Pelíšky

87%
Pelíšky
Tragikomedie režiséra Jana Hřebejka Pelíšky se odehrává v 60. letech a vypráví o životě dvou rodin - o Šebkových a Krausových. Děti spolu chodí do školy, ostatní se normálně zdraví, jenom tatínkové na sebe občas pořádně vyjedou. Zatímco major Šebek představuje typicky zelený mozek, co příliš nepřemýšlí, ale o to víc i vlastní rodině otravuje život nástěnkami a stále stejnými jídelníčky, otec Kraus jako zarytý masarykovec a odbojář, který prošel několika fašistickými kriminály, současnými socialistickými pořádky upřímně a hluboce pohrdá. Michal Šebek bezmezně miluje svou krásnou sousedku Jindřišku, jenomže ta dává zcela jednoznačně přednost spolužákovi ze školy Elienovi, synáčkovi prominentních rodičů, kteří žijí v cizině a svého potomka rozmazlují dárky. Vánoční svátky vyhrocují ostny vzájemného soužití, na které není v každodenním chvatu tolik času. Zatímco u Krausů se bude vést úžasná diskuse o knedlících a nocích, u Šebků se otec se strýcem opět sázejí, tentokrát například o velikost medvěda kodijaka.



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9.5
Jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Tolik skvělých hlášek a výborných postav na jednom místě je pastva pro oči. Každá scéna je vynikající a jako celek to nemá chybu. Obsazení je na jedničku - Donutil,Kodet,Polívka a vlastně všichni jsou výborní.. Díky tomu filmu jsem si i přečetl knihu Hovno hoří z které Pelíšky částečně vychází.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
10
Nejvýše postavený Český film v žebříčku a jsem tomu rád. Nepřekonatelný výkona Jiřího Kodeta ( ať už si hlavně ženská část populace o postavě Krause myslí své ). Skvělý výkon Miroslava Donutila i dalších herců. Srdceryvný scénář. Smutný ale řádně uzavřený konec. Vše do sebe zapadá, jak má. Klenot Českého filmu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Jan Hřebejk vytvořil komedii zcela jiného druhu, než na jaké jsme byli léta zvyklí. Vorlíčkovský ztřeštěný styl jednoduše dostal vale. Děj se neskutečně táhne a místy nutí zívnout. Ale to, co snímek drží nad vodou je kulometná salva nejrůznějších hlášek a zábavných scén, které by vystačily i jako samostatné humorné scénky. Jako například: Noky, Nerozbitné skleničky, Kde udělali soudruzi z NDR chybu, a mnoho dalších. A přitom je to vcelku vážné, až tragické téma. Scenáristicky, herecky i režijně profesionálně ztvárněné. Šedesátá léta podporují dobové hudební hity a tak nejedno srdce starší generace zaplesá. Snímek se stal další filmovou klasikou, který doufejme nebude stárnout a naopak bude stále diváky vyhledáván. Temná bolševická doba je již v nedohlednu a tak se tomu všemu mohou hlavně ti, co to skutečně zažili, dnes už jen smát.


Dodatečné informace

Původní název:
Pelíšky (více)
  • Česká republika Pelíšky
  • Česká republika Cosy Dens
  • Česká republika Cozy Dens
  • Česká republika Kotini on linnani
  • Česká republika Kuckók
  • Česká republika Kuschelnester
  • Česká republika Mια ζεστή φωλιά
  • Česká republika Pelísky
  • Česká republika Pod jednym dachem
  • Česká republika Terrier Intime
  • Česká republika Уютные норки
  • Česká republika 甜蜜的永远
Premiéra v ČR:
8. 4. 1999
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch