Velký přehled českých filmových novinek: Svěrák režíruje Svěráka, Sedláček psy a Balcar eroticky závislé

Velký přehled českých filmových novinek: Svěrák režíruje Svěráka, Sedláček psy a Balcar eroticky závislé
Jan a Zdeněk Svěrákovi během natáčení Betlémského světla. | Bioscop

Mimořádná událost

premiéra 3. 2., drama, komedie
režie: Jiří Havelka
Mimořádná událost | CinemArt
Po úspěchu Vlastníků (2019) přichází divadelní a filmový režisér, scenárista a herec Jiří Havelka s novinkou Mimořádná událost. Snímek pojednává o pasažérech ve vlaku, který nikdo neřídí. Tak prosté to je. Režisér a scenárista obsadil do hlavních rolí Igora Chmelu, Václava Koptu, Roberta Mikluše, Janu Plodkovou nebo Jenovéfu Bokovou. Dle prvních ohlasů Mimořádná událost nedosahuje kvalit debutových Vlastníků, ale i tak je tvorba a přístup Havelky na poli tuzemského filmu přínosná.

Tajemství staré bambitky 2

premiéra 10. 2., pohádka
režie: Ivo Macharáček
Tajemství staré bambitky 2
Prosincová premiéra tvůrcům téhle pohádky nevyšla, tudíž dochází na netradiční únorové uvedení. Ivo Macharáček navazuje na svou deset let starou první Bambitku, kterou na televizních obrazovkách viděly téměř tři miliony diváků. Děj druhého filmu pojednává o Jakubovi, z něhož je král, o Aničce, která je královnou, a o jejich zvídavé dcerce, princezně Johance. Dědeček Karaba se věnuje hrnčířství a zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc jsou mimo hru. Jenže tomu tak nemusí být navždy. V hlavních rolích se představí Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý nebo Veronika Khek Kubařová.

V létě ti řeknu, jak se mám

premiéra 17. 2., komedie
režie: Marta Ferencová
V létě ti řeknu, jak se mám | Falcon
Další ze série nekonečných romantických komedií. Tentokrát se o slovo hlásí Marta Ferencová, která točí co rok nový žánrový přírůstek. Novinka pojednává hned o jedenácti postavách řešících co jiného než vztahy, citová vzplanutí, zamilovávání se a dramatické rozchody. Předloha a scénář opět pochází od slovenské spisovatelky Evity Urbaníkové, která se s Ferencovou podílí už na třetím celovečeráku. Příliš osobní známost z roku 2020 byla jen jakousi jednohubkou před tímto hlavním chodem, kde vystupují Češi, Slováci, Maďaři a Balkánci. Dabing z traileru hovoří za vše, navíc je otázkou, jestli mají podobně komplikované komediální vztahovky u publika šanci (herci jako Martin Hofmann, Ondřej Sokol nebo Tereza Kostková to nezachrání).

Zpráva o záchraně mrtvého

premiéra 24. 2., drama
režie: Václav Kadrnka
Zpráva o záchraně mrtvého
Vojtěch Dyk křísí otce v kómatu v novém dramatu oceňovaného režiséra Václava Kadrnky (Křižáček, Osmdesát dopisů). Autor se pro své komorní drama, jehož vznik výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru z roku 2020, inspiroval příběhem vlastního otce. Ten upadl do umělého spánku, Kadrnka ho spolu se svou matkou navštěvoval u lůžka a poté, co se po dlouhé době jeho otec probral, pamatoval si detaily toho, co u jeho nemocniční postele jeho nejvěrnější říkali. „Chci ve filmu mimo jiné ukázat, že se člověk nemá nikdy vzdávat a že i zdánlivě nesmyslné věci smysl mají. Je to pro mě nesmírně osobní věc, zkušenost na hranici života a smrti, kterou chci sdílet,“ dodává Kadrnka. Tíseň a minimalisticky komorní dojem z filmu umocní vedle hudby nezvykle úzce rámovaný obrazový formát díla.

Betlémské světlo

premiéra 10. 3., komedie, povídkový
režie: Jan Svěrák
Betlémské světlo
Nový snímek oscarového režiséra Jana Svěráka opět těží ze spolupráce s otcem Zdeňkem Svěrákem. V Betlémském světlu ztvární stárnoucího spisovatele Karla Šejnohu, který autorsky tápe. Hromadí se mu rozepsané povídky spolu s jejich postavami dožadujícími se dalšího děje. Všichni po Šejnohovi zkrátka něco chtějí: získat magistru z lékárny, udělat zázrak, stát se léčitelem. K fiktivním postavám se přidává Šejnohova manželka (Daniela Kolářová), která by se stárnoucím spisovatelem ráda prožila šťastný důchod.

Poslední závod

premiéra 24. 3., drama, historický, sportovní
režie: Tomáš Hodan
Poslední závod | Bontonfilm
První hraný celovečerák Tomáše Hodana otevře dávno zapomenutou sportovně historickou kapitolu našich dějin, která sahá ještě před založení Československa v roce 1918. Příběh pojednává o německém lyžaři Emerichu Rathovi, který v silné vichřici pomáhal nasazením vlastního života zachránit Bohumila Hanče a Václava Vrbatu, ale nakonec za to kvůli svému původu pykal a zemřel jako bezdomovec, zatímco z Hanče se stala legenda. Film Poslední závod slibuje silný příběh, poutavé horské scenérie a výrazné herecké obsazení (Kryštof Hádek, Marek Adamczyk, Pavla Beretová, Oldřich Kaiser a další).

Známí neznámí

premiéra 31. 3., komedie, remake
režie: Zuzana Marianková
Známí neznámí | CinemArt
S covidovým odkladem vstupuje do českých kin remake původně divadelní hry a poté i úspěšné italské konverzační komedie Naprostí cizinci (2016), která se může pochlubit rekordním počtem cizojazyčných zadaptovaných verzí. V té české se v hlavních rolích představí Tatiana Pauhofová, Martin Hofmann, Tomáš Měcháček, Tomáš Maštalír nebo Klára Issová. Režírovala Zuzana Mariánková, která zpracovala scénář zkušeného Petra Jarchovského. Tak uvidíme, jaká zábava to u jednoho stolu se zapnutými mobily bude v českém podání.

Stínohra

premiéra 7. 4., drama, krimi, thriller
režie: Peter Bebjak
Stínohra: teaser trailer | Hangar Films/Julie Vrábelová
Ceněný slovenský režisér Peter Bebjak s úspěchem odhaluje televizním divákům tuzemské Devadesátky a již za dva měsíce v kinech představí krimi thriller Stínohra, který vznikl jako vůbec první producentský počin Jana Bradáče z distribuční společnosti Falcon a sítě multikin CineStar. Stínohra je spletitým příběhem, v němž postava v podání Milana Ondríka usiluje pomstít vraždu své ženy. V tomto filmu není nikdo tak docela bez viny, scénář odráží realitu, míchá se zde prostředí kriminalistů, boxerů a civilistů. Že bychom se dočkali podobně kvalitní látky jako v případě seriálových Devadesátek?

Vyšehrad: FYLM
premiéra 14. 4., komedie, sportovní, satira
režie: Martin Kopp, Jakub Štáfek
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
Ikonický fotbalový floutek Lavi se vrací na scénu spolu s celovečerákem, který už měsíce před premiérou odhalil minimálně jednu zákulisní kauzu (aféra kolem někdejšího funkcionáře Romana Berbra spojená s úplatky a ovlivňováním výsledků zápasů). Lavi v podání Jakuba Štáfka bude muset dospět (to je vtip?) a vypořádat se s nejednou záludností jak na poli sportu, tak v civilu. Pro fanoušky původního seriálu Vyšehrad nebo hokejové Lajny jasná srdcovka a povinnost.

Po čem muži touží 2

premiéra 21. 4., fantasy, komedie
režie: Rudolf Havlík
Po čem muži touží 2: trailer | CinemArt
Rudolf Havlík točí jak na běžícím páse a výhradně s Jiřím Langmajerem, který se v pokračování komerčně úspěšné komedie Po čem muži touží vrací na scénu v tandemu s Annou Polívkovou. Tentokrát si obě filmové postavy role prohodily a ženské já se demonstruje v mužské roli Jiřího Langmajera. Zda z toho můžou vzniknout nějaké hlubší humory, o tom se přesvědčíte v traileru výše.

Promlčeno

premiéra 28. 4., krimi, thriller
režie: Robert Sedláček
Ceněný režisér Robert Sedláček bude mít v kinech kromě psí komedie též tajemný krimi thriller s Igorem Barešem, Denisou Barešovou (nejsou příbuzní) a Karlem Rodenem v hlavních rolích. „Radek se po dvaceti letech vrací na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá Eva, ambiciózní rozhlasová moderátorka. Radkův příběh si exkluzivně vymíní pro svou živě vysílanou noční show. Netuší ale, že se sama stane součástí pochmurného příběhu, do kterého v jednu chvíli zasáhne i pražská kriminálka.“ Trochu jiné kafe...

Pánský klub

premiéra 2. 6., komedie
režie: Matěj Balcar
Jiří Mádl, Kristýna Hrušínská
Pánský klub | Punk Film
Na filmová plátna se nepřevádí jen úspěšné zahraniční divadelní předlohy, ale i ty tuzemské. Pánský klub je dílem Matěje Balcara, který komedii o lásce a jejích podobách uvedl v Divadle Na Jezerce a nyní debutuje coby režisér u filmu. Snímek svede dohromady „eroticky závislé“ na jedné terapii. V hlavních rolích se představí Jiří Mádl, Milan Šteindler, Bolek Polívka, Martin Leták a Zdeněk Žák. Sezení výstředních účastníků probíhají pod taktovkou psycholožky Lindy (Kristýna Hrušínská), které se terapie brzy vymkne z rukou.

Kdyby radši hořelo

premiéra 16. 6., drama, komedie
režie: Adam Koloman Rybanský
Kdyby radši hořelo | Bontonfilm
U celovečerního filmu debutující Koloman Rybanský oživuje odkaz prvních snímků Miloše Formana, vesnice, hasičů a neherců. Kdyby radši hořelo pojednává o jednom zdánlivém teroristickém činu, respektovaném náčelníkovi hasičů (Miroslav Krobot) a ochraně vesnice. „Součástí mého přístupu je absurdita, humor a civilní herectví kombinované s neherci. Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie z 60. let. Při práci klademe důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ svěřil se režisér.

Párty Hárder

premiéra 23. 6., komedie
režie: Martin Pohl
Párty Hárder: Summer Massacre
Párty Hárder: Summer Massacre | ZNK
Jedním slovem renesanční je Martin Pohl, který kromě režírování rapuje pod maskou a označením Řezník a tvoří nekompromisní černohumorné Mártyho frky. Párty Hárder navazuje na předchozí teenage komedii Párty Hárd (na YouTube už má přes milion zhlédnutí, promítala se v rámci alternativní distribuce a za krátkou dobu se dočkala kultovního statusu). Na scénu se vrací kámoši Miky a Tomáš, kteří po maturitě vyrážejí na Mácháč, legendární tuzemské místo plné mejdanů, hudby a sexu. Vše spěje k festivalu Summer Massacre, kde pochopitelně oba hrdinové nemohou chybět. Režisér Pohl se tentokrát rozhodl pro klasickou kinodistribuci, nutno však dodat, že tenhle kousek bude jen pro otrlé povahy.

Prezidentka

premiéra 23. 6., komedie, romantický
režie: Rudolf Havlík
Prezidentka
V Lásce nebeské (2003) se zamiloval britský ministerský předseda v podání Hugha Granta, v tuzemské novince dojde na první českou prezidentku ztvárněnou Aňou Geislerovou, která se dá dohromady se sochařem Ondřejem Vetchým. Ten však nemá ani ponětí, že randí s prezidentkou, protože ta se na dobrodružné cesty z Hradu vydává inkognito v přestrojení. Vše se ale jednoho dne zvrtne a prezidentka bude muset řešit nejen státnické povinnosti, ale i citlivé soukromí. Režisér Havlík pojal filmovou Prezidentku coby ryzí romantickou komedii.