Profilový obrázek

Pedro24

Petr Židů

Komentáře 154

Od nejnovějších
  1. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    9
    Jeden z mála pokračování, kde jsem se ani trochu nebál zklamání. Pokračuje to ve stejném megalomanství jako 1. část s tím, že se nám děj sune masivně dopředu a otevírá nové možnosti do dalšího pokračování. Pro mě jen trochu škoda nevyužitého potencionálu Stellana Skarsgårda, kterého si pěkně připravili v 1. části, kde působil jako docela hrozivý záporák. Ovšem Austin Butler zase naopak příjemně překvapil tím, jak vlastně působil jako takový odraz Chalameta na druhé straně.
  2. Kladivo na čarodějnice
    Kladivo na čarodějnice (1970)
    9
    Totální peklo, až v tu chvíli kdy se pořádně zamyslíte nad tím co se kdysi skutečně dělo vám tenhle film bude připadat jako jeden z nejtemnějších horrorů. Ne z filmového horroru jak ho klasicky známe, ale z uvědomění si, těch naprosto nelidských činů, které jsou všechny pravdivé se dostaví strach z kruté reality, jelikož se tyto odporné činy neděli naposledy v 17. století při čarodějnických procesech. Film, který si snad nikdo nemůže oblíbit. Právě proto je ale tak výjimečný, protože nám dokáže ukázat pravdu tak jak byla a ty pocity nám přiblížit co nejdetailněji, abychom ho mohli nenávidět a zároveň plně docenit.
  3. V Bruggách
    V Bruggách (2008)
    10
    Když bych někomu vyprávěl o čem to je, tak by ten někdo nejspíš řekl, že to musí být hrozná nuda, protože se vpodstatě za celou tu dobu ani nic moc nestane. Tenhle film ale stojí kompletně na 3 hlavních postavách, které jsou geniálně napsané, a se kterými vás jednoduše baví trávit čas, hlavně tedy s Rayem a Kenem, kterým to spolu neskutečně sedlo a jejich představitelé je zahráli líp než skvěle, Fiennesův Harry tomu pak na konci dodal pořádnou šťávu.
  4. Texaský masakr motorovou pilou
    Texaský masakr motorovou pilou (1974)
    9
    Tak Leatherface bude snad ještě větší magor než Mike Meyers, když k tomu připočtete ještě ostatní členy jeho milé rodiny, tak byste v Texasu prožili opravdu vysněný výlet, tahle rodinka vás velice mile přivítá, až na to že VŮBEC.
  5. Stvořitel
    Stvořitel (2023)
    7
    Stručně a jednoduše, vizuál a audio zatraceně dobrý, to proč to nebude 5/5 je nedotažený a málo propracovaný scénař. Nechce se mi říkat, že je to škoda, protože to nebylo špatný, ale ten lepší scénář tomu prostě chyběl.
  6. Insomnie
    Insomnie (2002)
    8
    Žádné složité proslovy nebo hrátky s kompozicí, tohle je asi jediný případ, kde není tolik poznat že jde o Nolana. Jednoduchá kvalitní kriminálka, která ale ničím co se týče příběhu tolik nevyčnívá nad ostatními, vše je tu skvělé a bezchybné, ale už tam není nějaký ten zvrat nebo wow efekt, na který jsem u Nolana pravidelně zvyklý. Velkou roli tu ještě hraje výběr prostředí, který seděl geniálně. Pořád tak trochu váhám mezi 4 a 5, no zatím dávám 4, ale je dost možné že to postupem času třeba změním.
  7. Telefonní budka
    Telefonní budka (2002)
    9
    Tak tenhle borec že má na starosti pád celé Batmanovské značky před příchod Chrise Nolana? Člověk by si po tom, co zrežíroval Joel Schumacher film Batman a Robin na to asi opravdu nevsadil, ale tohle bylo tak originální a tak dobře zpracované, že jsem tomu nemohl uvěřit, za hodinu a 15 minut, což se zdálo jako by to bylo půl hodiny se nenašla jediná slabší minuta. Pro mě neskutečné překvapení.
  8. Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    10
    Takoví to když se těším půl roku na předpremiéru filmu od svého neoblíbenějšího filmového tvůrce, do kterého ještě k tomu obsadil mého neoblíbenějšího herce, tak zrovna pár dní před vydáním musím odjet na místo, kde poblíž není jediné dostačující kino pro Oppenheimera a kde jsem musel být celý měsíc a kde jsem umíral touhou po zhlédnutí této další brilantnosti toho geniálního člověka, děkuji pane Nolane opět jste to dokázal, dostat se do mé hlavy minimálně na týden. Zatraceně jak skvělé to zase bylo, 3 hodiny efektního debatování o výrobě a následcích nejmocnější zbraně světa, kde se vystřídá celkem dost postav, které jsou ale všechny dostatečně zapamatovatelné a mají svůj účel, jsem moc rád za obsazení Cyliana Murphyho do hlavní role, kterou si zasluhoval už dost dlouho. Když bych mluvil efektech samotného výbuchu, tak jak to udělat líp než použít kvůli filmové scéně opravdovou bombu, samozřejmě nijak. Film roku 10/10 tady prostě není o čem.
  9. Indiana Jones a nástroj osudu
    Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
    8
    S odstupem Stevena Spielberga se většinové kouzlo vytratilo, neplatí to ovšem tolik jako v případě třeba Pirátů z Karibiku nebo Star Wars. Tady ještě Mangold svojí kvalitou ještě docela stíhá. Záporák fajn, Indiho parťák v podání Heleny byl otravnější verzí Shiova Mutta a Teddy nebyl zdaleka tak zábavný jako Shorty z Chrámu zkázy. Jako celek to funguje vcelku dobře a rozhodně to nenudí, ale jak už jsem řekl, prostě už tu není Steven, kdyby to on natočil přesně takhle jako Mangold, nejspíš bych byl přísnější, ale jelikož to je 1. i poslední Mangoldova zkušenost s Inianou Jonesem, tak hodnotím pozitivně 8/10.
  10. 3:10 Vlak do Yumy
    3:10 Vlak do Yumy (2007)
    7
    Hodně zvláštní konec, po kterém jsem teda moc dobrý pocit neměl. Jinak jsem si říkal jak všechny westerny po začátku toho století za moc nestojí, tak tento si stál velmi dobře.
  11. Příchozí
    Příchozí (2016)
    9
    Snad tu nejsem jediný kdo si myslí, že nás něco takového v blízké budoucnosti také čeká. Vskutku uvěřitelným a epickým způsobem nám to dává vědět Denis Villeneuve, že si myslí to co já, za mě jen otázka času.
  12. Uteč
    Uteč (2017)
    8
    Hodně tísnivá atmosféra a horrorový nádech větší než bych čekal a to vytěžil Jordan Peele jen z tématu týkající se rasismu, film jede v neskutečném tempu dobrých 80 minut, pak bohužel to odhalení zápletky z toho nevytěžilo maximum a bylo to od té doby bohužel trošičku slabší, nebýt toho, tak je to jeden z nejlepších a nejoriginálnějších horrorů, takhle to je jen hodně dobrý horror. Jsem z něj zároveň velmi nadšen, ale také je mi líto, že to rejža nedotáhl do vysněného konce, škoda, ale jinak dost dobrý.
  13. Bullet Train
    Bullet Train (2022)
    7
    Chápu tu ty co dávají 5*, na druhou stranu bych pochopil ty co tomu dají dobrý 2*, já bych byl někde v polovině, ale jelikož jsem usoudil že mě to docela bavilo, tak tomu ještě jednu přidám. Chvílemi to bylo prostě že wtf, ale jinak zábavná jízda s dobrými momenty, které vytahují na ty 4/5, člověk se u toho může cítit všelijak, ale znuděně ne.
  14. Na nože
    Na nože (2019)
    8
    Tak dokonce i nějaké novodobější kriminálky za to stojí, tahle konkrétně už točená modernějším stylem za to rozhodně stála, i když je teda pravda, že ten finální twist zas tak neprůhledný nebyl.
  15. Hra
    Hra (1997)
    9
    Originalita bývala klíčem k úspěchu a asi pořád tomu tak je, tady se s ní určitě nešetřilo. S Fincherovou ďábelskou režií a citem pro tvorbu thrillerů, mě to opět donutilo k zamyšlení. Začíná to téměř nevinně, pak se to zvrtne a po první půlhodině už netušíte co se děje, baví vás ale při tom čekat na to co přijde.
  16. Velryba
    Velryba (2022)
    9
    Aronofsky nás zasáhl do citlivého místa a to přímo do duše, někteří by to možná mohli brát jako režijní manipulaci, já to však beru jako dosti citlivou a chvílemi i pocitově těžkou záležitost na zrovna docela nelehké životní téma, které chvílemi dojímá a chvílemi mrazí. Když k tomu přidám ještě to, že Brendana Frasera si po mumii oblíbili snad všichni a že to v poslední době v životě neměl úplně nejbáječnější, tak po tom co tu předvedl mu museli na oscarech fandit snad všichni no ne?
  17. Smrtonosná zbraň
    Smrtonosná zbraň (1987)
    9
    Když se sejde takováhle dvojice pohodových poldů (herců), tak prostě není o čem, je to tak strašně sympatické, že se prostě nemohu divit tomu vysokému hodnocení tady, tenhle film se hodí na volné sobotní, bezstarostní odpoledne. Jeden z nejlepších pohodových filmů co existují, v tomto případě jdou zásluhy k hlavní herecké dvojici, se kterýma vás to prostě baví.
  18. Free Guy: Hra na hrdinu
    Free Guy: Hra na hrdinu (2021)
    8
    Nápad je opravdu dobrý, ale aby to mělo hlavu a patu, musí to být dobře zrežírované, herci zahrané a prostě celkově dobře zpracované, což je, nechybí ani dávka humoru a akce, vše však s mírou.
  19. Matrix Resurrections
    Matrix Resurrections (2021)
    6
    No jo, matrix už hold není co býval, tak nějak jsem trošičku očekával že to nebude nic světobornýho, ale aby z toho byl trhák, kterej po uzavřeném revolutions dával smysl, bylo fakt sakra těžký udělat, a po některých povedených scénach, se dá říct, že se s tím porvali ještě jakž takž v pohodě, světlými momenty, byli (alespoň pro mě) krátké flashbacky, které mě připomněli krásu prvních dvou dílů.
  20. Ip Man 4: The Finale
    Ip Man 4: The Finale (2019)
    8
    Tak tímto je naše série slavného Yip mana u konce, velmi slušná série čtyř martial arts filmů, pro mě to byli čtyři fajn večery s borcem Donnie Yenem.
  21. Ip Man 3
    Ip Man 3 (2015)
    8
    To, co tady už na rozdíl od prvního a druhého dílu trochu pokulhává, je příběh, jinak nám skvělá série obdivuhodně pokračuje ve výborném tempu, jsem zvědav jestli vydrží až do konce i ve 4. Pokračování, ale po tom co jsem tady už viděl se toho vůbec nebojím.
  22. Ip Man 2
    Ip Man 2 (2010)
    9
    ani o trochu horší než 1. Díl, kdybych si pustil oba dva díly v jeden večer hned za sebou, tak ani nepoznám že se jedná o dva filmy, tohle pokračování totiž začíná přímo tam, kde jednička končil a jede na úplně stejné vlně a ve stejném solidním tempu jako 1. Díl, Donnie Yen opět jede neskutečné bomby.
  23. Ip Man
    Ip Man (2008)
    10
    Martial arts filmy mám opravdu rád a tohle je absolutně špičkové veledílo o kung fu legendě IP man a jeho bojovém stylu Wing chun, bojové scény jsou naprosto geniální, atmosferické a energické, a Donnie Yen… to je prostě paráda.
  24. Fontána
    Fontána (2006)
    8
    v tomhle případě chápu všechny druhy hodnocení, ano bylo to chvílemi vážně zvláštní a pro mnohé by to mohla být slátanina, pro mě ale ne, já to bral jako čistě originální a zajímavý počin. Je to hodně odlišné, něco takového jsme tu doposud moc neměli a mockrát si režiséři pochopitelně asi netroufnou něco takového natočit. Aronofskymu se to ještě do jisté míry podařilo a já vnímal spíše ty lepší stránky než ty špatné.
  25. Taxikář
    Taxikář (1976)
    8
    Film se odehrává v tom pravém New Yorkském podsvětí, které skvěle vystihuje dobu sedmdesátek, tento druh filmu mi velice vyhovuje a ještě když se ho chopí Martin Scorsesse. Na plných 5* mi tam ale chybí nějaké to napětí nebo wow-efekt jako třeba v Casinu nebo v Mafiániech.
  26. Pařba v Bangkoku
    Pařba v Bangkoku (2011)
    5
    Úplně to samé jako v prvním případě, jen v jiném prostředí, místo tygra byla opice a Kalifianakis s holou kebulí. Originalita prvního dílu je docela pryč jelikož je to prostě to samé, už od toho probuzení mi bylo jasné kam to směřuje a tolik už mě to nebralo. Parta je ale pořád stejně sympatická, takže ještě jen tak tak zůstanu na 3/5.
  27. Focus
    Focus (2015)
    7
    Začátek mě nějak nebral, ty okrádačky ze začátku sice působili dobrým provedením, ale tolik mě to neuchvátilo, za to ta scéna na fotbale bylo to, čím si mě film získal a mě to konečně začalo přicházet zajímavé. Od toho momentu mi to přišlo sympatické. Margotka je prostě boží a Will je taky přijatelný i když nevím jestli to mezi nimi fungovalo úplně naplno. A přeplottwistovaný konec působí, že už je tam toho dost, ten poslední už byl takový lehce navíc.
  28. Shang-Chi a legenda o deseti prstenech
    Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)
    8
    Další marvelovský skvost, film s pěkným příběhem, propracovanými postavami, skvělými martial arts prvky a pěknou hudbou v pozadí. V tom novém kinosále theater deluxe na černém mostě to bylo kvalitní pokoukání.
  29. Muži, co zírají na kozy
    Muži, co zírají na kozy (2009)
    6
    No na to hvězdné obsazení to asi mohlo být o něco lepší, ale pořád docela fajn a funny. A to že většina z těch borců si tam říkali rytíři jedi, tak ten jediný z nich který o tom nic nevěděl byl zrovna Ewan McGregor, který si o 4 roky předtím dohrál roli Obi-Wana Kenobiho v prequelové trilogii Star Wars, tak to mě taky upoutalo :).
  30. Policajt v Beverly Hills
    Policajt v Beverly Hills (1984)
    8
    Kvalitní zábava na dobrou náladu s úsměvným Eddiem v hlavní roli a jednou legendární skladbou, kterou znají snad všichni. Příjemné večerní odlehčení.
  31. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    8
    Na České poměry velice slušné a vidět tu všechny ty hollywoodské herce vedle našich českých bylo pěkné. Nicméně je nutno dodat že to mělo fakt veliký potenciál, který kdyby byl dotažený do konce, tak se tím můžeme chlubit po celým světě. Kamera byla (zejména v první bojové scéně) docela chaotická a roztříštěná, že toho nebylo moc vidět. Bojových scén jsem upřímně čekal víc a ta konečná mohla být epičtější. Hlavním postavám nemám co vytknout, tam není o čem, ale vedlejší mohli být o něco lepší a mohli nám je víc přiblížit. Na druhou stranou je pravda, že dobu to atmosfericky vychátává fakt dobře a je to silný plusový bod, Ben Foster samozřejmě též.
  32. Operace Fortune: Ruse de guerre
    Operace Fortune: Ruse de guerre (2022)
    7
    Guy Ritchie je pořád Guy Ritchie, ale už nám trochu stárne, už to není ten Ritchie jako z Podfucku nebo Gentlemanů, nicméně stále je to on, stále umí pobavit a ukrást si nějakou tu pozornost. Se Stathamem si prostě sednou, to je vidět na první pohled. Tak nám nový filmový rok začal docela slibně.
  33. Babylon
    Babylon (2022)
    9
    Filmy jako takovýhle, které nás vezmou zpátky do starších dob dnes už moc nejsou, a proto jsem si tohle vychutnal co nejvíc to šlo a opravdu, tohle je naprostá šílenost, některé scény jsou tak přehajpené, že jsem tomu nemohl ani uvěřit co se to sakra dělo. Už ta první velkolepá párty je neskutečně exotická a vtahující. Trojce hlavních tří aktivních protagonistů to celé táhne kupředu a film jede jak horská dráha. Mám rád tuhle Hollywoodskou atmosféru za starých časů, proto jsem si před tím než jsem do toho šel byl téměř jist, že mě to bude dost bavit, no… zase jsem se nemýlil.
  34. Tenet
    Tenet (2020)
    8
    Kdo si zahrává s časem ten se spálí, ale Nolanovi to na sebevědomí neubírá a moji pozornost k němu též ne. Už s tou složitostí zachází někdy opravdu daleko, u ostatních režisérů už bych to nejspíš nesnesl, ale ty Nolanovi filmy se v tomto ohledu od ostatních nějak odlišují, i když pár scénkám třeba nerozumíte, tak vás Nolan nechává unášet v takovém tom údivu z toho, co za mezidimenzionální a v normálním životě nepředstavitelnou věc zase vyškrábal v té své geniální palici.
  35. Profesionál
    Profesionál (1981)
    8
    Pěkný propracovaný děj, v pozadí krásná hudba Ennia Moriconeho a v čele toho všeho pan Belmondo, který to zahrál lépe než by to zahrál NEJSPÍŠ kdokoli jiný.
  36. Skleněné peklo
    Skleněné peklo (1974)
    9
    Když nebudu počítat první půlhodinu, tak to bylo napjaté drama až do konce, určitě jeden z nejlepších katastrofických filmů, protože když se sejde v hlavních rolích Steve McQueen a Paul Newman, tak to už je dost silná nápověda k tomu, abyste si na tenhle film udělali čas, já si ho udělal a nelituju toho ani trošičku.
  37. Apokalypsa
    Apokalypsa (1979)
    9
    Válka ve Vietnamu zdá se byla magnetem na dobrou filmařinu a tohle je nejspíš ten nejlepší kousek ve zbírce, takže bych tady asi dal o chloupek hlas Sheenovi staršímu. Coppola opět zazářil svým nespěchajícím vypravěčským stylem v příběhu kde proplouváme netradičním válečným peklem. A když už, tak bych doporučil speciální 196 minutovou verzi.
  38. Město bohů
    Město bohů (2002)
    9
    Tohle mi připomíná jak my si tady ve střední Evropě žijeme krásný pohodový život, zatímco kdesi v Městě Bohů v Brazílii to tak úplně není. Je až šokující, že si kdejaký mlaďoučký klučina odpráskne kdejakého člověka na ulici jen pro radost. Tomuhle filmu se vpodstatě nedá ani nic moc vytknout, režisér i přesto že není nějak známý to zrežíroval velice dobře, to samé platí i o hercích. 95%
  39. Není čas zemřít
    Není čas zemřít (2021)
    8
    Lepší než Quantum of Solace a Specter, horší než Casino Royale a asi tak na stejné úrovni jako Skyfall. Poutavá akce, dobré dialogy a v hereckých výkonech se taky niko úplně neztrácel, občas tam bylo i pár hluchých momentů, ale to opravdu jen párkrát, každopádně to není důvod k tomu, abych dal míň jak 5*.