Musíme si pomáhat

82%
Musíme si pomáhat

Manželé Čížkovi za druhé světové války ukryjí v tajné spíži židovského uprchlíka Davida Wienera. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do nějž přivedl své okolí, a ačkoliv pomoc bližnímu považuje za samozřejmou, umírá strachy. Blíží se konec války a hrozí mu nebezpečí jak od Němců, tak od spoluobčanů.




Brenan88
Brenan88
47 109 bodů
8
Jan Hřebejk tímto snímkem jasně stvrdil,že patří mezi českou režisérskou špičku a že je schopná točit jak komedie,tak pochmurná dramata. V tomto snímku se mu před kamerou sešli herecká esa a pospolu tak dali vzniknout velmi silnému snímku jenž ukázkově vykreslil mentalitu českého národa. Přestože je u snímku napsáno komedie,tak zde moc legrace nehledejte.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
8
Duo Hřebejk - Jarchovský sáhlo po velice diskutabilním námětu z období německé okupace. Ukazuje, jak lehce se dalo dostat do podvědomí spoluobčanů jako někdo, co dotyčný není a nikdy nebyl. Život nebyl jednoduchý. Ať člověk udělal to či ono, vždy hrozila šibenice. Všichni aktéři podali vynikající výkon. Jaroslav Dušek zahrál svého kolaboranta neskutečně ďábelsky. Výtku bych měl na Richarda Tesaříka. Beru, že jeho projev zřejmě nebyl podle gusta, ale nadabovat ho Karlem Heřmánkem? Považuji to za jistojistě špatný krok. Dále nerozumím události po válce. Všechny kolaboranty sovětská armáda pozavírala, jen našim dvěma hlavním postavám se to vyhnulo. Přitom je za zrádce považovala celá ulice. To by mě mohl Petr Jarchovský vysvětlit. Nebo mi něco uniklo? Každopádně se jedná o skvělý artový snímek, který udeřil na tu správnou hlavičku a ukázal s hořkým humorem temné stránky obyčejného života za 2. světové války.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
8
Film z neskutečně dobré šňůry Jana Hřebejka. Musíme si pomáhat bych zařadil až za Pelíšky a lehce i za Pupendo, ale je to prostě kvalita. Sázka na osvědčené herce. Bolek Polívka opět v roli spravedlivého patriota a smolaře, Jaroslav Dušek, jako slizký prospěchář.. prostě jim tyto role sedí. Výborné herecké výkony hlavně tohoto dua, "obyčejný", ale pěkně natočený příběh...

Dodatečné informace

Původní název:
Musíme si pomáhat (více)
  • Česká republika Musíme si pomáhat
  • Česká republika Divided We Fall
  • Česká republika El amor en tiempos de odio
  • Česká republika Musíme si pomáhať
  • Česká republika Wir müssen zusammenhalten
Premiéra v ČR:
15. 3. 2000
Země původu:
Česká republika
Knižní předloha:

Podobné


Powered byJustWatch