Schindlerův seznam

90%
Schindlerův seznam
Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (oficiální text distributora)



Brenan88
Brenan88
47 109 bodů
10
Pokud bych měl doporučit nějaké válečné drama,tak by to byl právě Schindlerův seznam. Spielberg je prostě vypravěčský génius,který i ty největší hrůzy dokáže prodat s grácií. Už samotný příběh je vynikající a pojednává o skutečném hrdinství v době kdy nikdo nechtěl vyčnívat. Černobílý obraz jen dokresluje ponurou atmosféru,která panuje po celou dobu snímku až do samotného finále,které nenechá žádné oko suché.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Oskar Schindler se narodil ve Svitavách v roce 1908, kde má památník a muzeum, neboť se jedná o dalšího člověka, který se svým hrdinským činem zapsal do dějin. Jeho charakter je sice rozporuplný, neboť co o něm uvádí, že to byl světák, sukničkář, výtržník, agent špionážní služby a nacista. Ale hlavně to byl člověk, jemuž se podařilo zachránit během holocaustu asi 1200 židovských lidí. Jeho životní příběh se stal námětem románu australského spisovatele Thomase Keneallyho 'Schindler's Ark' (1982), podle něhož Steven Spielberg v roce 1993 natočil tento film. Původně měl na snímku spolupracovat pouze jako producent, ale když režijní nabídku odmítl Roman Polanski, který židovské ghetto ve Varšavě osobně zažil, chopil se toho sám, neboť vhodnějšího režiséra už prostě nenašel. A tak snímek natáčel souběžně se svým dalším slavným snímkem 'Jurassic Park'. Tak to klobouk dolů. A z filmu se stal tak děsivý fenomén, že by měl být vysílán každý rok v televizi k připomenutí oné hrůzy nazvané jedním slovem - holocaust. Autentický příběh je úmyslně černobílé natočený takřka dokumentárním stylem, avšak stále za použití typického hollywoodského schématu, včetně závěrečné dojemné scény projevení úcty. Vrcholem všeho je zvýraznění dívky červenou barvou, která nutí diváka sledovat její tragický osud. Spielberg se držel věrnosti daných scén a událostí dle dobových záznamů, které lze vidět v mnohých dokumentárních filmech. Každá vteřina v dané hrůze ukáže něco, co musí každého člověka nemilosrdně citově zasáhnout. A tím je snímek úžasný a mocný. Svojí výpovědi také hlavně velmi tvrdý ve své neobvykle reálné syrovosti. Tři hodiny hrůzostrašného autentického příběhu, který hluboce ovlivní a nedá zapomenout.
Psisko59
Psisko59
32 849 bodů
10
Přes (mnohdy oprávněné) výtky historiků k dějinné autentičnosti jeden z nejpůsobivějších válečných filmů s tematikou "šoa", jeden z nejlepších filmů Spielberga - a jednoznačně ten nejužitečnější: Steven Spielberg, sám židovského původu, si za něj nevzal ani dolar, naopak financoval výzkum přeživších svědků holocaustu a zajatců nacistických koncentráků pořizováním autentických výpovědí prostřednictvím Nadace Šoa, jíž významně finančně přispěl. Celkem bylo pořízeno 52 tisíc záznamů v 35 jazycích (v ČR uloženo v Centru vizuální historie Malach v Praze.) Vynikající ústřední trojice: Liam Neeson jako neúspěšný průmyslník Oskar Schindler prochází vnitřním přerodem, který s nelibostí vnímá jeho druh ve zbrani Amon Goeth (Ralph Fiennes s dokonale "šílenýma" očima); Schindlerovým zrcadlem i jeho pravou rukou je účetní Izák Stern (Ben Kingsley). Kritizovaná katarze je logickým vyústěním., film ji potřeboval. Kromě Spielberga odvedl skvělou práci i kameraman Janusz Kamiński (skvělé působivé sekvence). Dejte si pozor na dívku v červeném kabátku.


Dodatečné informace

Původní název:
Schindler's List (více)
  • USA Schindlerův seznam
  • USA Schindler's List
  • USA La lista de Schindler
  • USA La Liste de Schindler
  • USA Schindlerov zoznam
  • USA Schindlers Liste
Premiéra v ČR:
10. 3. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
22 mil. USD
Tržby:
321,37 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Schindlerův seznam je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch