US tržby: Dory se hledá, i když do kin vtrhne mimozemský den nezávislosti

US tržby: Dory se hledá, i když do kin vtrhne mimozemský den nezávislosti
Boj za svobodu
O druhém víkendu si Dory připsala z amerických kin 72 milionů dolarů a přirozeně si znovu urvala první místo. Celosvětově už má snímek 398 milionů, takže Pixar může být v klidu. Tohle druhý dinosaurus nebude.
Den nezávislosti: Nový útok se uvedl... problematicky. První díl startoval před dvaceti lety za 50 milionů. Dvojka se musí spokojit jen se 41 miliony. Co se stalo? Důvodů pro vlažnější start je několik. V prvé řadě nepomohl odchod Willa Smithe. Možná už není taková hvězda, jako před lety, byl ale tahoun původního filmu. Mladou generaci, zmlsanou marvelovkami, zase útok mimozemšťanů bez komiksových hrdinů nezajímavá. A 20 let je hodně dlouhá doba na návrat značky, která skončila u jednoho jediného filmu.
Mělčiny
Mělčiny
Přesto nebude tak zle. Druhý Den nezávislosti stál 165 milionů, po prvním víkendu má celosvětově 140 a blížící se léto by mělo filmu nějaké ty extra diváky přihrát. Na celosvětový úspěch originálu (817 milion) ale s největší pravděpodobností dvojka nedosáhne. Na čtvrtém místě debutují Mělčiny, snažící se o vrácení důstojnosti filmům se žraloky/zabijáky. Povedlo se! Příběh mladé ženy, která je uvězněna na moři nedaleko od břehu a nemůže se dostat do bezpečí díky zubaté bestii kroužící okolo, má velmi slušné recenze. Debut na bramborové pozici navíc není žádná ostuda, protože snímek otevřel za téměř 17 milionů dolarů a tu samou částku stál.
Nejhůře se uvedla válečná novinka Boj za svobodu, v níž Matthew McConaughey hraje jižanského stoupence unie Newtona Knighta, který utekl z bojiště a ve svém takzvaném Knightově spolku shromáždil dezertéry z konfederační armády k boji proti Konfederaci. McConaughey nás v posledních letech výběrem svých projektů rozmazlil. Možná i proto je Boj za svobodu tak velkým zklamáním. Vlažně přijatý snímek drží na Rottentomatoes 41% a startovné má za 7.5 milionů dolarů. Rozpočet byl 50, takže v tomhle případě studio s největší pravděpodobností prodělá.
Matthew McConaughey
Boj za svobodu
A když už jsme u těch zklamání. V tuhle chvíli můžeme s jistotou říci, že za očekáváním zůstávají tržby Podfukářů 2 a Želv Ninja 2. Původně ohlášené třetí díly zdaleka nejsou jistotou. Zajímavá situace je pak u Warcraftu. O třetím víkendu se propadl v amerických kinech až na chvost TOP10 a má na kontě směšných 44 milionů. Konec ságy? Možná ne. Celosvětově totiž už snímek utržil milionů 412! A to je číslo, které nemůže studio ignorovat.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.