Profilový obrázek

richard.strelak

Komentáře 37

Od nejnovějších
  1. Problém tří těles
    Problém tří těles (2024)
    6
    Ani sci-fi událost roku, ani nová Hra o Trůny se nekoná. Seriál není špatný, ale nedokáže dostatečně vtáhnout. Postavy mi byly, až na vyjímky, nesympatické a lhostejné. Hudební doprovod také úplně nevyniká. Zkrátka další Netflix produkce.
  2. Jeden den
    Jeden den (2024)
    8
    Podíval jsem se na to s přítelkyní a vlastně dobrý. Není to něco, co bych sám vyhledával, ale má to sympatické herce, kteří odvádí dobrou práci a jsou uvěřitelní, stejně jako celý děj. Nepřenáší to nějakou speciální message, ale dokáže to celkem chytit za srdce. Ještě bych pochválil kameru a pár opravdu hezkých záběrů.
  3. Mladá dáma
    Mladá dáma (2024)
    6
    Mladá dáma se snaží nabídnout víc, než jen několikrát recyklovanou archu, ale zas tak moc se ji to nedaří. Snímek sází na zajetou šablonu, kterou velice rychle prokouknete. Neřikám, že je to nutně špatně, ale určitě se tím pádem nemůžeme bavit o skvělém snímku. Je to jen další Netflixovská produkce, která zapadne mezi těmi všemi ostatními.
  4. K zemi hleď!
    K zemi hleď! (2021)
    8
    Snímek hned zaujme velmi nabitým obsazením a pak svým poselstvím a útokem na řadu aktuálních problémů. Je to samozřejmě celé nadsazené a přehnané, ale dá se v tom najít velká řada aktuálních temat. Netflix celkem mile překvapil.
  5. Vlk z Wall Street
    Vlk z Wall Street (2013)
    10
    Je to strašně dlouhé, sprosté, neuvěřitelné a skvělé. Leonardo je prostě genius, který v tomto filmu ukázal, že hraje jako král. Je to až příliš šílené, než aby to byla pravda, ale ona je a Jordan Belfort je opravdu skutečný a všechno tohle mu prošlo a dnes je motivačním řečníkem, ironie.
  6. Proč? 13x proto
    Proč? 13x proto (2017)
    8
    První serie přinesla něco neuvěřitlně děsivého a aktuálního. Jasně, ty důvody jako takové mohou působit malicherně a nedostatečně pro spáchání sebevraždy, nicmémě jsou všechny naprosto možné i na naších školách. Největší síla seriálu je právě v nastavení zrcadla mládeži. Herecké vykony jsou velmi dobré, predevším Dylan Minnette, jež hraje hlavní roli je opravdu velice uvěřitelný. Další serie se stále snaží poukázat na středoškolské problémy, ale už to moc nefunguje a stává se z toho přehnané drama.
  7. Prázdniny
    Prázdniny (2006)
    8
    Prázniny u mě vždycky vyhrají nad nafouknutým Love actually. Je to příjemné, lidské a sympatické. Obsazení je nezapomenutelné, biď občas vedou lehce nesmyslné dialogy, ale to zase přidává na lidskosti. Fajn vánoční záležitost.
  8. Too Hot to Handle
    Too Hot to Handle (2020)
    7
    Nejsem žádný znalec reality shows, ale myslím, že tohle přineslo poměrně revoluci v daném žámru. Je to hrozně hloupé a naivní, ale také dost uvolnující a pokud zkrátka chcete jen sedět a nemuset přemýšlet, tak to vlastně funguje velmi dobře. První serie navíc nabízí i sympatické osazenstvo, další řady jsem neviděl, tak pak už nevím.
  9. Duna
    Duna (2021)
    9
    První Duna získává ještě větší hodnotu s vydáním druhého dílu. To všechno co nemuselo v tu chvíli dávat smysl se nyní ukázalo jako geniální a naprosto ultimátní build up pro pokračování. Duna měla velmi těžkou pozici, ze které ale dokázala vytěžit maximum a dnes se ukazuje její důležitost a genialita, kdy se nad každým detailem uvažovalo o několik tahů dopředu a já věřím, že s vydáním třetí části vyplave spoustu dalších detailů.
  10. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    9
    Co o druhé Duně napsat, co už nebylo napsáno. Duna je kolos, který Vás pohltí, především pokud na ní jedete, stejně jako já, do CineStaru do Theatre Deluxe, to je potom neuvěřitelný zážitek. Druhá Duna je větší, rychlejší, hloubavější a epičtější. Každý druhý záběr je dechberoucí, doplněný o skvělý hudební podkres. Klidně bych ty tři hodiny dokázal sedět a jen vnímat záběry a hudbu, bez dialogů a akce. V první půlce jsem se cítil svobodně jako poušť sama, cítil jsem teplo a radost a nedokázal si představit co může přijít dále. A pak BUM! Planeta Harkonnenů, která vytváří takový kontrast. Černé slunce je něco tak geniálního a zároveň depresivního, že jsem to cítil až v žaludku. Od té chvíle získá snímek úplně jinou dynamiku. Duna je prostě zážitek, který by nikdo neměl prošvihnout. Takže proč jen 9/10? Protože chci víc! Cítím se jen z poloviny nasycen a nechci čekat další dva roky na zbylou porci.
  11. Avatar
    Avatar (2009)
    8
    Avatar je grantiozní co se týče audiovizuální stránky, zajisté. Planeta Pandora a všichni tvorové, kteří na ní žijí jsou fascinující, nicméně jsem se nikdy nemohl zbavit pocitu, že za vším tím pozlátkem se schovává velké nic a prázdnota. Ten děj není nijak speciální a jede podle známých šablon. Jasně, je fajn, že se děj snaží parafrázovat všechny zvěrstva, které byly spáchány na původních obyvatelích Ameriky, ale tím, bohužel, končíme. Postavy jsou velmi zjednodušené a také fungují podle zajetých šablon. Snímek zkrátka spoléhá na to, že to utáhne vizuál, což asi také ano, nicméně, zvlášt dnes, po vydání dvou částí Duny, Avatar působí pouze jako nafouknutý prázdný pytel, který je na pohled hezký, ale stále je prázdný.
  12. S tebou nikdy
    S tebou nikdy (2023)
    7
    Jednoduché, ale fajn. Charismatická dvojce v čele s okouzlující Sydney tomu neskutečně přidává. Nejspíš se o tom do budoucna příliš mluvit nebude a zkrátka to zapadne, ale na rozjezd roku příjemná partnerská návštěva kina.
  13. Marvel's Spider-Man
    Marvel's Spider-Man (2018)
    10
    Vzhledem k faktu, že jsem již od dětství velký fanoušek Spider-Mana, tak nemohu být úplně objektivní při hodnocení této hry, nicméně i tak si myslím, že tato hra je naprostý skvost. Skvěle odvedená práce herců, skvělý příběh, úžasný soubojový systém a ještě lepší ten pohybový. Tohle je prostě splněný sen každého fanouška SM. Opravdu jsem se do té hry zamiloval, jasně je tam hromada otravných vedlejších aktivit a pár nudných částí za MJ, ale to jsou jen maličkosti. I přesto, že jsem se k hře dostal až teď, po koupi PS5, kdy už je hra téměř 6 let stará, jsem nepocítil žádnou zastaralost. Ta hra je prostě úžasná.
  14. Wonka
    Wonka (2023)
    9
    Wonka nakonec přinesl mnohem víc, než se zpočátku čekalo. Přinesl nový vánoční snímek, který se zcela jistě může stát klasikou. Je to celé sladké, odlehčené, vizuálně přijené a hlavně plné hezkých a zapamatovatelných písní.
  15. Pět nocí u Freddyho
    Pět nocí u Freddyho (2023)
    5
    Nevím jestli to více hodnotit jako adaptaci populární hry, které jsem i já před lety propadl, nebo jako hororový film.

    Abych to zjednodušil, v obou případech film spíše nefunguje . Horor to není vlastně vůbec i proto, že je film přístupný už od 12 let, což je samozřejmě pochopitelné, cílová skupina je tady poměrně jasná. Já sám seděl v sále společně s velkou většinou dětského publika. Film tedy spíše vsází na pár "lekaček", které ovšem můžou vylekat opravdu maximálně jenom děti.
    Děj je čitelný od začátku až do konce a příliš Vás nepřekvapí.
    Velice mě mrzí absolutní nevyužití kamerového systému, který je v původních hrách zcela zásadní, čekal jsem, že budou hrát větší prim, ale to se bohužel nestalo.
    Musím ale pochválit zpracování robotů, ti byli opravdu skvělí.
    Jinak se opravdu jedná spíše o průměrný film, který již vícekrát vidět nepotřebuji.
    Filmové adaptace her zkrátka příliš nefungují a nejvíce se bojím, že vznikne pokračování, jelikož to film, dle mého, naznačoval.
  16. Sinister
    Sinister (2012)
    5
    Z nějakého důvodu mě horory hrozně lákají a tak si nějaký jednou za čas pustím a následně toho lituji. Buďto je příliš děsivý, nebo mě prostě zklame, což se stává podstatně častěji.

    U tohoto je to tak nějak napůl. První cca polovina filmu je super, skvělý hudební doprovod, dobrá atmosféra a celkově fajn nápad, byť to má samozřejmě řadu nelogičností, ale to se dá odpustit. No ale pak se to nějak rozpadne začne to celé působit hrozně levně. Zbytečné scény, které natahují minutáž a ničí spád příběhu, špatné herecké výkony a pár hloupých a zbytečných dialogů. No a ten konec? Já nevím, mě to teda nepřesvědčilo a opravdu mě to zklamalo a to jsem na to přitom poslední dobou slyšel tolik chvály. Škoda.
  17. 500 dní se Summer
    500 dní se Summer (2009)
    8
    Tento snímek mám rád pro svou atmosféru a pojetí. Webb svou prvotinou opravdu zaujal a od té doby nic lepšího nepřinesl. Má to skvělý hudební doprovod a super herecké obsazení, Gordon-Levitt se mi tady líbí nejvíc. Scéna s očekávaním a realitou je naprosto skvělá.
  18. Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
    Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)
    10
    Nejlepší film serie a právoplatný král celého žánru. Tady prakticky není co vytknout. Nová naděje byla skvělá, ale musela vysvětlovat a seznamovat, tohle už se tady dít nemuselo a my si tedy můžeme hned od začátku užívat fantastickou akci. Film se od Nové naděje posunul prakticky ve všech směrech - efekty, vizuální stránka, dialogy, emoce.. vše je zde perfektní. Ano, jsem obrovský fanda celé serie, ale myslím, že vcelku objektivně mohu říct, že se jedná o jeden z nejlepších filmů historie.
  19. Sestra
    Sestra (2018)
    3
    Sestra je pro mě největším zklamáním, které jsem kdy zažil při návštěvě kina. Trailery slibovaly zážitek, po kterém se ještě týden budu bát jít v noci na záchod. Jeden trailer byl dokonce stažený z YouTube kvůli přílišné děsivosti. S kamarády jsme tehdy nemluvili o ničem jiném a nemohli jsme se dočkat toho, až budeme z kina utíkat vyděšení k smrti. No a my opravdu teměř utekli, bohužel to nebylo kvůli strachu, ale obrovskému zklamání a nudě. Já už dneska vlastně ani nevím o čem ten film vlastně je, pamatuji si pouze, že to bylo až žalostně trapné a po našem obrovském hypu vlastně smutné. Od té doby už nesleduji trailery, protože jim zkrátka nevěřím.
  20. Mafia II
    Mafia II (2010)
    10
    Mafii II mám na svém seznamu stejně vysoko jako díl první. Opět všechno naprosto skvělé, příběh mám tady osobně možná o trochu raději, než u jedničky, ale opravdu jen nepatrně. Libil se mi velký posun v grafice a hratelnosti. Jedna z mých top her.
  21. Mafia
    Mafia (2002)
    10
    Naprosto legendární záležitost, které se remake ani nepřiblížil. Skvělý příběh, úžasný dabing a kultovní hlášky. Každý český hráč musí tuto hru mít ve své osobní topce.
  22. Jak jsem poznal vaši matku
    Jak jsem poznal vaši matku (2005)
    10
    Já se tady nemůžu ubránit a musím tu desítku dát. Občas si prostě něco hrozně sedne a to se zrovna stalo u mě a tohoto seriálu. Je to samozřejmě "jenom" sitcom, který možná někomu nemusí připadat jako nic víc, než jen pár přehnaných postav a hloupých vtipů a ono to asi bude i z části pravda. Je až s podivem, že to mám tak rád. Sitcomům jsem nikdy moc neholdoval, ale tohle je pro mě prostě víc. Mám rád ty poučení z toho, všechny vztahové teorie, i všechny ty šílenosti, které vymyslel Barney (Neil Patrick Harris), který si, mimochodem, celý seriál ukradl pro sebe, ale všichni herci z té hlavní skupinky jsou tam uvěřitelní a hrají velmi dobře. Je to pro mne zkrátka srdcová záležitost, což je ještě posíleno faktem, že úplně stejný vztah k tomu má moje přítelkyně, se kterou to velice pravidelně sjíždíme. Máme tuhle partičku prostě rádi a asi tomu nejsme schopni nic vytknout, tedy až na ten konec, se kterým máme celkem problém, ale nad tím přimhouříme oči :) Je to v mnoha ohledech jen hloupý sitcom, ale věřím, že to je sitcom, který mnoha lidem vlezl pod kůži svým hezkým vyprávěním.
  23. Pán času
    Pán času (2005)
    8
    Seriál mého dětství. No bavilo mě to velmi a rád na to vzpomínám, především 10. a 11. Doktor je moje srdcovka, pak už mě to tak moc nebavilo, ale je to rozhodně skvělý a kultovní seriál.
  24. Death Note - Zápisník smrti
    Death Note - Zápisník smrti (2006)
    8
    Anime ve většině případů nemám rád, respektive mi prostě nesedí japonský styl vyprávění, ale tento seriál si mě překvapivě získal, byl jsem zvědavý na celé rozuzlení. Určitě tedy stojí za shlédnutí i přes nelibost janoského anime.
  25. Spalovač mrtvol
    Spalovač mrtvol (1968)
    10
    Můj neoblíbenější český film. Pan Hrušinský byl naprosto úžasný a ten film má geniální atmosféru, které velmi pomáhá černobílá kamera. Spalovač mrtvol je prostě skvost v obou dostupných mediich.
  26. Iron Man
    Iron Man (2008)
    8
    Samotný začátek kolosu MCU, který za ta léta zaznamenal vzestupy a pády, nicméně tento začátek se povedl a z poměrně podceňovaného Iron Mana se stal miláček publika, na kterého se dnes s láskou vzpomíná. To by se ovšem mohlo jen těžko stát bez skvělého Roberta Downeyho Jr., kterému tato role nakopla kariéru. Je vlastně až pohadkové, jak si to celé sedlo a máme tady příběh podceňovaného herce, který si zahrál podcěňovaného superhrdinu a oba to dotáhli na samotný vrchol. Iron Man by nemohl být bez Roberta, stejně jako by Robert dnes nemohl být bez Iron Mana.
  27. Captain Marvel
    Captain Marvel (2019)
    3
    Ne, tohle opravdu ne. Marvel mám rád, tak moc, že jsem se rozhodl po těch letech dát takový “maraton” celého MCU. Ale tohle opravdu ne. Captain Marvel je ta nejvíc nesympatická postava z celé franšízy a její superhridinská cesta je naprostý opak toho, jak by měla superhrdinská cesta vypadat. Jediný plus ( a taky důvod, proč jsě tomu dal alespoň trojku) je Fury, který to opravdu zvedá. Bez něj by to byla asi jedička, protože tohle je tak špatné. Nevím no.
  28. Ratatouille
    Ratatouille (2007)
    9
    Jedna z mých neoblíbenějších Pixarovek. Kouzelná animace a (myš)lenka, hihi, příběhu. Vařit může každý a může si to užívat.
  29. Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
    Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)
    9
    Rozhodně nejlepší díl prequelové trilogie. Více akce, více emocí a méně hloupých dialogů. Samozřejmě, že především konec filmu funguje emociálně více teď po vzniku dalších projektů, které Anakinovi přidávají větší emocionální hloubku. Rozumím, že se spoustě lidem tento film, potažmo celá prequelové trilogie nemusí líbit, ale já, který s touto trilogii vyrůstal, a sám sebe se dovoluji považovat za SW fanouška, tento film mám velice rád, protože je to podle mě, velmi povedený most mezi touto a původní trilogii, nejlépe i ve spojení s Clone Wars.
  30. Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
    Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)
    7
    Nejhorší SW film, mimo produkci Disney teda samozřejmě. Nebaví mě zápletka, nebaví mě závod, nebaví mě téměř nic, kromě Maula a závěrečného souboje doplněněného o skladbu Duel of the fates, ta je skvělá, ale to je soundtrack SW celkově, že ano.
  31. Avengers: Infinity War
    Avengers: Infinity War (2018)
    10
    Zaslouží si tento film 10/10 v porovnání skutečně velkých kinematografických děl např. od Nolana či Scorseseho? Upřímně, určitě ne. Nicméně, pro mě osobně je tento snímek tím nejlepším, co celé MCU nabízí, protože jde mimo obvyklé schema Marvelu. Přichází s nejlepším zaporákem z celého MCU, který má dobré a logické motivace a snad poprvé, a taky naposledy, máte strach, že opravdu vašim oblíbeným hrdinům může ublížit, což se také ukáže být pravdou. Infinity War tedy opravdu oceňuji za odvahu opustit zajetou a několikrát opakovanou kolej Marvelu a nenechat diváka odejít s pocitem, že viděl svůj, již po několikáte zrecyklovamý, šťastný konec.
  32. Nekonečný příběh
    Nekonečný příběh (1984)
    6
    V první řadě je potřeba říci, že se mi v dětství tento film úplně vyhl a viděl jsem jej poprvé teprve teď v dospělosti a to už samozřejmě taková bomba není. Ty leta už si na tom vybraly svou daň a už to příliš nenadchne, ale chápu proč to ve své době bylo tak skvělé a vím, že kdybych to viděl jako malý, tak to dnes vnímám úplně jinak.
  33. Hra o trůny
    Hra o trůny (2011)
    8
    Seriál, o kterém jednu dobu mluvil každý to nakonec dotáhl do situace, kdy je vlastně všem ukradený. Smutný příběh. Nicméně dílo jako takové si určitě zaslouží být zapsáno tučným písmem v televizní historii, jen škoda, že to poslední serie celé pohřbily.
  34. Temný rytíř
    Temný rytíř (2008)
    10
    Temný rytíř je magnum opus superhrdinských filmů. Řada lidí vlastně stále tvrdí, že to ani není komiksový film, protože přeci komiksy jsou jen pro děti a to tento fiml rozhodně není. Jakožto čtenář komiksů si sice myslím, že tento názor je naprosto stupidní, nicméně je fakt, že je tento film stále v rámci superhero filmů nepřekonaný především díky ikonickénu Heathu Ledgerovi, ale také díky skvělému kontrastu mezi Batmanem a Jokerem. Tento stímek zkrátka přináší mnohem komplexnější archu, než všechny filmy v žánru.
  35. The Batman
    The Batman (2022)
    8
    Povedený film s netopýřím mužem. Úvodní scéna, která předvádí zachmuřený, zkorumpovaný a depresivní Gotham je naprostá lahůdka. Úvodní monolog je taky takový hezky Batmanovský. Pattinson je skvělý jako Batman, ale horší jako Bruce Wayne. Ve většině případů byl oblečený jako zevlák a celkově mi tam chybělo trochu více té Waynovy elegance. Zpracování Riddlera mi taky úplně nesedlo a bylo to možná zbytečně dlouhé. Ale nechci to jenom kritizovat. Pustit se do nového, samostatného filmu s Batmanem po legendární Nolanově trilogii chtělo určitě odvahu, ale povedlo se to velmi dobře, ale již zmíněnou Dark Knight trology to nejspíš nepřekoná.