Uteč

77%
Uteč

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt CZ)



Scénář:

Recenze: Uteč

Kinobox.cz
70%

Většina scén je výborně režírovaná a také velmi dobře zahraná. Nejen hlavní hrdinové, ale také "černošské služebnictvo", které se chová velice zvláštně a až v úplném finále zjistíme, že vlastně šlo o velmi složité role, kterých se herci výborně zhostili.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Já úplně koukám jaký je Jordan Peele šikula. Uteč není takový ten typický horor jaký nám v poslední době servíruje filmový průmysl,ale to není vůbec na škodu. Přece jen už jsem přesycen těch duchařin a vyvražďovaček. Snímek nijak netlačí na pilu a pomalu buduje hutnou atmosféru,která v závěru vygraduje a ponechá v nás prvotřídní zážitek. Jordan navíc skvěle pracoval i s myšlenkou rasismu a více než dobře jí zakomponoval do děje. Silný snímek.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Uteč nechává diváka dlouho v napětí, ale přeci jen je od poloviny jasné, jak to asi dopadne. Atmosféra je hutná a scénář zajímavý. Hororem bych snímek nenazýval, je to pěkný mysteriózní film na který se mohou dívat i slabší povahy, které na horory nemají odvahu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Začátek příběhu předznamenává podobnost se snímkem 'Hádej, kdo dnes přijde na večeři' (1967). Bílá holka chodí s černým klukem, v dnešní kinematografické době velice častý jev, a veze ho představit svým rodičům, kteří o tomto vztahu nic nevědí. A tady podobnost se zmíněným snímkem v podstatě končí. Zpočátku to u rodičů vypadá věrohodně, ale pak se postupně začínají dít věci vskutku podivné. Jedno je jisté, stejně jako výše zmíněný snímek má i tento za úkol odsoudit diskriminaci a nepřátelství k černochům ve Spojených státech. Jednoduše řečeno, snímek je v rámci boje proti rasismu k Afroameričanům. Jde však na to poněkud jinak. Liberální nadšení září každým coulem, ale diváky může naťuknout už postoj policisty během cesty k rodičům po srážce se zvířetem. Zas tak růžové to prostě nebude. Toto naťuknutí sice následně sráží na kolena postoj rodičů, ale když se objeví bratr, podezření v nepatřičnosti celého konceptu postoje rodiny plíživým krokem nabírají na obrátkách v realitu a mění se v mysteriózní atmosféru podmanivosti myšlenkových pochodů daného standartu a představ. Skrytá psychologie naprosto rozbourává klasickou hororovou atmosféru. Ano, příběh se vyvarovává klasického přímého násilí, jak bývávalo zvykem. Dalo by se říci že snímek Hitchcockovský styl v budování napětí. To se zvyšuje pomalu, a je ještě navíc odlehčen mírnému humorem. A zajímavé je, že se oba aspekty žánru navzájem neruší. Vůči neformálním rasismu je tu spousta humoru a satiry, které se spíš berou vážně, než aby měly za cíl pobavit. Kromě daných předsudků, fetišizace černé kultury a rasových stereotypů, tu máme také gentrifikaci, která už je vůči všech ras, ale je dobře, že něco takového není opomenuto. Základ děje je pevně stanoven a ke svému názorovému cíli směřuje jasně a pevně. Je to film který rozhodně ve svém jádru stojí k zamyšlení.

Dodatečné informace

Původní název:
Get Out (více)
  • USA Uteč
  • USA Get Out
Premiéra v ČR:
27. 4. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
4,5 mil. USD
Tržby:
255,41 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Uteč je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch