Země mrtvých

67%
Země mrtvých

Země mrtvých George A. Romera je dlouho očekávaným návratem zakladatele žánru zombie hororu k jeho kořenům. Muž, který před 35 lety hororovým fanouškům naservíroval kultovní Noc oživlých mrtvol, natočil film, při kterém živí umírají hrůzou a mrtví ožívají vzrušením. V Romerově děsivé představivosti se zrodila Země mrtvých, místo, v němž svět, tak jak jsme ho znali, je pouhou vzpomínkou. Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují pustinou, která ho obklopuje, a hladově hledají známky života. Uvnitř města ale také existují dva oddělené světy. Ti vyvolení obývají mrakodrap Fiddler´s Green, v němž si užívají absolutního luxusu, ti méně šťastní pak živoří na ulicích. Obě dvě skupiny jsou ale závislé na týmu žoldáků, kteří v obrněném transportéru pravidelně vyrážejí z městských bran do země mrtvých, aby v ní doplnili zásoby. V jejich čele stojí dva muži, kteří se navzájem liší jako voda a oheň. Cholo (John Leguizamo) si chce nebezpečnými výpravami zajistit vstupenku do Fiddler´s Green, Riley (Simon Baker) touží najít svět bez zombií a bez plotů. Konflikt, který se mezi nimi rozhoří, ohrozí nejen je samé, ale i poslední baštu lidské civilizace. Armáda mrtvých stojí před jejími branami, připravená využít i sebemenší zaváhání jejích ochránců.

"Nocí oživlých mrtvol jsem nastartoval proces, jehož důsledky jsem si na začátku neuvědomoval," vzpomíná Romero. "Nikdy jsem neměl v úmyslu vytvářet bezduché zombie škváry, mé filmy byly spíš kritikou poměrů doby, v níž vznikly. Příběh se možná neustále opakuje, pokaždé ale přináší něco jiného. Země mrtvých, jež vypráví o komunitě, která si myslí, že se může izolovat od zlého světa tam venku, jasně odkazuje k našemu ignorování hrozeb terorismu," říká režisér.

Příběh Země mrtvých je ale natolik strhující, že si tohoto odkazu možná ani nevšimnete. A může za to sám režisér, respektive jeho schopnosti. "George je prvotřídní vypravěč a filmový řemeslník, nevyčerpatelná studna nápadů a navíc miluje hororový žánr. To řadí na absolutní vrchol," komentuje jeho práci producent Peter Grunwald.




Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Bitky zombie v kleci, rychle se učící a extrémně agresívní mrtvoly, super masky, dostatek krve a ucházející hlášky. Tohoto je plný film.
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
7.5
I když to sice není žádná světová senzace, film má své kouzlo, kterým si získá nejednoho diváka. Rozdělení společnosti je zajímavý koncept a přestože jsou zombie až moc chytří, než jak by měli být, jedná se o skvěle zpracovaný film, který Romero servíruje.
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Myslící zombie..uffff!!! Zombie film úplně mimo mísu. Ale naprosto. 1. Zombíci začali přemýšlet, no kde to jsme? A když už, tak ať to je pro příště zpracováno nějak koukatelně. Tohle bylo opravdu hrozně stupidní. Spíš to vypadalo jako parodie na zombie filmy. 2. Zombie se z vás stane i když normálně zemřete. Tak tady tvůrci taky dost přestřelili. Tenhle film se Romerovi opravdu nepovedl. Ne že by jeho ostatní díla byla o tolik lepší, ale aspoň se na to dalo koukat. Země mrtvých je hloupý, nenápaditý film s tragickým dějem. O hercích ani nemluvě.

Dodatečné informace

Původní název:
Land of the Dead (více)
  • Kanada Země mrtvých
  • Kanada Land of the Dead
  • Kanada Dead Reckoning
  • Kanada George A. Romero's Land of the Dead
  • Kanada I gi ton zontanon nekron
  • Kanada Krajina mŕtvych
  • Kanada Kuolleiden valtakunta
  • Kanada Land of the Dead - Le territoire des morts
  • Kanada La terra dei morti viventi
  • Kanada La terre des morts
  • Kanada La tierra de los muertos vivientes
  • Kanada Ölüler ülkesi
  • Kanada Terra dos Mortos
  • Kanada Tierra de los muertos
  • Kanada Twilight of the Dead
  • Kanada Zemlja zivih mrtvaca
Premiéra v ČR:
17. 11. 2005
Země původu:
Kanada, Francie, USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
47,07 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Země mrtvých je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Země mrtvých


Podobné


Powered byJustWatch