcela nezažité zkoušce.. Filmová adaptace připomínající skutečný příběh Věry Sosnarové, která byla podrobena podobné vlně kontroverze a boji s národní historickou obcí, skýtá sice skutečně zajímavý námět, jaký nepřipraveného diváka může usadit do mysteriózní povídky o cenně pravdy, ale tentokrát jakoby si Epstein vybral až příliš živé téma, i proto i přes vynikající Bohdalku nezvládá víc než jen klouzat po povrchu a výrazně si pomáhat rodinným minipříběhem o kompenzacích.. Svatá těží především ze samotné absurdity a kontroverzi samotného osudu Sosnarové, které tehdy rozdělily historickou obec, tak škoda, že snímek nemá tolik co nabídnout. Tak třeba příště, zatím Strach v České televizi stále za stálici, která pokaždé rozvíří vody.. 60%
avenis
avenis
8 956 bodů
10
Režišér Strach je výborný režisér a Jiřina Bohdalová je naprosto fantastická PANÍ herečka. Televizní inscenace bývaly považovány za méně hodnotné než filmy, ale tento příběh o mnohovrstevnaté pravdě a lži je mistrovské dílo, které předčí stovky velevýpravných filmů.

Dodatečné informace

Původní název:
Svatá (více)
  • Česká republika Svatá
Premiéra v ČR:
19. 5. 2024
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění