Deset nejslavnějších filmových vyvražďovaček, které se v Hollywoodu snaží neustále oživovat

Deset nejslavnějších filmových vyvražďovaček, které se v Hollywoodu snaží neustále oživovat
Freddy versus Jason (2003) | 2003 New Line Cinema
1. Texaský masakr motorovou pilou (1974-2022)
Texaský masakr motorovou pilou: trailer | Bryanston Distributing
Šokující drsný horor v režii Tobeho Hoopera vypráví o skupince studentů, kteří se při cestě Texasem v polovině 70. let stanou terči rodiny vraždících psychopatů. Hooper tímto převratným dílem roku 1974 odstartoval sérii, která má k dnešnímu dni celkem osm dílů. Původní film se dočkal tří pokračování. V roce 2003 vznikl úspěšný stejnojmenný remake v produkci Michaela Baye. O tři roky později byl zfilmován prequel nazvaný Texaský masakr motorovou pilou: Počátek. Roku 2013 se dočkal premiéry snímek Texaský masakr motorovou pilou 3D a za další čtyři roky pak vznikl film pojmenovaný po nezapomenutelné ústřední postavě této série - Leatherface (Kožená tvář). Letos na Netflix dorazí devátý snímek série. Bude se jmenovat Texaský masakr motorovou pilou (v češtině tedy k nerozeznání od dalších dvou dílů) a dějově bude navazovat pouze na jedničku z roku 1974.
2. Hory mají oči (1977-2007)
Hory mají oči
Hororový mistr Wes Craven odstartoval víc slavných žánrových sérií než jen Vřískot. Jednou z nich byly i Hory mají oči - béčková exploatace o obyčejné americké rodině, která během dovolené uvízne uprostřed pouště, kde na ně zaútočí zdeformovaní kanibalové. Typický krvák ze 70. let se dočkal pokračování o sedm let později (opět v Cravenově režii). V roce 2006 jiný expert na daný žánr, Alexandre Aja, natočil skvělý remake prvního dílu. Hned následující rok do kin přišel sequel, ten však svojí špatností značku opět utnul.
3. Halloween (1978-2022)
John Carpenter
Sérii aktuálně dvanácti amerických hororových filmů odstartovala na konci 70. let legenda béčkového kinematografie John Carpenter. Klíčovou postavou je maskovaný sériový vrah Michael Myers. Do roku 1995 série zahrnovala šest snímků, které na sebe navazovaly. Výjimkou byl pouze třetí díl, který stál dějově zcela mimo hlavní příběh. Kvůli špatným ohlasům na poslední čtyři díly došlo roku 1998 na zásadní restart v podobě Halloweenu: H20. Do série se vrátila Jamie Lee Curtis, která ji po dvojce opustila, a tvůrci se rozhodli všechna nepovedená pokračování ignorovat a navázat děj na konec druhého dílu. Film se sice povedl, o čtyři roky později byl ale následován dalším mizerným sequelem, jenž nesl podtitul Zmrtvýchvstání. V roce 2007 natočil muzikant a režisér Rob Zombie remake Carpenterova originálu, a o pouhé dva roky nato jeho přímý sequel. O dosud poslední pokus značku oživit se pokusil David Gordon Green. Ten se rozhodl ignorovat veškerá pokračování a děj své trilogie napojit pouze na události jedničky z roku 1978 (a do hry tak už potřetí vrátit Jamie Lee Curtis). Její první část byla natočena roku 2018, druhá, nazvaná Halloween zabíjí, byla v kinech k vidění loni. Třetí (a závěrečná), jež se bude jmenovat Halloween končí, dorazí do kin letos v říjnu.
4. Vetřelec (1979-2017)
Vetřelec
Proslulý vesmírný sci-fi horor Ridleyho Scotta, jenž přivedl na scénu zřejmě nejslavnější mimozemské vraždící monstrum, se mezi roky 1986 a 1992 dočkal dvou klasických pokračování. Roku 1997 vznikla čtyřka s výmluvným podtitulem Vzkříšení, která vrátila do příběhu ústřední lidskou hrdinku, astronautku Ellen Ripleyovou (Sigourney Weaver). V roce 2012 se pak kultovní série dočkala i prequelu s názvem Prometheus, jenž si kladl za cíl vysvětlit, odkud děsiví xenomorfové přišli. Snímek se dočkal pokračování nazvané Vetřelec: Covenant. O dalším dílu se neustále spekuluje, jestli však v dohledné době vznikne, či jak bude s předchozími díly propojen, zatím není známo. Jisté naopak je, že se chystá televizní seriál, jehož děj by měl stát stranou filmové ságy.
5. Pátek třináctého (1980-2009)
Pátek třináctého
Pouhé dva roky od uvedení Halloweenu přišel na svět počátek druhé kultovní hororové franšízy, jejímž protagonistou je nezastavitelný maskovaný vrah s nožem, respektive mačetou. Jason Vorhees sice naplno začal řádit až od druhého dílu (v prvním vraždila jeho matka), od té doby ale masakroval nevinné oběti až do roku 2009, kdy vznikl nevalný remake prvního dílu v režii Marcuse Nispela. Filmů, v nichž se Jason objevil, tak k dnešnímu dni existuje už dvanáct. Za zvláštní zmínku stojí snímky Jason X, v němž se titulní antihrdina dostane na palubu vesmírné lodi, a zejména zdařilý crossover Freddy vs. Jason, v němž se, jak už název avizuje, proslulý řezník střetne s neméně slavným Freddym Kruegerem. O dalším filmovém pokračování či restartu se v tuto chvíli nemluví, což ale rozhodně neznamená, že nás v blízké budoucnosti žádné nečeká.
6. Noční můra z Elm Street (1984-2010)
Dvanáct let před Vřískotem Wes Craven započal jinou, ale srovnatelně významnou hororovou značku. V Noční můře v Elm Street světu představil Freddyho Kruegera (Robert Englund), sériového vraha dětí, kterého upálili rodiče jeho obětí. Kruegerovi, ozbrojenému ikonickou rukavicí s dlouhými břity, se však daří pronikat lidem do snů a pokračovat tak v nelítostném vraždění. Oblíbená franšíza má k dnešnímu dni devět filmových části. Je tvořena ze šesti na sebe navazujících dílů, hodně osobitého restartu Nová noční můra, jenž natočil rovněž Craven, výše zmíněného crossoveru Freddy versus Jason a nakonec stejnojmenného remaku jedničky. Ten měl za úkol sérii rozjet zase od začátku, kvůli chabé kvalitě snímku se to ale nepodařilo (v podstatě stejná situace jako v případě předělávky Pátku třináctého). I zde je ale snaha o další vzkříšení značky patrně jen otázkou času.
7. Predátor (1987-2022)
Predátor
Dosud nejlepší filmová odpověď na Vetřelce, v níž musí elitní vojenská jednotka v jihoamerické džungli čelit krvelačnému mimozemskému lovci, přišla do kin v druhé polovině 80. let. Úspěch filmu zapříčinil vznik pokračování, které bylo natočeno roku 1990 a místo v pralese se odehrávalo v Los Angeles. To už však takový zájem nevzbudilo a na další díl jsme museli čekat až do roku 2010. Ve filmu nazvaném Predátoři se producent Robert Rodriguez a režisér Nimród Antal rozhodli pro ignoraci pokračování a navázat pouze na "arnoldovskou" jedničku. Pojali ji v podobném duchu, akorát přidali na počtu titulních vraždících nestvůr a děj zasadili na neznámou planetu. Výrazný úspěch ale neznamenal ani tento snímek. K dalšímu pokusu o oživení pak došlo roku 2018, kdy se o restart pokusil kultovní scenárista Shane Black, který herecky a částečně i scenáristicky participoval na původním díle. Jeho Predátor: Evoluce se sice snažil o rozšíření predátoří mytologie, kvalitativně i komerčně však pohořel snad ještě více než jeho předchůdci. Uvedení dalšího dílu série je naplánováno už na letošní rok. Ponese název Prey (Kořist), odehrávat se bude tři sta let před událostmi prvního Predátora a lidskými hrdiny budou tentokrát američtí domorodci. Premiéru si odbyde na streamovací službě Hulu (do kin se snímek tedy zřejmě nedostane).
8. Dětská hra (1988-2019)
Dětská hra
Na sklonku 80. let režisér Tom Holland hororovým fanouškům představil opravdu nezvyklého zabijáka - roztomilou dětskou panenku Chuckyho. Do neškodné hračky se však přenesl duch popraveného sériového vraha, jehož ale podivná reinkarnace rozhodně nezbavila chutě zabíjet. Další z velkých filmových hororových kultů má nyní celkem osm dílů. Po regulérní sedmičce (Chuckyho kult) došlo roku 2019 k natočení stejnojmenného remaku jedničky. V současnosti už existuje i televizní seriál a dalším filmovým pokračováním by měl být snímek Charles.
9. Candyman (1992-2021)
Candyman
V první polovině 90. let se režisérovi Bernardu Roseovi na základě povídky od Clivea Barkera podařilo stvořit dalšího originálního děsivého zabijáka. Candyman, tajemný muž s hákem místo pravé ruky, si pro vás přijde, pokud se při pohledu do zrcadla odvážíte pětkrát nahlas vyslovit jeho jméno. Osobitý temný slasher si diváky získal zejména ponurou atmosférou černošských ghett, v nichž se převážně odehrává, a skvělou hudbou Phillipa Glasse. V následujících sedmi letech vznikla dvě pokračování, jimž se však kouzlo jedničky zopakovat nepodařilo. Zatím se to povedlo jenom pozoruhodnému loňskému sequelu, který podobně jako jiná hororová pokračování navazuje přímo na původní film a události dvojky a trojky nechává stranou.
10. Saw (2004-2021)
Originální hororový hit Saw: Hra o přežití, jenž představil tajuplného a vynalézavého vraha Jigsawa, má v současnosti už osm pokračování (celkově tedy existuje devět snímků). Úspěšná série, která se stala slavnou zejména kvůli zákeřným smrtícím pastem, měla původně skončit roku 2010 sedmým dílem nazvaným Saw 3D. V následujících jedenácti letech však přišly už dva pokusy o vzkříšení. Roku 2017 do kin dorazil Jigsaw, který ale žádnou výraznou změnu konceptu nepřinesl. O trochu jiné pojetí (po vzoru temných krimi v čele se Sedm) se tvůrci pokusili v loňské Spirále strachu: Saw pokračuje, ani ta však fanoušky příliš nenadchla. Není ale vyloučeno, že se do pár let dočkáme třetího pokusu o resuscitaci.