My

62%
My

Přišel, natočil, zvítězil. Před dvěma lety šokoval Jordan Peele celý svět provokativním a chytrým hororem Uteč, za jehož scénář dostal Oscara. Jeho další film, který se jmenuje jednoduše – My – se slavnému „sourozenci“ v mnohém podobá. Peeleovi se znovu podařilo natočit film, který zároveň šokuje a baví a pod hororovou nálepkou ukrývá chytrou a rafinovanou satiru na chování současného světa.

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong´o, držitelka Oscara za 12 let v řetězech) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (Cinemart)



Scénář:

Recenze: My

Kinobox.cz
65%

Ne nadarmo se říká, že do stejné vody dvakrát nevstoupíš. My bohužel není ani stejně působivý horor, ani stejně zdařilá sociální kritika jako bylo Uteč. Hroutí se pod vahou sebe sama a nezvládá jedinou z položených otázek zodpovědět, stejně jako dotáhnout alespoň jednu z myšlenek do konce.

Kinobox.cz
50%

O filmu My se toho opravdu nedá moc napsat bez zásadnich spoilerů. Je vidět, že Peele do jisté míry věděl, co dělá a úspěšně svůj film graduje od standardního hororu až k něčemu hodně WTF, ve stylu The Box (což by bylo dobře) nebo matka! (což by nebylo tak dobře). Ale nějak se mi nepovedlo v tom gradování najít dostatek něčeho zajímavého, co by mi na ty dvě hodiny v kině vydrželo.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Málokdo si umí představit, že by se najednou jedné noci objevil jeho dvojník snažící se ho zabít. O něčem takhle vypráví tento snímek, který představuje rodinu jedoucí na dovolenou na pláž, kde se přesně tohle stane. A jak se později ukáže, takovýto problém má naprosto každý kolem. Nastala invaze vskutku podivná. Ve své podstatě byla pro vyprávění takového příběhu použita šablona veškerých zombie hororů. Je v tom krapet znát i vypravěčský styl dob sedmdesátých a osmdesátých let, což na škodu nijak není. Naopak to dostává lepší šmrnc ve své atmosféře. Příběh je v jádru věci inteligentní kritikou dnešní Ameriky, a to jak politicky, tak i socioekonomicky. Ale i tak se stále jedná snímek na poli popcornové zábavy, kde není použit zcela zásadní tah na branku. Vývoj děje se krapet táhne a vytváří dojem nudnosti a divácké shovívavosti. Příběh má v jádru věci hluboký význam s pohledem na určitou symboliku, ale to by se snímek musel divácky pojmout více do hloubky. Čekat na honosné vraždy, potoky krve a usekaná těla je v tomto případě nemalou chybou. Tohle je zkrátka neobvyklý film obsahující myšlenku v daném konceptu. Pokud se na to divák nezaměří, holt se bude nudit.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Slow burner, který mám tím radši, čím víc od premiéry uplynulo, a čím víc jsem o něm mohl slyšet a číst a čím víc jsem o něm mohl přemýšlet, Peele je opravdu skvělý na mix filmu, který je intuitivně zcela děsivý, ale taky má silný společenský komentář.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Víc horror než jen "thrillerové Uteč". Ale Peele scénarista tady podkopává režisérovi Peelovi nohy tou snahou o prefíkanost za každou cenu. Takový ten Shy styl, kdy už ty pointy vyznívají až moc do ztracena. Škoda, protože ten nepříjemný, mrazivý styl mi fakt seděl.


Dodatečné informace

Původní název:
Us (více)
  • USA My
  • USA Us
  • USA Mi
  • USA Noi
  • USA Nós
  • USA Nosotros
  • USA Wir
  • USA Мы
Premiéra v ČR:
28. 3. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
256,07 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
My je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch