Papežův vymítač

65%
Papežův vymítač
Démonicky horor představuje Russella Crowea, procházejícího hereckou obměnou, v roli vatikánského exorcisty, jehož osoba je založena na zápiscích skutečného otce Gabriela Amortha. Před vymítače je předložen případ děsivě posednutého chlapce, který je však pouhou špičkou ledovce, neb za zprvu jednoduchou kauzou se skrývá staletí ukrývané spiknutí, jež se Vatikán snažil pečlivě strážit. Začíná tak boj nejenom s paranormálními jevy, ale také politikou a sebou samotným.



Recenze: Papežův vymítač

Kinobox.cz
55%

Papežův vymítač zachází s motivy jako Vymítač ďábla a buduje vtahující charakterovou partii, ale ve výsledku připomene komiksového Constantina. Sympatický Russell Crowe pozvedá příběh, který se od komorního přesouvá až k blockbusterovému, přičemž jeho přijetí hodně záleží na tom, jak brzy se s béčkovým vývojem smíříte a jak mu propadnete.


filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
5
Gabriele Amorth je jistě člověkem, o kterém by mohl vzniknout zajímavý dokument, film inspirován jeho vymítáním ovšem dokazuje, že jsou filmy o exorcismu zdánlivě víceméně vyčerpané. Julius Avery dodává jen slušné řemeslo, herecký výkon Russella Crowea je ovšem spíše oříškem a ve výsledku si Papežův vymítač větším měřítkem ukousává až příliš velký a nestravitelný kus. Neurážející hororová rutina. Nic víc, nic míň........ Více zde
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Pro všechny fanoušky exorcismu, pro obdivovatele původního Vymítače ďábla anebo novějšího V zajetí démonů, pro ně všechny přichází nový od žánrového nováčka Juliuse Averyho, který prozatím přicházel s jedním nudnějším a zapadlejším akčním kouskem za druhým. A ano, Papežův vymítač je asi prozatím jeho nejúspěšnější film, ale pořád dost málo na to, aby se od něj dalo třeba do budoucna něco očekávat.. Nesmírnou výhodou Papežova vymítače je předloha v podobě zápisků otce Gabriela Amortha, ve svojí době hlavního vatikánského exorcisty. I proto má příběh jasný námět, který nabídne docela solidní náčrt příběhu a následně dost působivý závěr. Problém mám se vším uprostřed.. Gabriel Amorth přijíždí pomoc další rodině s vymítáním čehosi z těla malého chlapce, když ale odhalí, že něco není v pořádku, a že tohle nebude jen tak ledajaký exorcistní obřad. A že je možná za ovládnutím chlapcovi duše něco mnohem víc.. Tvůrci pochopili, že na velké akční herectví to už s Crowem nevypadá (hodně osvícená a jedinečná myšlenka), a tak mu dali mnohem komornější a charakterní roli otce Amortha, v níž se za pomoci mladšího kněze snaží rozklíčovat záhadu okolo zdejšího případu, který jak vypadá si ukousává poctivý kus.. Atraktivní téma, pokaždé nakousnuté mixem skutečné a fikční historické premisy, jaké ale tvůrci přesněji neumí rozvést a zabrouzdávají do vod, v kterých ani být nechtějí. Proto, když se stejně na závěr vracejí k případu chlapce, je to možná i trošku nedůstojné.. Papežův vymítač ale jasně dokazuje, jak možná snadné je pracovat s podobnými případy exorcismu, a jak se po nich diváci mohou utlouct, proto snad nikoho nepřekvapí, že tvůrci u tohoto prvního filmu nekončí a myslí si na celou sérii (a když vidíme jak to vypadá s tím opravdovým Vymítačem ďábla, mají nejen slušnou šanci, ale i patrný náskok).. Tak kéž by to příště bylo ještě nápaditější a nikoli tak zaměnitelné jako Papežův vymítač.. 60%
blazma
blazma
4 928 bodů
8
Horory nejsou moje velká doména, ale tento mě už v ukázce hodně zaujal. Russella Crowea mám hodně rád a v této roli mi neskutečně seděl. Příběh byl z mého pohledu zajímavý. Atmosféra se mi líbila. Celkové zakončení za pomocí až velkého CGI a scifi, už dokážu překousnout. Bůh ví jak to asi ve skutečnosti může vypadat, když se s něčím takovým setkáte. Po delší době horror co mě opravdu bavil a nezklamal.


Dodatečné informace

Původní název:
The Pope's Exorcist (více)
  • USA Papežův vymítač
  • USA The Pope's Exorcist
  • USA Papežův exorcista
Premiéra v ČR:
6. 4. 2023
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
18 mil. USD
Tržby:
76,99 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Papežův vymítač je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch