Takhle by vypadaly Star Wars v podání Karla Zemana. Líbil by se vám český Luke Skywalker?

Takhle by vypadaly Star Wars v podání Karla Zemana. Líbil by se vám český Luke Skywalker?
Hvězdné války podle Karla Zemana | David Spáčil
„Film X, jak by ho udělal Wes Anderson“ se stal vděčným námětem parodií dávno před tím, než nastal boom algoritmických programů, jež nás marketéři naučili nazývat „umělou inteligencí“. Stejný autor jako dnešní video vytvořil před pár týdny Pelíšky podle Wese Andersona, které se na Kinoboxu dočkaly velké reakce.
Pelíšky vytvořené umělou inteligencí. Takhle by vypadaly v podání Wese Andersona
Filmy4. 1. 2024
Pelíšky vytvořené umělou inteligencí. Takhle by vypadaly v podání Wese Andersona
Tento mini-subžánr vyvolal mezi cinefily už před pár měsíci debatu o tom, co je doopravdy „filmový styl“. Protože kdo se dívá na všechny ty andersonovské varianty, snadno pochopí, že ve skutečnosti nenesou příliš mnoho étosu skutečných Wesových filmů. Berou si povrchní vizuální podobnosti jako pastelové barvy, vycentrované obrazy, vypravěče a ansámbl plný hvězd, zcela jim však chybí Andersonovy motivace a důvod, proč se ke svému stylu uchyluje.
Všechna ta AI videa nás tedy učí nikoliv tomu, že jednotliví umělci jsou nahraditelní, ale právě naopak – i když AI nástroje dokážou imitovat vnější znaky Wese Andersona, bez skutečného Texasana z masa a kostí se nikdy nedostaneme k filmu, který by „dýchal“ tak, jak by měl. To není pokus o to shodit práci havranovin, jejichž video je propracovanější a nápaditější než 99 % andersonovských variant a našli bychom v něm nemálo skutečně vtipných momentů.
Karel Zeman
Karel Zeman

Režisér, Scenárista

Stejně tak neplatí, že se pomocí AI nedá dosáhnout nápaditých nebo alespoň zábavných výsledků. Video zpodobňující Star Wars podle Karla Zemana je toho ostatně důkazem. V první řadě proto, že jde o neokoukaný formát, takže se setkáváme s kombinací, jakou jsme ještě neviděli. Příběh Star Wars se navíc k Zemanovi vlastně dost hodí a není tak těžké si představit, že v alternativní realitě, kdy by čil o něco později a směl víc cestovat, by se mohl Star Wars klidně chopit. Snesli byste svět v předaleké galaxii, v němž zachraňuje Václav Neckář s pomocí Jaromíra Hanzlíka Magdu Vašáryovou před chechtajícím se Milošem Kopeckým?
Ne, ani toto video přísně neodpovídá tomu, jak by pravděpodobně Star Wars uchopil skutečný Zeman – už jen klouzavé pohyby kamerou typické pro AI videa by mu byly cizí. Výrazný černobílý a záměrně plochý styl ale maskuje část limitace technologie a na výsledek se kouká poměrně příjemně. Jedná se rozhodně o pěkný krátký trailer, který potěší.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: David Spáčil, havranoviny