Boj za svobodu

67%
Boj za svobodu

Pravdivý příběh Newtona Knighta, jižanského stoupence unie, který utekl z bojiště a ve svém takzvaném Knightově spolku shromáždil dezertéry z konfederační armády k boji proti Konfederaci. Knight, který se později oženil s bývalou otrokyní svého dědečka, byl kontroverzní historickou postavou. Někteří ho považují za zásadového člověka, který se postavil proti válce, ve kterou nevěřil, zatímco jiní v něm spatřují psance.

 



Režie:
Scénář:

Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Nedávno jsem viděl Hatfields & McCoys a tak prostě tento snímek snese větší kritiku.. je to dobrý film z Americké občanské války připomínající takového amerického Robina Hooda. Matthew McConaughey se vždy do role úplně ponoří a je to vidět na každém záběru, takže méně než 70% dát nemohu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
Snímek je další z řady podobných připomínající temnou dobu Ameriky, kdy slovo ´lidskost´ bylo sprosté slovo. Hrůzná stránka doby americké občanské války nazvané jako válka Severu proti Jihu, kdy se především rasová nesnášenlivost táhla ještě spoustu let po té. A v takovéto době žil člověk vyjímečný a nestranný. Příběh jižanského farmáře Newta Knighta, kterého ztvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, který se v takové době v rámci spravedlnosti zastal všeho a všech. Děj sleduje jeho počínání, ale ztvárněno je to nějak podivně. Když se zastává vesničanů před vojáky odebírající jim zásoby jídla s následnou obranou se zbraněmi v rukách, jako by to bylo vystřiženo ze známých Sedmi statečných. Když dojde k přepadávání oněch vojáků a odebírání ukradených potravin, nedá se nevzpomenout na Robina Hooda. Další události jsou dosti ledabylé a zkratkovité. I přes dlouhou stopáž snímku jsou mnohé události jakoby nedovyprávěné. Hrůzné období otrokářství a nelidského zacházení s člověkem, který je jenom trochu odlišný sice je dějově zvýrazněno, ale po citové stránce jako by to divákovi bylo jedno. Celkově to zkrátka vypadá jen jako další obyčejný ničím se neodlišující příběh jakých jsou již spousty. Z takového námětu měla vzniknou spíše televizní minisérie, kde by byli jisté události daleko více zpracovány.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Zajímavý námět, parádní MM, jenže taky strašně zdlouhavé (2x jsem u toho zalomil), a body nepřidává ani ta zbytečná linie "ze současnosti". Navíc mi to až moc připomínalo Patriota s Gibsonem. Škoda, že se takové látky nechopil někdo schopnější.


Dodatečné informace

Původní název:
The Free State of Jones (více)
  • USA Boj za svobodu
  • USA The Free State of Jones
Distributor:
Freeman Entertainment
Země původu:
USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
25,04 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Boj za svobodu je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch