Občanský průkaz

75%
Občanský průkaz
Film se odehrává v Praze mezi lety 1974–1977, tedy v době nejtužší normalizace. Jaká to jsou léta pro Petra, který je zároveň vypravěčem příběhu, a jeho kamarády Popelku, Aleše a Míťu? V patnácti dostávají občanský průkaz, v osmnácti se snaží získat modrou knížku a uniknout tak vojně v komunistické armádě. Mezitím poznávají nejen první lásky, ale i skutečnou tvář sebe samých a svých rodičů...



Recenze: Občanský průkaz

Kinobox.cz
75%

Stejně tak v sobě Občanský průkaz skrývá díky spoustu mimořádně emotivních scén, které dokáží pořádně sevřít hrdlo, ať už je to květinová vzpoura, ponižující prohledávání nebo obyčejný babiččin strach o vnuka. Zkrátka a dobře, tohle není balastem zahlcené Vyprávěj, Občanský průkaz je kondenzovaná realita všední normalizačního dne!


Pete69
Pete69
31 382 bodů
7
Občasný průkaz je povedeným kouskem, děj se odehrává za normalizace, což táhne. Svět tehdejších začínajících mániček je dle mého názoru zpracován dobře a autenticky. Mladí herci zahráli znuděné rockery, kteří nenávidí režim dobře, film má spád i humor.. dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
6
Kdyby to nebylo tak dlouhé a kdyby dokázal scénář udržet niť, mohla by to být sice stylizovaná, ale docela zajímavá historka ze svojí doby, podobně jako Pelíšky, jen o něco méně rozňuňané. Takhle to ale prostě jen "je". Co do děje se mi těžko věří, že lidé všech postavení a věkových kategorií celé dny řešili pouze a výhradně politiku, jak vyznívá zde. Není to tak trochu opak normalizace? Ale to by mi mohl potvrdit, nebo vyvrátit jen někdo, kdo tehdá žil.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
8
Ondřej Trojan je poměrně opomenutej režisér, kterej ale umí. Podle předlohy Šabacha natočil kvalitativně minimálně stejně tak dobrej film, jak Pelíšky. Pravda, nebylo tady tolik srandy, ale ta atmosféra, ta atmosféra! Máničky mají zatím málo dobrejch filmů a tento se zrovna povedl. Nejen tím, že do hlavních rolí vybrali neherce. To, když se to povede, vždy dokážu ocenit. Čtyřka borců je totiž sympatická a autentická (jo, i ty jejich hára, žádný paruky - na rozdíl od Latináka, u kteryho to bylo poznat hned). Tak se a to koukněte, abyste věděli, v jaké době byste nechtěli žít. Já na to klidně někdy kouknu znovu, páč mi unikl začátek.

Dodatečné informace

Původní název:
Identity Card (více)
  • Česká republika Občanský průkaz
  • Česká republika Identity Card
  • Česká republika Občiansky preukaz
Premiéra v ČR:
21. 10. 2010
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Knižní předloha:
Čeština:
Občanský průkaz je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch