Babylon

87%

Zajímavosti 33

  • Margot Robbie nakonec v tomto filmu převzala hlavní roli po Emmě Stone, stejně jako byla Stone obsazena místo Robbie do filmu Birdman (2014).
  • Ve filmovém obsazení jsou dva držitelé Oscara: Brad Pitt a Spike Jonze a dva nominovaní na Oscara: Margot Robbie a Eric Roberts.
  • Při údajných produkčních nákladech ve výši 110 milionů dolarů a údajně dalších 50 milionech dolarů vynaložených na marketing a propagaci film vydělal celkem pouze 63,5 milionu dolarů, což vyvrcholilo odhadovanou ztrátou 87,4 milionu dolarů, a stal se tak celosvětovou kasovní bombou obrovských rozměrů. Damien Chazelle přiznal: „Rozpočet ve výši ‚Babylonu‘ v dohledné době nedostanu.... Z finančního hlediska se 'Babylon' rozhodně vůbec nepovedl.
  • Margot Robbie přiznala, že pro scénu, kdy se jí při tanci na stole mihne ňadro, použila dvojnici.
  • Protože se film odehrává v době, kdy neexistovaly prsní implantáty a ženy měly ochlupení, hledal castingový tým pro orgie a další nahé scény herečky se skutečnými prsy a ochlupením. Podařilo se jim najít dostatek hereček se skutečnými prsy, ale jejich vulvy byly vyholené. Maskérské oddělení muselo pro herečky připravit několik merkinů (pubických „paruk“).
  • Herec Eric Roberts po zhlédnutí filmu pochválil výkon Margot Robbie. Přirovnal ho k Elizabeth Taylor ve filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966) a řekl, že má pocit, že by za něj Robbie mohla získat Oscara. Nicméně 25. ledna 2023, kdy byly vyhlášeny nominace na 95. ročník Oscarů, nebyla Robbie nominována na nejlepší herečku.
  • Fiktivní studio Kinoscope bylo pro Damiena Chazelleho zásadní pro evokaci Hollywoodu 20. let minulého století, vysvětluje scénografka Florencia Martinová, a rozsáhlé prostředí studia bylo postaveno přímo na místě a zobrazovalo kulisy i poušť současně, aby si diváci mohli tento svět plně představit. Kulisy baru, kde Nellie v podání Margot Robbie natáčí svůj první film, vznikly na základě Chazellových ručně kreslených storyboardů. „Vybrali jsme westernový bar zlaté horečky v severní Kalifornii a okna jsme zamrazili sněhem,“ říká Martin.
  • Margot Robbie a Brad Pitt si dříve zahráli ve filmu Tenkrát v Hollywoodu (2019), který se zabývá posledními lety zlatého věku Hollywoodu v Los Angeles v roce 1969.
  • Herec Diego Calva řekl, že si po několika dnech natáčení zvykl, že je všude, kam se podívá, obklopen nahými lidmi. Margot Robbie řekla, že ona i zbytek herců k tomu „zcitlivěli“ poměrně rychle.
  • Damien Chazelle při natáčení podcastu uvedl, že scénář byl inspirován televizním seriálem Babylon Berlín (2017).
  • Název filmu odkazuje na Babylon, město založené kolem konce 19. století př. n. l. na území dnešního Iráku. Podle Bible se Babylon v průběhu let stal velkým a nádherným městem, ale upadl do neřesti. Zanikl v raném středověku, když jej napadli Arabové.
  • Damien Chazelle začal psát tento film v roce 2009, tedy ještě předtím, než ho napadlo zabývat se ve své filmařské kariéře La La Landem (2016) nebo muzikály.
  • Jedná se o první spolupráci Margot Robbie a Samary Weaving. Obě herečky jsou Australanky a často figurují v seznamech „přiměřené podoby“, protože jsou si velmi podobné.
  • Tento film byl zřejmě inspirován knihou Kennetha Angera Hollywood Babylon o údajných skandálech raného Hollywoodu, které historici obecně považují za vykonstruované. Tvrdilo se v ní, že Clara Bowová měla sex s celým fotbalovým týmem USC, včetně mladého Johna Waynea, a kryla nechvalně známý skandál Roscoe „Fattyho“ Arbucklea kvůli smrti Virginie Rappeové, což jsou události, které se obě podobají scénám v tomto filmu. Bowovi synové zvažovali žalobu na Angera, ale neudělali to.
  • Jean Smart řekla, že když si přečetla scénář, obávala se, že to skončí jako film s označením X, takže ho nikdo neuvidí, ale přesto se chtěla zúčastnit, když viděla, jaké herecké obsazení přivedli na palubu.
  • Následující postavy byly inspirovány skutečnými osobami: Jack Conrad - herci Douglas Fairbanks, John Gilbert, Rudolph Valentino a Clark Gable. Nellie LaRoy - herečky Clara Bow, Mabel Normand, Joan Crawford, Jeanne Eagels a Alma Rubens. Manny Torres - režisér René Cardona, režisér Dudley Murphy, herec Ramon Novarro, kameraman Enrique Juan Vallejo a zvukaři Joselito Rodríguez a Roberto Rodríguez. Elinor St. Johnová - scenáristka Elinor Glynová, novinářka Adela Rogersová St. Johnová a novinářka píšící o drbech Louella Parsonsová. Lady Fay Zhu - herečka Anna May Wong, scenáristka Frances Marion a choreografka Marion Morganová. Sidney Palmer - jazzoví hudebníci Louis Armstrong, Duke Ellington, Ethel Waters, Bessie Smith, Curtis Mosby, Les Hite, Sonny Clay a Sidney Easton. James McKay - mafiánský boss Jack Dragna. Ruth Adlerová - režisérky Dorothy Arznerová, Alice Guyová a Lois Weberová. Otto von Strassberger - režiséři F. W. Murnau, Fritz Lang, Erich von Stroheim, Josef von Sternberg a Ernst Lubitsch. Constance Mooreová - herečky Colleen Mooreová, Norma Talmadgeová, Gloria Swansonová a Mary Pickfordová (skutečná kariéra Constance Mooreové začala až koncem 30. let). Estelle - herečka Ina Claire. Don Wallach - ředitel studia Louis B. Mayer. Orville Pickwick - komik Roscoe „Fatty“ Arbuckle. Jane Thorntonová - herečka Virginia Rappeová.
  • Kostým Margot Robbieové, která má jen kombinézu, odkazuje na dobovou fotografii herečky němého filmu Bessie Love, která se navzdory svému nevinnému veřejnému obrazu objevila na mnoha nahých fotografiích a ilustracích.
  • V dubnu 2022 bylo oznámeno, že Tobey Maguire bude v tomto filmu hrát Charlese Chaplina. Ve skutečnosti hraje fiktivní postavu, mafiána jménem James McKay.
  • Požadavek režisérky, aby Nellie vyplakala jen jedinou slzu, byl inspirován dětskou herečkou Margaret O'Brienovou, která dokázala plakat v jakékoliv míře požadované režisérem.
  • Brad Pitt i Leonardo DiCaprio si během natáčení filmu Tenkrát v Hollywoodu (2019) přečetli scénář Damiena Chazella k filmu Babylon (2022). DiCapriův přítel Tobey Maguire je jedním z producentů filmu Babylon.
  • Pokaždé, když je Jack Conrad viděn, jak mezi natáčením scén nadhazuje nápady na filmy a scénáře, připojuje slavné citáty z jiných filmů. Citáty jsou téměř všechny z filmů natočených dávno po vzniku tohoto filmu a vždy se v nich něco změní. Například z „hasta la vista, baby“ z Terminátora 2 se stane „hasta la vista, MF“ a z „upřímně řečeno, má drahá, je mi to jedno“ z filmu Gone With The Wind se stane „upřímně řečeno, Scarlett, jsi céčko“.
  • Nellie LaRoy si mezi záběry leduje bradavky. Svého času to byla obchodní značka Jean Harlowové.
  • Nellie je inspirována Clarou Bow, původní „It Girl“, která skandalizovala Spojené státy tím, že otevřeně hovořila o svých sexuálních touhách.
  • Úvodní titulková karta se objeví až ve 32. minutě.
  • Damien Chazelle podrobně popsal obsazení Diega Calvy do hlavní role jako náročný dvouletý proces. Prosíval stovky tisíc snímků hlav, než narazil na Calvovu. Řekl, že mu padly do oka jeho „oči a celkový vzhled“, a chtěl hlavního hrdinu, který „nebude mít emocionální zátěž, s níž by se diváci mohli spojit“. To a konkurzy se zoomem vedly k tomu, že Calva roli získal.
  • Film zobrazuje extrémní excesy raného filmového průmyslu, těsně před Haysovým produkčním kodexem. Na počátku a v polovině 20. let 20. století způsobily divoké večírky, sex, alkohol, drogy a další chování řadu skandálů. Velká filmová studia chtěla herce a herečky kontrolovat i mimo natáčecí plac a divákům prezentovat slušnější, distingovanější a elegantnější image. Will H. Hays, významný pravicový politik a presbyteriánský diakon, navrhl po skandálu s Fattym Arbucklem Haysův kodex. Kodex zakazoval nahotu na plátně a užívání drog a omezoval roli žen ve filmech. Kodex začal koncem 40. let 20. století erodovat, ale převládal až do roku 1967, kdy Jack Valenti odhlasoval jeho nahrazení novým systémem hodnocení, který se používá dodnes.
  • Damien Chazelle tento film nabídl producentovi v roce 2009. Ten si tehdy myslel, že je to pro filmaře příliš ambiciózní, ale líbila se mu myšlenka vztahu filmu k hudbě, a navrhl Chazellovi, aby zkusil napsat muzikál. Z tohoto nápadu na film se nakonec stal La La Land (2016).
  • Když Jack Conrad přijde na večírek a mluví italsky, jeho žena řekne, že je ze Shawnee. Brad Pitt je ve skutečnosti ze Shawnee v Oklahomě.
  • Damien Chazelle se zmínil, že existuje verze filmu, která byla celá natočena na jeho telefon na zahradě, přičemž každou roli hrál on, jeho žena a Diego Calva. Mělo to pomoci Calvu více zapojit do zkušebního procesu poté, co pandemie zastavila produkci. Žertoval, že i tato verze je docela dobrá.
  • Emma Stone byla původně obsazena do hlavní role, která byla ohlášena na základě Clary Bow, ale odstoupila kvůli konfliktům s časovým plánem poté, co se produkce zpozdila kvůli pandemii COVID-19. Poté, co ji nahradila Margot Robbie, byla role přepracována tak, aby měla více fiktivní charakter.
  • Režisér Damien Chazelle o spolupráci s Margot Robbie v roli Nellie řekl: „Potřeboval jsem někoho naprosto nebojácného. Měl jsem pocit, že by na to zaútočila. Je v ní taková dravá fyzická statečnost. Na druhou stranu je to také technicky nejzkušenější herečka, s jakou můžete jako režisér pracovat.“
  • Postava Olivie Hamiltonové je založena na Dorothy Arznerové, jedné z prvních režisérek v raném Hollywoodu a vynálezkyni výškového mikrofonu. Kvůli technickým omezením raných mluvených filmů požádala o umístění mikrofonu na rybářský prut, aby neomezovala herce v pohybu.
  • Postava Lady Fay Zhu je volně založena na Anně May Wong (1905-1961), první čínsko-americké herečce v Hollywoodu, jejíž kariéra zahrnovala jak němé, tak zvukové filmy.