Nesedí v koutě a tasí zbraně. Jak dopadnou letošní premiéry s akčními hrdinkami?

Nesedí v koutě a tasí zbraně. Jak dopadnou letošní premiéry s akčními hrdinkami?
Mladá dáma | Netflix
Přestože se stále jedná spíš o maskulinní žánr, akční filmy už představily řadu silných a pamětihodných protagonistek. Jennifer Lawrence se možná bláhově domnívala, že až její role v Hunger Games vydláždila cestu vůdčím ženským postavám, ale kariéra Angeliny Jolie, Sigourney Weaver, Umy Thurman nebo Milly Jovovich hovoří za své.
Ženské akční hrdinky se stále častěji prosazují díky adaptacím komiksových látek, které vždy kladly důraz na genderovou či etnickou rozmanitost a na prosté motto, že superhrdin/k/ou může být každý. Protagonistky těchto příběhů se už nemusí oblékat (potažmo neoblékat) jako Halle Berry v Catwoman a mají charakter, který je staví na roveň mužských schopností. 
Letošní filmovou nadílkou sice prosvítí růžová Barbie s Margot Robbie, která se k feminismu vyjádří bez střelných zbraní a hlavně metaforicky, avšak čeká nás i řada blockbusterů s důležitými či přímo zásadními ženskými postavami.
Ghosted
Ghosted
60%

Ghosted

Romantická akční komedie přistála na Apple TV+ 21. dubna a nabízí převrácení tradiční formule, neboť Ana de Armas hraje drsnou špičkovou agentku a Chris Evansneškodného farmáře, jenž žije s rodiči a snaží se jí dvořit. Bývalý Captain America je hlavně zdrojem humoru, kdežto představitelka Marilyn Monroe z nedávné Blondýnky naplňuje tradiční rezervoár špiónských schopností a praktik. 
Ghosted
Ghosted | Apple TV+
Ghosted od režiséra Dextera Fletchera (Rocketman, Bohemian Rhapsody) sice skřípe v prolínání žánrových tradic s parodickými úmysly a je spíš drahou spotřební jednohubkou, ale pro fanoušky a fanynky Armas a zábavných blockbusterů může být trefou do černého.
Matka
Matka
58%

Matka

O poznání klasičtější žánrovkou bude Matka s Jennifer Lopez, již 12. května uvede Netflix. Režisérka Niki Caro (Pán velryb) naváže například na Dlouhý polibek na dobrou noc (1996) a na stream pošle příběh o vycvičené vražedkyni, která se musí ukrývat před pomstychtivými zločinci. Ti jsou však neodbytní a neváhají využít její dvanáctiletou dceru, aby se k ní dostali.
Třiapadesátiletá Lopez dává v traileru na odiv svou fyzickou kondici i vážné herectví, snímek se evidentně obejde bez humoru a půjde o čistokrevný akčňák o pomstě, zúčtování a mateřské ochraně. Vedlejších rolí se chopili Gael García Bernal, Joseph Fiennes nebo Paul Raci a ambice se pohybují vysoko.
Flash
Flash
64%

The Flash

Dlouho odkládané vyvrcholení dosavadní filmové série DC, které současně odstartuje novou éru po Zacku Snyderovi, sází hlavně na superrychlého Flashe (Ezra Miller) a na návrat Michaela Keatona do role Batmana. Významnou roli však v tomto mnohovesmírném dobrodružství sehraje i Supergirl v podání Sashy Calle. Bostonská rodačka s latinskými kořeny ztvární sestřenici Supermana, která se na stříbrných plátnech objeví vůbec poprvé. Představila se pouze v seriálu Supergirl vysílaného v letech 2015 až 2021, kde hlavní roli ztvárnila Mellisa Benoist, avšak tento projekt nebyl součástí primární filmové a televizní série DC.
Z trailerů jsme vyčetli, že Supergirl (vlastním jménem Kara Danvers) se nejprve ocitne za mřížemi v ruském vězení, načež se připojí k mužským hrdinům v boji proti zloduchovi Zodovi (Michael Shannon). Komiksoví znalci očekávají její nástup s napětím, Calle navíc kráčí ve stopách oblíbeného Henryho Cavilla nebo Gal Gadot, jejíž Wonder Woman byla jedinou klíčovou hrdinkou dosavadní série. Pokud Flash v půlce června u publika uspěje, Supergirl by se měla dočkat vlastního filmu.
Rachel Stoneová: Sázka na Srdce
Rachel Stoneová: Sázka na Srdce
60%

Heart of Stone

Gal Gadot sice zrušili trojku Wonder Woman a krátce se mihla pouze v nedávné dvojce Shazama, ale sedmatřicetiletá izraelská rodačka rozhodně neustane přesvědčovat o tom, že se pro akční role zrodila. Má za sebou povinnou dvouletou službu v izraelské armádě a díky DC hrdince, Red Notice či sérii Rychle a zběsile patří k akčním hvězdám.
Rachel Stoneová: Sázka na Srdce
Heart of Stone v režii Toma Harpera (Vzduchoplavci) se před premiérou na Netflixu pochlubilo krátkým pohledem do zákulisí, v němž Gadot slibuje epickou a syrovou akční jízdu. Postava Rachel Stone bude ženským protějškem Ethana Hunta a její apetit po adrenalinu zajistí spoustu šílených akčních sekvencí. O ději toho zatím moc nevíme, Gadot ztvární agentku CIA zabraňující tomu, aby zpravodajská služba nepřišla o svou nejcennější položku. Film dorazí na Netflix 11. srpna. 
Mladá dáma
Mladá dáma
69%

Damsel

O Millie Bobby Brown je v posledních letech hodně slyšet. V 19 letech už zazářila ve Stranger Things, ve dvou filmech MonsterVersa (Godzilla II Král monster a Godzilla vs. Kong) a v sérii Enola Holmes. 13. října ji pro změnu uvidíme na Netflixu v akční fantasy Damsel. Ztvární dívku, již si vyhlédne pohledný princ. Namísto královských komnat ji ovšem uvrhne do jeskyně obývané drakem, čímž hodlá splatit prastarý rodinný dluh.
Mladá dáma
Mladá dáma | Netflix
Hrdinka se musí spolehnout na své individuální schopnosti, takže bychom se mohli dočkat poctivého akčního dobrodružství. Režisér Juan Carlos Fresnadillo (28 týdnů poté, Nezvaní hosté) si zvykl dostávat své protagonisty do prekérních situací, a byť nic pořádného nenatočil už 12 let, ve svých začátcích nezapřel talent. To platí i pro Brown, která míří vysoko a umí nasadit výraz, před nímž snad ucukne i drak. Hvězdné obsazení pak doplňují Robin Wright, Angela Bassett a Ray Winstone.
Marvels
Marvels
56%

The Marvels

Pokračování Captain Marvel bude ženskou týmovkou, v níž se s Carol Danvers (Brie Larson) pomíchají také Monica Rambeau (Teyonah Parris) a Kamala Khan (Iman Vellani). A to doslova, neboť schopnosti hrdinek se vlivem mimozemské síly vzájemně propletou a ony musí spolupracovat, aby zachránily vesmír před novou hrozbou.
Snímek nedávno zveřejnil první trailer, který na YouTube slízl rekordní počet dislajků. Svou roli v tom sehrála jednak únava marvelovského materiálu, který se lidem poslední dobou tolik nezamlouvá, jednak propojení hrdinek různých etnik a upozadění mužských postav. Přijetí The Marvels je už nyní vrtkavé, ale minimálně z pohledu komiksových adaptací jde o další castingovou revoluci, která se bude posuzovat z genderového hlediska. Ve filmu se objeví i Samuel L. Jackson jako Nick Fury, režii obstarala Nia DaCosta (Candyman). Premiéra v kinech proběhne 9. listopadu.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu