Šokující Sedm zachránilo Pittovi kariéru. Unavený herec zase prosadil legendární závěr
Sedm (1995) | New Line Cinema
Jedenašedesátiletý herec zažil strmý vzestup počátkem devadesátých let a na vrcholu se od té doby drží nepřetržitě. Před pěti lety si odnesl prvního Oscara ze čtvrté nominace za tarantinovku Tenkrát v Hollywoodu, a byť se následné drahé projekty Bullet Train a Babylon v kinech nezaplatily, o nestárnoucího štramáka se dál uchází přední hollywoodské produkce. Nově si na něj můžete od čtvrtka zajít v závodním velkofilmu F1, popisovaném jako Top Gun ze světa formule.
Pitt u příležitosti premiéry poskytuje řadu rozhovorů, přičemž v podcastu Armchair Expert vzpomněl na léto 1994, neboli na „nejtoxičtější období svého života.“ Tehdy jednatřicetiletý herec ten rok shlížel z billboardů na blockbustery Interview s upírem a Legenda o vášni, jejichž natáčení mu ale obstarala spíš negativní zkušenosti. Rozmýšlel se tedy, co si dál počít, a zvažoval i dočasnou pauzu od herectví. „Probudil jsem se, dal si dýmku, čtyři koly s ledem, žádné jídlo,“ vyprávěl. „Tohle konkrétní léto jsem sledoval proces s O. J. Simpsonem a jen jsem se snažil přijít na to: ‚Co mám dělat dál? Co mám dělat dál?‘“
Odpověď vyvstala sama ve formě scénáře, který mu zaslala jeho manažerka. „Moje drahá kamarádka, manažerka a v podstatě už skoro sestra Cynthia mi poslala scénář k Sedm. Řekla: ‚Musíš si to přečíst.‘“ Prozření nepřišlo okamžitě, Pitt totiž o schematickém příběhu zprvu neměl valné mínění. „Přečetl jsem prvních sedm stránek, zavolal jsem jí a říkám: ‚Děláš si srandu? Klišé — starý detektiv chce odejít, mladý přichází a kouká na své trofeje ze střední?‘ A ona na to: ‚Prostě to dočti.‘“
Herec uposlechl a stále nepoddajnější text Andrewa Kevina Walkera jej nakonec ohromil. Podobně jako režiséra Davida Finchera, jenž byl v té době také v nelichotivé pozici. Celovečerní debut Vetřelec 3 se mu pod studiovým tlakem vymkl z rukou a špičkový režisér hudebních videoklipů chtěl dát Hollywoodu košem. Přepisování žánrových pravidel v Sedm mu ale imponovalo stejně jako Pittovi, s nímž si při prvním setkání náramně padl do noty.
„Pak jsem se setkal s Fincherem a on mluvil o filmech způsobem, jaký jsem nikdy předtím neslyšel. Najednou se mi to celé zase začalo líbit. To, co jsem v tom znovu našel… to mi připomnělo, proč to vlastně chci dělat,“ popsal svůj formativní zážitek Pitt, jenž scénář posléze štítil vlastním tělem. Studio se totiž obávalo bezútěšného vyústění a chtělo si vynutit mírnější závěr, což herec, politý živou vodou, nedopustil. „Nezachová se správně, rozhodne se pod vlivem emocí,“ hodnotil roku 2011 pro Entertainment Weekly finální akt své postavy, detektiva Davida Millse.
Finále Sedm patří k těm nejpověstnějším v dějinách kinematografie a trvale populární snímek v kinech s rozpočtem 33 milionů dolarů vydělal takřka desetinásobek. Je jedním z řady kanonických děl, která Pitt i Fincher od té doby natočili, hned třikrát společně – spolupráci si zopakovali ještě v Klubu rváčů a Podivuhodném případu Benjamina Buttona. Už v červenci přitom padne první klapka jejich čtvrtého společného projektu, jímž bude další kapitola Tarantinova Tenkrát v Hollywoodu s názvem The Continuing Adventures of Cliff Booth.
„Tohle napsal Quentin Tarantino. Je to epizoda, ne tak úplně pokračování postavy z Tenkrát v Hollywoodu. V tu chvíli to nechtěl režírovat, takže za něj zaskočil náš kamarád David Fincher,“ vylíčil Pitt nečekané tvůrčí spojení. Kam až jeho propletená historie sahá, to je z předešlého vyprávění zjevné.