Profilový obrázek

JosefTomas

9 986
29. TopUživatel

Filmový všežravec, milovník hudby a skromný génius. :D Kde všude působím: Tady na Kinoboxu, kde mi vyhovuje možnost dávat konkrétní hodnocení. Na ČSFD. https://www.csfd.cz/uzivatel/571707-joseftomas/ Zároveň jsem díky tomuto uživateli https://www.kinobox.cz/uzivatel/15089/hodnoceni (díky Tome :D) měl možnost napsat si pár "profesionálních" článků zde: https://www.kinobox.cz/clanky/autor/314-josef-tomas-hromada a za tu zkušenost díky. Na Youtube, kde jsem dělal pár překladů k filmovým klipům, esejým a přebásnění k písním, než mi Youtube tu možnost zrušil. https://www.youtube.com/channel/UCVPA5mgGM_OVV21YretzQmw Na Milujemehudbu, kde přebásňuji písně, které mám rád tak, aby se rýmovali, zachoval význam i počet slabik. https://www.milujemehudbu.cz/index.php?user=Josef%20Tom%E1%9A%20Hromada

https://filmovyweb.cz/
Středočeský, Mělník, Česká republika



    Gen V
    Gen V (2023)
    8
    Zpočátku mírné zklamání přetavené v nadšení a ke konci už možná trochu natáhnuté a deus ex machinové, ale pořád sakra velké překvapení. Gen V předvádí výpověď dnešní generace, jejíž problémy nejsou znehodnocovaný, ale přijímany bez posměchu a skepce (pravda, ve velmi satirickém hávu, ale stejně...) a kábatek superhrdinského spin-offu mě vlastně přišel jako zajímavý bonus, než nezbytná nutnost. Díky tomu si seriál stojí obstojně i vedle klasických The Boys a je možná i stejně zajímavý. Proto škoda zpočátku se tvářící mystérie, která vyústí až v příliš jednoduchý výsledek a navíc příhodně se řešící (schopnosti postav, zrada, cameo....). Nebýt toho, asi bych si byl schopen představit Gen V jako geniální přírustek mezi The Boys a Invincible, ale takhle jsem raději jen opatrně zvědavý.
    Vrah naoko
    Vrah naoko (2024)
    8
    Chápu ten rozpor. Od rejži typu Linklatera, na jehož práci vás odkáži potom (jakože Link later... Chápete...? Jděte do prdele, mně to vtipný přišlo...) asi člověk nečeká "tradiční" podívanou jedoucí podle tříaktové struktury bez sebemenšího náznaku invence. Přijde mi ovšem škoda odsoudit toto režijní cvičení, když je film přitom zatraceně dobrou oddechovkou. Detaily, to je to na čem staví úspěch tento snímek a třeba Powellovo "měnění kabátů" je naprosto bezkonkurenční. Čert vem, že to vzniklo podle článku a že si to Richard s Powellem přepsali víc než já svou bakalářku, protože to je přesně ten feel-good masterpiece, co jsem chtěl vidět. Srovnání s Fincherovým Zabijákem je trochu mimo mísu, neboť téma každého filmu je diametrálně odlišné... Ve výsledku ale chápu to nenadšení, protože je ten film přeci jen na Ríšu trošku moc konveční, ale ten nápad já cením zlatem (nebo něčím hodnotnějším, zlato prý ztrácí hodnotu, takže jděte šperky spláchnout do záchodu a kupte si třeba radši rádiovku), protože hlavní theme filmu dává skrze lehce přiostřený závěr nesmírně pravdivé poselství o životě, za jehož pravdivost se mile rád podepíšu.
    Furiosa: Sága Šíleného Maxe
    Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)
    10
    Já toho Millera žeru. Ten cápek opět redefinoval akční spektákl a opět úplně jinak, než v případě Fury Road. Ta je samozřejmě mnohem akčnější, ale Furiosa je... jiná. Hádá se ve mně nadšení s úžasem, ale vlastně vždycky dojdu k tomu, že ten film je zkrátka vynikající. Sere mě, že propadne a ještě víc mě sere, že Miller nedostane další šanci, aby ukázal, co všechno s tím dokáže... Nebudu říkat, že ten film je dokonalý, protože by určitě potřeboval někde zkrátit a triky mě občas trkly do oka (někde naopak otevřely hubu do kořán, takže je to vyrovnaný)... Hlavně je to ale zatraceně dobrý film, který dokáže zprostředkovat srozumitelnou jízdu napříč lety, etablovat svět, v němž se postavy pohybují a dělá Fury Road medvědí službu, díky níž je ten film vlastně ještě lepší... Nadšení neutuchá, takže ještě zmíním fantastickou Anyu Taylor-Joy, podfuckovsky bradpittovského Chrise Hemswortha, naprosto překvapující Tom Burke a hlavně teda Alyla Browne, jejíž přerod právě v Taylor-Joy je jedním z nejlepších vizuálních efektů za poslední dobu... A ještě rychle k akci, která je možná tím nejlepším, co Hollywood potkalo od posledního Wicka... Sakra, já ten film miluju...
    Kaskadér
    Kaskadér (2024)
    6
    Čekal jsem, že film, který si dávám za odměnu a jenž je v podstatě sám o sobě odměnou Leitche k vzdání holdu kaskadérskému řemeslu, mi udělá o dost větší radost. Milovník akčních filmů, za něhož se mile rád prohlašuji, ocení zajisté všechny ty narážky na akční filmy, kaskadéřinu a všechno to kolem, ale sakryš práce... to jsme se nakonec museli spokojit s filmem, který míří asi do 4 stran a ani jednou nedokáže jet? Ačkoli všichni chválí romanci hrdinů, já si nejvíc užil komediální timing, protože ten chvílemi dokáže vážně vykouzlit úsměv na tváři víc, než celá filmová kaskadéřina. Duo Gosling/Blunt si sedlo, ale v těch 126 minutách je scénář od sebe "účelně", avšak pro mě zcela neuspokojivě tahá od sebe, že mi jejich romance byla víceméně buřt... s hořčicí a s product placementem na dietní colu. Samotná akce je při zpětném pohledu dobrá, ale u Leitche už zkrátka člověk čeká po Wickovi, Atomic Blonde a vlastně všem, na čem se podílel, něco víc - jasný vrchol je pak "sjetá bitka" a její následky. Nerad bych ale vyzněl negativně, protože Kaskadér je určitě fajn oddechovka a s tím cílem byl i točen. Můj osobně nastavený hype mi však možná trochu zkazil zážitek, když jsem dostal ukázkový standard a nebýt již zmíněné bitky a poměrně zábavně řešeného třetího aktu, asi bych byl i zklamanější.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+9