Babylon

87%
Babylon
Dekadentní, opulentní, manýristická, nespoutaná! Taková byla éra němého filmu, jejíž kouzlo se přední americký režisér Damien Chazelle snaží zachytit ve svém barvitém opusu Babylon. Předkládá zároveň mytizující a demytizující vizi rostoucí továrny na sny, jejíž hvězdy čekal po zvukové revoluci strmý pád. Paralelními liniemi sledujeme osudy divoké aspirující herečky Nellie LaRoy, etablované hvězdy se sklony k alkoholismu Jacka Conrada a pro filmařinu zapáleného Mannyho, který do průmyslu začíná teprve pronikat. Jejich cesty doplňuje hned několik vedlejších linek, které dotvářejí rozmáchlou fresku pod vrstvou hor kokainu, litrů alkoholu, iluzí, sexu a sloního trusu.



Recenze: Babylon

Kinobox.cz
80%

Dokonce i zmíněné vrcholy novodobé extravagance jako Moulin Rouge! či La La Land se vyznačovaly sevřenějším vyprávěním a méně výraznými žánrovými přechody, takže jejich příběhy z dramatického hlediska fungovaly lépe. Spíše je proto na místě srovnání s podobně freneticky opulentním Velkým Gatsbym. V jeho posledním aktu nás Baz Luhrmann nutil do soucitu s postavami, které do té doby téměř nepředstavil, tuhle chybu však Chazelle nezopakoval už jen díky tomu, že jeho figury jsou notoricky známé, tudíž se jim snáze dostaneme pod kůži.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Dekadentní, opulentní, manýristická, nespoutaná! Taková je hlavní představitelka v podání Margot Robbie, která zahrála skvěle a roste s každou rolí. V současné době ve své věkové kategorii jedna nejpřitažlivějších a nejtalentovanějších hereček Hollywoodu. Ale celý film se nese přesně dle motta filmu. Trošku mě zklamal můj oblíbenec Brad Pitt, který zahrál dobře, ale umí mnohem lépe. Film je to hodně zvláštní trošku přibarvený, ale ukazuje přechod z němého ke zvukovému filmu, který znamenal pro spoustu herců konec a pro jiné raketový vzestup. Asi bych film trošku zkrátil a byla by to více utemovaná bomba, takto u mě za 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Velká chyba, že na konci začne Chazelle pouštět ukázky ze Zpívání v dešti, aby ukázal, že jiný film to za půlku času zvládl o tolik lépe a bez toho, aby ze mě vysál život. Ani nevím, jestli to měla být dekonstrukce pozlátka, nebo jeho oprášení, ale snad žádný zaláskovaný metafilm si tak málo nezasloužil sebedojímavou závěrečnou montáž historie filmu. Mám rád excesivní exhibice, ale tohle je spíš úmorné. A ten podivný nice guy vibe z hrdiny platonicky imprintovaného na Margot Robbie, kterou neustále zachraňuje, a která by byla o tolik šťastnější, kdyby pochopila, že on je pro ni ten pravý, byl takový ulepený.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Babylon je nezkrotnou poctou Zlatému věku Hollywoodu, která na období nástupu zvukového filmu nevzpomíná pouze se zastoupením včeliček a králíčků, tahle audiovizuální horská dráha přesto stojí za vidění. Damien Chazelle si pojišťuje pozici jednoho z nejšikovnějších tvůrců své generace, toto menu poté není tak vděčné jako La La Land, ten správný filmový labužník ovšem sezná, že je i tento zážitek z mnoha ohledů hoden pozornosti.... Více zde (Viděno v kině: 3x)


Dodatečné informace

Původní název:
Babylon (více)
  • USA Babylon
  • USA バビロン
  • USA Babil
  • USA Babilon
  • USA Babilonas
  • USA Babilônia
  • USA Babylon - Rausch der Ekstase
  • USA Vavilon
  • USA Βαβυλώνα
  • USA Вавилон
  • USA 巴比倫
  • USA 巴比倫:星聲追夢荷里活
Premiéra v ČR:
19. 1. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
78 mil. USD
Tržby:
63,36 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Babylon je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch