Lemmy01

Komentáře 37

Od nejnovějších
  1. Gran Torino
    Gran Torino (2008)
    10
    Clint Eastwood je jenom jeden a zraje jako víno. A jako starý pán strká mnohem mladší a ambicióznější filmaře "do kapsy". Gran Torino je lehce melancholický film se sociálním přesahem, zasazený do prostředí chudšího amerického předměstí a "reálně" zobrazuje život potomků místních asijských imigrantů; ale dotýká se mnoha dalších témat.
  2. Terminátor 2: Den zúčtování
    Terminátor 2: Den zúčtování (1991)
    10
    James Cameron a Arnie na svém "peaku". Vynikající akční filmařina v kombinaci s jinak mírně prkenným herectvím, které zde naopak není na škodu a více definuje postavu. Díky trikům a rozvržením scén jde o film, které bude zmiňován i v budoucnosti (možná i hodně daleké, pokud stroje nepovstanou a nerozpráší nás na prach :)).
  3. The Dirt
    The Dirt (2019)
    7.5
    Od filmu The Dirt nikdo nic moc neočekával... průměrný trailer, který nic moc neslibuje a kapela, kterou už nikdo moc neposlouchá, pokud o ní vůbec kdy slyšel. Došlo ale k filmovému překvapení: The Dirt funguje po všech stránkách (mimo příběhové části, která v druhé polovině lehce pokulhává) jako hodně solidní hudební film/komedie, díky které se opět rozjel zájem o pecky Mötley Crüe (a kapele tak přistáli zase nějaké chectáky na účet :)).
  4. Tohle je náš svět
    Tohle je náš svět (2016)
    9.5
    Tohle je náš svět je výtečná filmařina, která strukturou (a nejspíš i rozpočtem) spadá pod nezávislé filmy. Vigo je zde skvělý a jeho Oskar je víc, než zasloužený. Film rozehrává hodně existencionálních myšlenek, nejen pro ty, kteří jsou nakloněni "jednoduchému" životu.
  5. Temný rytíř
    Temný rytíř (2008)
    9.5
    Temný rytíř je dosud kvalitativně nepřekonaný film z komiksového prostředí. Záměrně neuvádím "komiksový film", protože nejede podle klasického scénáře aktuálních komiksových filmů. Jde o inteligentní filmařinu s výbornými hereckými výkony (Hardy skvělý i za maskou).
  6. Dokonalý trik
    Dokonalý trik (2006)
    10
    I když technicky nejde o nejlepší Nolanovu filmařinu, je to můj nejoblíbenější film od něj. Možná je to dáno i určitou komorností vyprávění či tajemstvím okolo Dokonalého triku, který je přes svojí jednoduchost nečekaný a překvapí. Bale jako vždy skvělý.
  7. Anvil! The Story of Anvil
    Anvil! The Story of Anvil (2008)
    8
    Dokument o Anvil, ač sám jejich hudbu moc nemusím (částečně kvůli barvě hlasu zpěváka a částečně i kvůli té špatné produkci, na kterou příběh zčásti taky naráží) je skvělá sonda do života kdysi úspěšnější a pro masy neznámé a opomíjené kapely. Člověka po shlédnutí nepřekvapí, kolik dalších hudebníků Anvil inspirovali.
  8. Jmenuju se Earl
    Jmenuju se Earl (2005)
    8.5
    My name is Earl je výborný, oddechový seriál, který funguje dobře i jako parodie na další žánry, na sebe sama ale i jako komediální seriál, u kterého člověk vypne a zároveň se zamyslí nad smyslem života a vztahy mezi lidmi najednou. Všichni hlavní protagonisté jsou v rolích skvělí. Struktura co epizoda, to příběh zde není na škodu.
  9. Lemmy Forever
    Lemmy Forever (2010)
    10
    Jeden z nejlepších hudebních dokumentů, co jsem viděl a zároveň velká pocta skvělému a stylovému hudebníkovi, který si za celou kariéru držel svůj osobitý a unikátní styl. Bez Lemmyho a Motörhead by neexistovala spousta hudebních odnoží tvrdšího rocku a metalu a byli to právě Motörhead, kteří spojili punkovou a metalovou subkulturu.
  10. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
    Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)
    7.5
    "Pokračování" Man of Steel je kvalitnější, než předchozí film. Batman je paradoxně nejlépe vykreslenou postavou příběhu. K ucelenému scénáři však schází určitá spojitost a gradace (většina karet byla rozdaná už v traileru). Hudební podkres je skvělý.
  11. Batman
    Batman (1989)
    10
    První Batman od Tima Burtona je podle mě nepřekonatelný. Vizuál je nádherný a k Batmanovi plně sedí. Hlavní herečtí představitelé jsou skvělí (Jack Nicholson je borec). Film má napětí i vtip a cílí na jinou atmosféru, než Nolanův Batman (tedy gotika vs. chladný realismus). Zároveň jde o nejlepší roli Micheala Keatona.
  12. Orel Eddie
    Orel Eddie (2016)
    9.5
    Orel Eddie je pozitivitou nabitá komedie. Oba hlavní herečtí představitelé jsou skvělí. I přes stopáž a téma film nenudí ani minutu ani nesportovního fanouška. Příběh je nadnesený a pouze částečně odkazuje na skutečnou událost, celkovému pojetí to ale vůbec nevadí.
  13. Zombieland
    Zombieland (2009)
    8.5
    Bezvadná černější komedie vystavěná na pozadí Zombie apokalypsy. Woody je borec a jeho postava je stylová. Potěší i neotřelé cameo. Zombieland je jeden z těch mála filmů, který hodně dobře kombinuje vtip s sci-fi/hororovou tématikou. Na film se určitě vyplatí podívat.
  14. Zuřící býk
    Zuřící býk (1980)
    9.5
    De Niro je buldog, mistr proměna a pan Herec. Snímek byl záměrně natočený v černo-bílých barvách, což ještě víc posiluje už tak skvělou atmosféru snímku. Režii lze jen těžko něco vytknout. La Motta byl hodně nesympatický boxer, ale i přes to snímek baví po celou stopáž.
  15. Rocky III
    Rocky III (1982)
    7
    Nevím proč, ale Rocky III je společně s Rockym V (pokud ho budu do série taky řadit) můj nejméně oblíbený film série. Přitom má všechno, co ostatní díly (skvělý záporák, jako vždy přítomný Paulie a silný lidský příběh). Možná je to ta chybějící dravost a tah na bránu filmu v první polovině?
  16. Rocky IV
    Rocky IV (1985)
    8.5
    "Musím Tě zlomit". Rocky IV je velmi dobrý film sám o sobě a důstojné pokračování série. Ve své podstatě je to film o souboji člověka (Rocky) proti stroji (Drago), což ukazuje i porovnání v tréninkové scéně (Rocky se svým "přírodním" tréninkem a vytrvalostí a Drago pod dopingem cvičící na strojích). Ale také skvělý film o překonání sebe sama pomocí změny v sobě.
  17. District 9
    District 9 (2009)
    9.5
    Geniální film, prvotnina Blomkampa, která ukázala jaký je v něm potenciál. Blomkamp je vizionář v rámci tvorby světa. Příběh je jednoduchý, ale nápady v něm jsou osobité a dokáží překvapit. Divák se ztotožní s hlavní postavou. Triky jsou skvělé - za málo peněz výborné.
  18. Terminátor
    Terminátor (1984)
    9.5
    Terminátor je legenda. V době vzniku muselo jít o hodně děsivou akci, se skvělými trikovými pasážemi. Arnold má skvělou hereckou motoriku, kdy perfektně hraje robotické pohyby. Role je pro něj jako vyšitá. Ostatní herci hrají taky dobře a do rolí se hodí.
  19. Rocky
    Rocky (1976)
    9
    Jedinečný a skvělý film o osobní odvaze a vítězství, navzdory osudu. Stallone se pro tuhle roli italsko-amerického boxera narodil. Ostatní herci předvádí taky skvělé výkony, scénář je dobře napsaný a film po celou stopáž nenudí ani při jedné scéně. Rocky!
  20. Birdman
    Birdman (2014)
    6.5
    Birdman a oscarovost. No nevím. Film je skutečně skvěle zahraný a neméně skvěle zpracovaný (kamera, střih-nestřih). Neviděl jsem opět všechny horké kandidáty na Oscara, ale tady bych filmu neváhal prdnout soušku minimálně za vedlejší herecký výkon (s těžkou aspirací i na hlavní) a za ty střihovo-kamerové věci. Scénář a dějovost mě ale příliš nenadchla - celkově bych shrnul jednou kratší větou "forma vítězí nad obsahem", nebo jak jsem řekl ženě "bylo to výborně zpracovaný, ale v podstatě to byl film trochu o ničem". Pro umělecké fandy filmů asi povinnost. Pro fandy akčnějších věcí nevím, nevím, zda bych doporučil. Snad jen pro tu formu.
  21. Kull Dobyvatel
    Kull Dobyvatel (1997)
    5
    Je to céčko, Sorbo je pařez, ale zároveň jde o pořádnou guilty pleasure. A hlavně - soundtrack je pecka. To propojení typické a jednoduché tum-tum soundtrackové klasiky a rockové kytary je skvělé (zajímalo by mě, zda na tom má nějaký vliv sám Sorbo, který je nadšenec do kytarové hudby a prý hodně dobrý kytarista ... aneb "tohle není Jim Beam"). Zajímavé na Sorbovi je to, že ač to na něm nemusí být tolik vidět, byla doba, kdy cvičil s činkami prakticky denně (v době jeho největší "slávy" s Herculem). Po nějakých třech infarktech svůj život (i to časté cvičení) musel prý přehodnotit.
  22. Star Wars: Síla se probouzí
    Star Wars: Síla se probouzí (2015)
    7
    Tak jsem konečně viděl nové Hvězdné války. Co jsme se s ženou shodli, jde o úctyhodné navázání na atmosféru a vizualizaci původní trilogie. O "opakování příběhu" s využitím nových postav jsem věděl, takže ke zklamání na tomhle poli nedošlo (naopak by to mohla být fajn ukázka toho, že příběh se uzavírá v kruhu... pokud tedy půjde jen o tenhle film, u dalšího bych byl raději, kdyby se nevyužívalo motivů cyklení příběhu z původní trilogie tolik). Zábavné momenty se Žvejkalem byly super. Nové kladné hlavní postavy fajnově zahrané (obával jsem se, zda nebudu mít pocit, že to je "moc nové", ale k předchozím SW postavy hezky sednou). Konfrontace Han x Kylo Ren byla prkenně gradovaná, průhledná a jasná už od začátku. Celkově Kylo Ren ztratil po odkrytí masky všechno ze své potenciální démoničnosti (což je možná záměr a počítá se s tím, že to ve své cestě bude obrácený Vader - tedy z temné strany na tu světlou - tipoval bych, že u toho nakonec, stejně jako Vader při sebeobětování vedoucímu ke zničení Snoka zemře. Snoke je imho dobré jméno pro rappera druhé kategorie, ale hrozné jméno pro hlavního antagonistu). A i když se mi celkově film líbil, můj celkový dojem z něj je: "meh". EDIT: Co se mi tedy líbilo, bylo i to, že ve filmu nebyl náznak HBO (sex and violence and sex and more violence on top of that), ale drželo se to hranic původní trilogie. V podstatě to v tomhle ohledu byla pořád ta samá dobrá dětská pohádka.
  23. Barbar Conan
    Barbar Conan (2011)
    7
    Slušně natočený oddech. Klasická soundtracková hudba, pěkný vizuál, podprůměrný příběh a slabší herecké výkony. Momoa se do role "pružnějšího, štíhlejšího" Conana hodí.
  24. Barbar Conan
    Barbar Conan (1982)
    9.5
    Klasika a jedinečný film. Nádherný soundtrack, v té době výborně zvolený herec pro Conana a nejlepší sword and sorcery fil doposud. Srdcovka.
  25. Marťan
    Marťan (2015)
    9
    ve filmu opět zachraňují Matta Damona, který zůstal sám na opuštěné planetě. A i tak si dovedl poradit a spojit se s lidmi na Zemi. Film je rozhodně zajímavý.
  26. Neřízená střela
    Neřízená střela (2010)
    8.5
    Jako vždy skvělý Bill Nighty, potěšující přítomnost Ruperta Grinta (HP) a Martina Freemana (Hobit, seriálový Sherlock). Svěží, inteligentní zábava, která občas zklouzne do náznaků parodie a sebeparodie. Žádný hrubý nebo ostentativně vulgární humor. Komedie jak ze staré školy. Takovýhle komedií se dělá už málo.
  27. Zloba - Královna černé magie
    Zloba - Královna černé magie (2014)
    7.5
    loba je moc fajn, je vidět že Angelina si svou "poslední" filmovou roli užívá, dobré využití talentu madmanské polohy Copleyho (aneb jak ze mě udělala spolupráce z Blockampem a role v jeho blockbusterech: District 9 / Elysium / budoucí Chappi hvězdu), ač jeho postava ne moc uvěřitelná (ale pohádkově zde vynucená - závist, touha po moci a tak) změna jednání. Prostředí pěkně zpracované, Kostýmy skvělé, scénář průměr (průměr s nějakými slabšími momenty obecně / popkornový nadstandard), na to že jde o "bombastický" hollywood mě hodně potěšila pohádkovost celé věci (film je někde na hraně čisté pohádky a moderního fantasy filmu) - hlavně to, že hollywood blockbuster nepotřebuje (ač na nějakou nutnou vsuvku "entího" boje a konečného souboje, kterou si patrně vykopalo studio, aby se mělo dát co do traileru a film prodával) hektolitry krve, zabíjení a smrtí, aby dobře fungoval. Stručně z toho filmu na mě dýchla klasická pohádková atmosféra (a není to jen těmi blížícími se Vánocemi) a mohu ho doporučit.
  28. Interview
    Interview (2014)
    6.5
    Interview je moc fajn oddech. Typický humor Rogen - Franco. Komu sedí, dobře se pobaví. Komu ne, asi ho film moc nezaujme. V podstatě je film jen lepší žánrovka, která nepřináší nic nového. Hodně pobavila krvavá scéna (no spoiler details). Apokalypsa v Hollywoodu od stejných tvůrců mi seděla víc. Zajímavé bylo sledovat dění okolo filmu - svoboda projevu, diktatura, hackeři, kampaň - nekampaň a tak ... film válcuje prodej přes legální stahování - koho by napadlo, že se takhle dobře bude v době pirátů prodávat. Na druhou stranu: film s tímhle tématem a s takovou (ne)chtěnou reklamou je předurčen jenom k prodejnímu úspěchu, nehledě na to, jaký by byl výsledek chujovina.
  29. John Wick
    John Wick (2014)
    8.5
    John Wick je parádní akční film se slušnou choreografií a nadupanou hudbou. Film funguje dobře jako homage béčkovým (nejen) akčnákům (herci ve vedlejších rolích, některé dialogy a scény, osnova scénáře obecně), který si bere inspiraci, kde se dá (přestřelka mezi sloupy patrně vzpomínka Keanu na první Matrix, citace Equilibria v soubojích s pistolemi nablízko ...). Dramatické a humorné scény fungují ve filmu hodně dobře. Keanu odvádí slušný herecký výkon (přes určitou "prkennost/trhané pohyby", které jsou ale už jeho trademarkem). Film bych určitě doporučil, pokud člověk má rád akční filmy a nečeká žádnou přemýšlivou filmařinu.
  30. Pozdravy ze spermabanky
    Pozdravy ze spermabanky (2013)
    7
    na tenhle film jsem se původně vůbec koukat nechtěl, ale přítelkyně mě ukecala. Nevím, jestli to bylo úplně dobře, ale koukat se na to dalo, pár vtipů tu taky bylo. Určitě se ta doba dala využít i jinak, ale nápad to byl dobrý - co se stane, kdyby vás chtěli navštívit a poznat všechny děti, kterých jste biologickým otcem? A co na tom, že jste jejich matky nikdy neviděl, ve filmu je taky neuvidíte, hlavně se pobavíte s puberťáky a užijete si společný čas trávený chlastem apod.
  31. Hunger Games: Vražedná pomsta
    Hunger Games: Vražedná pomsta (2013)
    10
    naprosto luxusní díl Hunger Games, jednička byla hodně slabý odvar (kniha na tom není o moc líp), ale na film bych koukal znovu a znovu - nejenom díky Lawrence, ale i ději, zpracování... Prostě nemám co vytknout a už se jen těším na další díl.
  32. Světová válka Z
    Světová válka Z (2013)
    7.5
    Světová válka Z je povedený film, ale nedá se zařadit mezi nejlepší filmy žánru. Děsivé momenty se ve filmu najdou (většinou formou lekaček, ale nechybí ani krátkodobá gradace napětí), ale knižní předloha nabízela mnohem větší potenciál. Rychlý zombíci jsou ale super :)
  33. Temný rytíř povstal
    Temný rytíř povstal (2012)
    10
    Důstojné pokračování Temného rytíře se všemi prvky, které měl předchozí film. Hardy předvádí svoje herecké mistrovství a i přes to, že je v masce, zastiňuje ostatní herecké představitele. Gradaci a příběhu nemám co vytknout, ale přesto mi ve filmu něco chybí: možná větší prostor Banovi :)