George A. Romero

7.2
George A. Romero

George Andrew Romero se narodil 4. února 1940 v Bronxu v New York City v USA. Již od čtrnácti let natáčel na svou osmimilimetrovou kamerou krátké, převážně hororové a dobrodružné snímky. Po studiu výtvarného umění a designu na proslulé Carnegie Mellon University v Pittsburghu se Romero věnoval tvorbě krátkých a reklamních snímků. Zlom přišel na konci šedesátých let, kdy s přáteli založil produkční společnost Iimage Ten Productions, v níž vznikl jeho debut Noc oživlých mrtvol (1968).

Dnes již legendární celovečerní hororový snímek vznikal v poloamatérských podmínkách (vyjma režie se Romero ujal i scénáře, kamery a střihu) a uvadajícímu žánru vlil novou krev do žil postavami tajemných zombies. Snímek stál směšných 114 tisíc dolarů a vydělal přes 30 milionů.

V sedmdesátých letech natočil Romero několik nadějných kousků - sci-fi horor The Crazies (1973) o městečku, v němž propukne vlna násilí, či nedoceněný upírský snímek Martin (1977) - dalšího úspěchu se nicméně dočkal až s pokračováním svého zombie hitu. Úsvit mrtvých (1978) posunul žánr oživlých mrtvol blíže komediální rovině, což nebylo úplně po chuti všem fanouškům prvního filmu. Úspěch byl každopádně ještě větší. Snímek s rozpočtem 650 tisíc dolarů si odnesl z kin celého světa 55 milionů.

Romero rozhodně nebyl filmařem, jehož talent by dostal ránu s absencí zombies. Bohužel, jakkoli zajímavé kousky točil (namátkou výborná Creepshow vycházející z povídek Stephena Kinga či animal horor Vražedná opice, který je výrazně lepší, než by člověk od filmu s podobným názvem čekal), vždy mu úspěch přinesl až návrat k zombies. Poslední příspěvek do své antologie natočil v roce 2009 a nesl název Survival of the Dead.

Častokrát si ve svých filmech zahrál nějaký malý štěk. Cameo roli měl také coby agent FBI v klasice Mlčení jehňátek (1991) Jonathana Demma.

Romero zemřel ve věku 77 let na rakovinu plic.

Narození:
4. 2. 1940
New York City, New York, USA
Úmrtí:
16. 7. 2017
Toronto, Ontario, Kanada
Vlastní jméno:
George Andrew Romero
Alt. jména:
George Romero
Výška:
196 cm

Znáte z


George A. Romero: Filmy a pořady 129