Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy

Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy
Russell Crowe – Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Rodák z novozélandského Wellingtonu se narodil 7. dubna 1964 a většinu dětství a dospívání strávil v Austrálii, kde se od konce 80. let dostával k prvním hereckým rolím. Upozornil na sebe prací v televizi či hlavní úlohou neonacisty v drsné kriminálce Romper Stomper (1992). Následně se propracoval do Hollywoodu, kde zaujal v ansámblovkách Rychlejší než smrt (1995) či L. A. - Přísně tajné (1997), skutečně přelomovou rolí ale byla kreace po boku Ala Pacina v thrilleru Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999), jež mu vynesla první nominaci na Oscara.
Russell Crowe
Russell Crowe

Herec

Největší sláva

Crowe se mezi adepty o nejcennější sošku objevil hned třikrát po sobě. Po Insiderovi proměnil nominaci díky Gladiátorovi (2000) a svým výkonem v Čisté duši (2001) potřetí a dosud naposled akademiky zaujal. V těchto letech si mohl mezi lákavými rolemi velmi vybírat, což se mu bezesporu dařilo.
Ať už jako osvalený římský válečník, nebo vnitřními démony stíhaný matematik, temperamentní samorost se stal miláčkem Ameriky. Tehdy také několik lákavých rolí odmítl – kvůli natáčení Čisté duše mu unikla úloha Aragorna v Pánovi prstenů (2001), ještě předtím odmítl i ztvárnění postavy Wolverina v prvních X-Menech (2000) kvůli její určité podobnosti s Maximem z Gladiátora.
Čistá duše
Čistá duše | Universal Pictures
Přestože se dalších oscarových pochval už nedočkal, i nadále vévodil výrazným hollywoodským projektům. Exceloval v námořním dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003), odlehčené dramedii Dobrý ročník (2006), kriminálce Americký gangster (2007), moderním westernu 3:10 Vlak do Yumy (2007), thrilleru Labyrint lží (2008) či morálnímu dramatu Tři dny ke svobodě (2010). Zřejmě největší fyzickou transformací prošel díky přípravě na úlohu boxera v dramatu Těžká váha (2005).

Volnější podzim kariéry

Všechny tyto úspěchy se odehrály navzdory problematickému chování v osobním životě, jež vyvrcholilo bulvárně hojně propíraným hozením telefonu po hotelovém vrátném v roce 2005. Croweovy agresivní sklony tematizovali i tvůrci Městečka South Park, jelikož do tohoto satirického seriálu zahrnuli i fiktivní pořad, v němž se herec pere s různými lidmi po celém světě.
Master & Commander
Master & Commander | 20th Century Fox
Poslední více než dekádu pak v pečlivém výběru rolí poněkud zvolnil. Některé předpokládané hity spíše propadly (Robin Hood, Noe) a účinkování ve vedlejších rolích v komiksovkách Muž z oceli (2013) či Thor: Láska jako hrom (2022) spíše dalo najevo, že nejlepší herecké roky už má Crowe za sebou. Jeho zřejmě nejzdařilejším titulem minulé dekády je nahláškovaná krimi komedie Správní chlapi (2016), v posledních několika letech už jej vídáme především v přiznaných béčkách jako Vyšinutý (2020) či Papežův vymítač (2023).

Renesanční umělec

Crowe je též celoživotně aktivním hudebníkem – vždyť ještě dřív než jako herec prorazil v 80. letech jako muzikant. V této úloze se ostatně představil i loni na karlovarském festivalu, kde se svou kapelou Indoor Garden Party celý filmový svátek zahájil. Navíc je také spoluvlastníkem jednoho australského ragbyového týmu a i prostřednictvím svého zvučného jména se snaží ke sportovní organizaci přitáhnout sponzory.
Papežův vymítač
Papežův vymítač | Screen Gems
Přidejte si k tomu péči o dva syny na hranici dospělosti a řadu charitativních aktivit a z toho všeho je pochopitelné, že Crowe se zuby nehty mezi hereckou extratřídou držet nechce. Situaci mu neulehčil ani vývoj filmového průmyslu v posledních letech, kdy jsou před filmy se středním rozpočtem pro dospělé publikum (kde Crowe válel nejčastěji) upřednostňovány kasovně perspektivnější franšízy a superhrdinské filmy. Doufejme však, že se i v sedmé dekádě života tento extrémně charismatický herec v několika výrazných rolích přece jen představí.
Film 3:10 Vlak do Yumy si můžete zdarma přehrát na Kinoboxu, Gladiátora najdete na Netflixu a Amazon Prime Video, Čistou duši si můžete přehrát na SkyShowtime či Prima+. V hercově profilu najdete i odkazy na přehrání dalších jeho hitů. Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších dramat.
Zdroje: Slate, CNN, Wikipedia