Schindlerův seznam

89%
Schindlerův seznam

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (oficiální text distributora)




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
10
Pokud bych měl doporučit nějaké válečné drama,tak by to byl právě Schindlerův seznam. Spielberg je prostě vypravěčský génius,který i ty největší hrůzy dokáže prodat s grácií. Už samotný příběh je vynikající a pojednává o skutečném hrdinství v době kdy nikdo nechtěl vyčnívat. Černobílý obraz jen dokresluje ponurou atmosféru,která panuje po celou dobu snímku až do samotného finále,které nenechá žádné oko suché.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Přes (mnohdy oprávněné) výtky historiků k dějinné autentičnosti jeden z nejpůsobivějších válečných filmů s tematikou "šoa", jeden z nejlepších filmů Spielberga - a jednoznačně ten nejužitečnější: Steven Spielberg, sám židovského původu, si za něj nevzal ani dolar, naopak financoval výzkum přeživších svědků holocaustu a zajatců nacistických koncentráků pořizováním autentických výpovědí prostřednictvím Nadace Šoa, jíž významně finančně přispěl. Celkem bylo pořízeno 52 tisíc záznamů v 35 jazycích (v ČR uloženo v Centru vizuální historie Malach v Praze.) Vynikající ústřední trojice: Liam Neeson jako neúspěšný průmyslník Oskar Schindler prochází vnitřním přerodem, který s nelibostí vnímá jeho druh ve zbrani Amon Goeth (Ralph Fiennes s dokonale "šílenýma" očima); Schindlerovým zrcadlem i jeho pravou rukou je účetní Izák Stern (Ben Kingsley). Kritizovaná katarze je logickým vyústěním., film ji potřeboval. Kromě Spielberga odvedl skvělou práci i kameraman Janusz Kamiński (skvělé působivé sekvence). Dejte si pozor na dívku v červeném kabátku.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
10
100% jsem dal zatím jen jedenácti snímkům a jedním z nich je právě Schindlerův seznam. Skvělý výkon Liama Neesona, film je založen na skutečné události a to vždy dodává úplně jiný rozměr. To, že je film natočen černobíle byl dle mého názoru skvělý tah.


Dodatečné informace

Původní název:
Schindler's List (více)
  • USA Schindlerův seznam
  • USA Schindler's List
Premiéra v ČR:
10. 3. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
22 mil. USD
Tržby:
321,37 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Schindlerův seznam je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch