Dětská hra

70%
Dětská hra
Nebezpečný vrah Charles Lee Ray prchá před policií a ukryje se v hračkářství, kde je detektivem Mike Norrisem smrtelně raněn. Než zemře, přenese svou duši pomocí kouzel do jedné z dětských panenek. Právě tu koupí Karen Barclayová svému Andymu k šestým narozeninám. Když musí jednoho dne zůstat v práci do večera, požádá přítelkyni, aby Andyho pohlídala. Za svou ochotu však dívka zaplatí smrtí a Andy tvrdošíjně opakuje, že vrahem je panenka. Detektiv Morris nevěří, ale brzy se sám seznámí s panenkou, která v žádném případě nemůže být živá a přece se jej pokusí zabít.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
I když se pro porovnání jedná o slabší odvar o pouhý rok staršího snímku 'Panenky' (1987), panenka Chucky se s celou svou náturou striktně zařadila mezi klasické hororové filmové vraždící postavy, jako jsou Freddy Krueger, Michael či Jason. Celý námět je prostý a jednodušší než by se mohlo zdát. Duch sériového vraha se vlivem jisté skutečnosti dostane do populární mechanické panenky, která se nepřekvapujíc dostane do jedné určité rodiny. No a je to. Záminka je daná, dějová šablona slasheru se může rozjet. Po zvukové stránce si snímek daleko více užijí diváci plně ovládající angličtinu, neboť sprostější panenku aby jeden pohledal. Až neskutečně fekální mluvu Chuckyho v dabingu bohužel nehledejme. Kromě Chuckyho je hlavní postavou šestiletý Andy, kterému se pochopitelně nevěří, že panenka, kterou s radostí dostal, skutečně žije. Taky kdo by něčemu takovému uvěřil, že? A právě to je základní prvek povyšující přirozenou 'dětskou hru' v očích dospělých. Krveprolití tak nabírá na intenzitě pocitem bezmocnosti. Z tohoto hlediska je film dobře stavěný. Děj se rozvíjí pozvolna a postupně si buduje atmosféru do závěrečného finále. A co víc, pevně se drží hranice mezi vážností a úsměvností. Zkrátka je budována hrůza, avšak není daleko ke komedii. A taková vyrovnanost dodává snímku tu správnou kouzelnost. Úroveň zvláštních efektu je také skromný, ale jakoby to ničemu nevadilo. Tady stačí ta panenka a vše ostatní už mají pod palcem herci. 'Dětská hra' je tedy jednoduchý přímočarý slasher, na který se i dnes v rámci žánru přívětivě vzpomíná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Stejně jako většina mainstreamových 80s hororů, ani tenhle není s odstupem sebemíň strašidelný, nicméně zaujme jeho překvapivě funkční high concept a důmyslná filmařina. Potenciál hračky je sice nevytěžen na úplné maximum (brzy přestane být skoro jedno, že jde o hračku a nahradit by ji mohl normální zločinec), ale to mi nakonec ani moc nevadilo. 75 %
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Hollandovi se podařilo přijít s naprosto geniálním úvodem a dobrým nápadem, který umocňuje brilantní hlasový projev Brada Dourifa. Horší je, že ten nápad není podán úplně nejlépe v podobě šablonovitého scénáře, takže ta vata uprostřed by mohla fungovat mnohem, ale opravdu mnohem lépe.


Dodatečné informace

Původní název:
Child's Play (více)
  • USA Dětská hra
  • USA Child's Play
  • USA Detská hra
Premiéra v ČR:
19. 2. 2019
Země původu:
USA
Čeština:
Dětská hra je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dětská hra


Powered byJustWatch