Sexsymboly 60. let: Jaké byly a jak zestárly nejobdivovanější krásky z rané éry Bondgirls

Sexsymboly 60. let: Jaké byly a jak zestárly nejobdivovanější krásky z rané éry Bondgirls
Jane Fonda | Letterboxd
Sexuální idoly jsou neoddělitelnou součástí naší kultury, posedlé už více jak 120 let také zaznamenáváním pohybu na filmové pásy. Fascinace ženskou krásou samozřejmě sahá až k nejstarším uměleckým dílům, ale právě rozvoj filmového showbyznysu ve 20. století a s ním spojené vnímání krásných hereček coby objektů k uspokojování tužeb mužského publika pomohly samotný pojem 'sexsymbol' definovat. Padesátá léta přinesla v tomto směru impuls v podobě časopisu Playboy, který roku 1953 ozdobila ikonická Marylin Monroe, a odtud vedl už jen nepatrný krůček ke šviháckému agentovi 007, který v 60. letech zaplnil světová kina spoře oděnými krasavicemi v bikinách. Mnoho lidí jistě namítá, že tehdy už ryzí krása a odvaha ukazovat světu trochu více začaly zastiňovat herecký talent, ale jde pouze o úhel pohledu - sexuální idoly se staly neodmyslitelným pozlátkem filmového byznysu a jednotlivé ženy, jimž se budeme na následujících řádcích věnovat, za sebou zanechaly nesmazatelný kulturní odkaz. Sexsymboly jsou trvale přitažlivé, obdivované a až spiklenecky mytizované - podívejme se na 20 takových, které pobláznily (nejen) mužské obecenstvo v 60. letech.
Marilyn Monroe (1926-1962)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-1
Marilyn Monroe ve filmu Někdo to rád horké (1959) | MGM
Období její největší slávy se sice datuje do let padesátých, kdy se stala okamžitou ikonou skrze role ve filmech jako Páni mají radši blondýnky a Někdo to rád horké a kdy se jako první žena objevila na obálce Playboye. Její zdravotní stav už bohužel dlouhodobě tak skvělý nebyl, kvůli endometrióze nemohla otěhotnět, špatně snášela stres a dlouho trpěla nespavostí. Roku 1962 ji našli v její ložnici se sluchátkem v ruce a mělo se za to, že se předávkovala léky. Skutečná příčina ale zůstává zahalena tajemstvím a rozhodně sahá hlouběji do její komplikované minulosti. Její tragická smrt v 36 letech z ní však paradoxně vytvořila nestárnoucí sexuální symbol, balzamovaný v jeho vrcholné éře, tudíž ji do seznamu směle zařadit (stejně jako do mnoha budoucích).
Raquel Welch (*1940)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-19
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-20
Kdo viděl Vykoupení z věznice Shawshank, jistě si ihned vybaví, která dívka zakrývala Andyho únikovou cestu ve scéně jejího objevení. Nemohlo jít o nikoho jiného než o Raquel Welch, která roku 1966 uchvátila svět v béčkovém fantastickém snímku Milion let před Kristem. V málomluvném dobrodružství ze sebe udělala nesmrtelnou ikonu, když před kamerou neustále pobíhala v odvážných kožených bikinách, a Hollywood jí rázem ležel u nohou. V šedesátých letech ztvárnila ještě několik silných ženských hrdinek, čímž pomohla rozprášit období naivních krásných blondýn, a její sláva přetrvala i v letech sedmdesátých, kdy jsme ji mohli spatřit například po boku Jeana Paula-Belmonda v komediálním hitu Zvíře. I v pokročilém stáří zůstává přirozeně půvabná, o čemž se můžete přesvědčit v jejím dosud posledním filmu, kterým je komedie Milovník po přechodu z roku 2017.
Claudia Cardinale (*1938)
Claudia Cardinale
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-2
S její vizáží a charismatem byla cesta k mezinárodní slávě nevyhnutelná. Evropa tuhle krásku narozenou v Tunisu zbožňovala od počátku šedesátých let za role ve významných italsko-francouzských produkcích, přičemž roku 1963 přijala vedlejší roli také v populárním Růžovém panterovi. Největší slávu ji ale jistě přineslo koprodukční westernové drama Tenkrát na západě, kde její hluboké oči takřka zastínily i ostřílené americké herce. Její mládí ovlivňoval vztah s významným producentem Francem Cristaldim, jenž jí značně omezoval ve svobodě projevu a dokonce i oblékání, od roku 1975 ale žije s režisérem Pasqualem Squitierim. Claudia pilně pracuje dodnes a k vidění je například v novém kriminálním thrilleru Drsný město.
Ursula Andress (*1936)
Ursula Andress
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls
Vůbec první bondgirl filmové historie už by nikdy žádnou další roli nepotřebovala, a stejně by si ji svět nadobro zapamatoval. Když roku 1962 vylezla v ikonických bikinách na mořský břeh ve filmu Dr. No, započala se nová éra. Švýcarka ji sama ještě doplnila filmy jako Čtyři z Texasu či bondovskou parodií Casino Royale, než její filmová sláva začala ustupovat její modelingové kariéře - mezi lety 1965 a 1980 se hned sedmkrát objevila na obálce Playboye. Pamatovat si ji můžeme také ze Souboje Titánů z roku 1981 coby Afroditu, zatímco od devadesátých let už na vystupování v televizi takřka úplně zanevřela.
Olga Schoberová (*1943)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-13
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-14
Československé kvítko začalo rozkvétat roku 1964, kdy se světu předvedlo v enormně populární parodii Limonádový Joe, a ohlas na sebe nenechal dlouho čekat. Ten samý rok fotila pro Playboy a díky vztahu s hercem Bradem Harrisem se prosadila v Hollywoodu, kde si zahrála po boku velkých hereckých hvězd. Čeští diváci si ji však více pamatují z dalších komediálních rolí ve filmech Kdo chce zabít Jessii? a Pane, vy jste vdova!. V každém případě byla krásná blondýnka největší ozdobou filmu a není divu, že její sláva překlenula i striktní hranice socialismu. Poslední film ale natočila roku 1983 ve svých 40 letech a od té doby se drží mimo světla reflektorů. Herectví ani sláva jí prý vůbec nechybí a užívá si klidného života, z něhož na veřejnost uniká jen minimum fotek.
Anita Ekberg (1931-2015)
Anita Ekberg
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-3
Rodačka ze Švédska může za svou mezinárodní slávu vděčit hlavně režisérovi Federicu Fellinimu, jenž ji roku 1960 dohodil vedlejší roli ve svém ironickém dramatu Sladký život. Výjev na spoře oděnou a obdařenou blondýnku, kterak se bezelstně prochází v kašně, patří v historii filmu k těm vůbec nejikoničtějším. Už roku 1951 to ale dotáhla mezi šest finalistů Miss Universe a získala smlouvu od Universal Studios, která jí ale vydržela jen šest měsíců. Přesto se ale v zámoří stala známou a obdivovanou tváří, která randila s velikány typu Franka Sinatry. Většinu svého profesního i osobního života spojila s Itálií a prošla dvěma manželstvími, která však nikdy nevydržela. Zemřela roku 2015 v 83 letech na vleklé zdravotní komplikace.
Jane Fonda (*1937)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-7
Jane Fonda
Dceru slavného Henryho Fondy netřeba příliš představovat, Od té doby, co se počátkem šedesátých let objevila na Broadwayi a ve filmech jako Walk on the Wild Side, platila za velkou hvězdu. S Alainem Delonem zazářila ve filmu Kočky, s Robertem Redfordem v romantické komedii Bosé nohy v parku a první oscarovou nominaci obdržela za významnou satiru Koně se také střílejí. Byla krásná a zbožňovaná, ale skutečný sexuální symbol z ní udělala až svérázná komiksová sci-fi Barbarella, kde si oblékla kostým, který nemohl nechat chladným žádného mužského diváka. V sedmdesátých letech sice upadla na černou listinu po návštěvě komunistické Hanoje, ale bylo jí rychle odpuštěno a dodnes platí za respektovanou herečku, stejně jako za zanícenou politickou a ekologickou aktivistku.
Brigitte Bardot (*1934)
Brigitte Bardot
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-5
Za největší hvězdu platila v rodné Francii, ale její vliv na filmový průmysl i kulturu jako takovou neznal hranic. Věhlas získala díky roli v kontroverzním snímku ...a Bůh stvořil ženu roku 1957 a už o dva roky později byla terčem významné eseje The Lolita Syndrome - nejen pro Francii se stala pokrokovou představitelkou sexuálně emancipovaných žen, které hledají osobní potěšení. V 60. letech pak vytvořila pestrou škálu důležitých rolí v převážně oceňovaných filmech, než roku 1973 odešla velmi předčasně do důchodu. Aktivně se věnuje kampaním za práva a ochranu zvířat a je zapřísáhlou vegetariánkou. Vystřídala mnoho partnerů a často čelila kontroverzím kvůli jejím pochybným názorům ohledně rasismu či homosexuality, ale její odkaz coby nádherné a revoluční filmové divy zůstává dodnes nezpochybnitelný.
Catherine Deneuve (*1943)
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
Pro další francouzskou blonďatou krásku byl přelomovým rok 1964, kdy prorazila díky filmuParaplíčka ze Cherbourgu. Následovala úspěšná spolupráce s Romanem Polanskim na hororu Hnus a s Luisem Buñuelem, který z ní roku 1967 udělal ikonickou Krásku dne. Jako modelka se Deneuve objevila v Playboyi v letech 1963 a 1965, přičemž měla ztělesňovat francouzský symbol svobody a svornosti Marianne. I nadále však stárla do krásy, v sedmdesátých letech se stala tváří parfému Chanel No. 5 a roku 2001 také prestižní značky L'Oréal Paris. Aktivní zůstává i před kamerou a letos je k vidění v komedii Terrible Jungle.
Sharon Tate (1943-1969)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-21
Sharon Tate | MassLive.com
Zbožňovaná modelka s tragickým osudem plnila v druhé polovině šedesátých let stránky módních časopisů a začínala se čím dál více prosazovat také ve filmu. Roku 1967 si například vysloužila nominaci na Zlatý glóbus za vedlejší roli v kultovním dramatu Údolí panenek. Rok nato vstoupila do manželství s hvězdným režisérem Romanem Polanksim, s nímž brzy otěhotněla, a byla považována za jednu z vycházejících hollywoodských hvězd. Štěstí bylo ale utnuto 8. srpna 1969, kdy do domu těhotné Sharon Tate vtrhli stoupenci Charlese Mansona a zavraždili nejen krásnou herečku, ale také tři její přátele. Polanski se zachránil jen díky tomu, že natáčel nový film v Londýně. Být tehdy poblíž Brad Pitt a Leonardo DiCaprio, k neštěstí by dojít nemuselo a Sharon Tate by v sedmdesátých letech jistě dál zdobila magazíny, billboardy a filmová plátna.
Jayne Mansfield (1933-1967)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-10
Jayne Mansfield | The Jayne Mansfield Collection
Spíše než za špičkovou herečku platila Jayne Mansfield spíše za bulvární hvězdu - to ale nic moc nemění na faktu, že šlo stále o hvězdu první velikosti. Již v počátcích padesátých let se vzdala veškerého soukromí a nechávala fotografy nahlížet 'až do kuchyně'. V průběhu příštích let se stala zdaleka nejfotografovanější hollywoodskou celebritou, ale kariéru u filmu jí tento bulvární status spíše kazil. Přesto se před kamerou pravidelně objevovala i v šedesátých letech a neváhala se dokonce svléknout pro film Promises! Promises! z roku 1963, který ale v USA podlehl přísnější cenzuře. Život blonďatého sexuálního idolu (původně však byla brunetou) ukončila předčasně tragická autonehoda, při níž zemřeli i dva hereččini přátelé.
Elizabeth Taylor (1932-2011)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-15
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-16
Dodnes nejslavnější představitelka Kleopatry (Monica Bellucci jistě promine) náležela k všestranným a vrcholně respektovaným hollywoodským herečkám. Počátkem padesátých let přitom chtěla s hraním seknout, neboť jí nevyhovovaly role, které jí studio MGM dohazovalo. S její rostoucí slávou se ale situace měnila a dramatické úlohy ve filmech jako Kočka na rozpálené plechové střeše katapultovaly krásnou temperamentní herečku k všeobecnému uznání i k Oscarům. V šedesátých letech posílila své ikonické postavení díky finančně neúspěšnému velkofilmu Kleopatra, při jehož natáčení se seznámila s Richardem Burtonem. Ti dva se vzali roku 1964 a natočili spolu celkem 11 filmů, než se roku 1976 rozešli definitivně. Její druhý a poslední Oscar obdržela Taylor za film Kdo se bojí Virginie Woolfové?, v němž předvedla svůj zřejmě nejlepší výkon, ale pro roli zároveň hodně přibrala a záměrně přetrhla svůj dlouhodobý obraz sexuálního symbolu. Své si ale vytrpěla z pohledu zdraví a životního stylu, které měla vždy nahnuté - trpěla skoliózou, veřejně se přiznala k závislosti na alkoholu a na přelomu tisíciletí podstoupila operaci mozku a léčení rakoviny kůže. Zemřela roku 2011 v 79 letech, ale společenský život v podstatě utnula již koncem devadesátých let.
Jacqueline Bisset (*1944)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-6
Jacqueline Bisset
Kmotra Angeliny Jolie sice zažívala období největší filmové slávy až v sedmdesátých letech, ale její přirozený půvab oslnil mužské publikum již roku 1967, kdy se objevila ve špionážní parodii Casino Royale, a především pak o rok později díky kultovní kriminálce Bullitův případ. Nikdy nebyla vdaná a neprovází ji žádné osobní skandály, ale její ženská krása s věkem neuvadá a stále se objevuje před kamerou - roku 2018 například ve filmu Asher vedle Rona Perlmana a Famky Janssen.
Ann-Margret (*1941)
Ann-Margret
Ann-Margret
Skvělá zpěvačka, ve své době považována za ženskou verzi Elvise Presleyho, a vášnivá motorkářka Ann-Margret pochází ze Švédska a u filmu prorazila roku 1963 díky hitu Bye Bye Birdie. Právě s Elvisem zazářila také v muzikálu Viva Las Vegas, pro který nazpívala s králem rocknrollu tři duety, ale její popularita byla tak vysoká, že se produkce zalekla zastínění Presleyho a dvě z těchto písních byly vydány až po jeho smrti. Na rozdíl od mnoha kolegyň si nelibovala v romantických aférách a byla vdaná za herce a producenta Rogera Smithe od roku 1967 až do jeho smrti roku 2017. Byť upřednostňuje pěveckou kariéru, už takřka šedesát let se pravidelně objevuje také před kamerou, naposledy v oceňovaném seriálu Kominského metoda a hvězdně obsazeném snímku Loupež ve velkém stylu.
Sophia Loren (*1934)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-9
Sophia Loren
Roku 1962 se stala vůbec první herečkou, která kdy získala Oscara za roli v cizojazyčném filmu. Tím snímkem byla Horalka jejího dvorního režiséra Vittoria De Sici a ze Sophie Loren se definitivně stala milovaná filmová hvězda, které padali k nohám obyčejní fanoušci i slavní muži. O třicet let starší Cary Grant si ji chtěl vzít poté, co spolu roku 1957 točili snímek Pýcha a vášeň, ale italská temperamentní kráska skončila v náručí producenta Carla Pontiho, jenž ji dříve pro svět filmu objevil. V šedesátých letech její lehce strojený úsměv okouzloval celý svět, a byť se výčet velkých rolí s rostoucím věkem snižoval, na práci před kamerou nezanevřela. Po šesti letech se na ní coby žijící legendu můžeme těšit v novém projektu, neboť ve svých 86 letech ztvární hlavní roli v novince od Netflixu s názvem Život před sebou (premiéra již 13. listopadu).
Audrey Hepburn (1929-1993)
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn
Obdivovaná herečka s vizáží nevinného anděla sbírala tunu uznání již v padesátých letech, kdy také získala svého jediného Oscara za slavnou romantiku Prázdniny v Římě. Šla z jedné výrazné role do druhé a skvělou kariéru si udržela také v průběhu šedesátých let, kdy byla hlavní tváří ikonických filmů jako Snídaně u Tiffanyho, My Fair Lady nebo Jak ukrást Venuši. Po roce 1967 se ze světa filmu ale vytratila a nové role přijímala jen sporadicky, přičemž tou poslední pro ní byl symbolicky anděl ve filmu Stevena Spielberga Navždy. Na sklonku života se věnovala humanitárním aktivitám a navštěvovala zaostalé oblasti, než jí byl roku 1992 diagnostikován vzácný druh břišní rakoviny, jemuž o rok později podlehla. Přestože nešlo o typickou 'sexbombu' a blonďatou divu, jakožto spíše o charakterní sympatickou herečku, její tvář bezpochyby dodnes patří k těm nejkrásnějším, jaké jsme mohli v hollywoodské (a filmové obecně) historii spatřit.
Julie Christie (*1941)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-8
Julie Christie
Britská kráska údajně kvůli nevyhovujícímu objemu hrudníku nedostala roli Ursuly Andress v bondovce Dr. No, ale výrazně ji to trápit nemusí. Jen v průběhu šedesátých let se objevila hned v sedmi významných filmech, přičemž za Drahouška získala roku 1966 dokonce Oscara. Další tři nominace pak následovaly ve třech různých dekádách - ta poslední roku 2007 za snímek Daleko od ní. Naposledy jsme ji mohli vidět roku 2012 ve filmu Roberta Redforda Pravidla mlčení a nic nenasvědčuje tomu, že by měla v 79 letech svou kariéru ještě oprášit. Její pronikavě modré oči však navždy zůstanou otisknuty v britských filmových klasikách a také v srdcích mnoha převážně mužských fanoušků.
Faye Dunaway (*1941)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-23
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-22
Hlavní ženská role v progresivním snímku Bonnie a Clyde by zřejmě udělala hvězdu první velikosti z jakékoli pohledné herečky, ale štěstí se usmálo právě na Faye Dunaway. Přestože o ní panovaly pochyby, šestadvacetiletá blondýnka ukázala své živelné charisma a přes noc se stala hvězdou i navzdory kontroverzní pověsti, která násilný film provázela. Dva roky také následně randila s italským idolem Marcellem Mastroiannim a šla z jedné velké role do druhé. Po přelomu tisíciletí definitivně přesedlala k nezávislým produkcím a na očích už moc není (velkou výjimkou budiž oscarový ceremoniál roku 2018, kdy společně s 'Clydem' Warrenem Beattym nesprávně vyhlásili vítěze v kategorii nejlepší film - o rok později však dostali sympatickou možnost své zaváhání napravit). Naposledy jsme ji mohli spatřit ve filmu Dárkyně smrti s Nicolasem Cagem roku 2017, což byl ovšem jen další špatný snímek s Nicolasem Cagem.
Diana Rigg (1938-2020)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-12
Diana Rigg
Jedna z malé hrstky dávných hvězd stříbrného plátna, která se na stará kolena dokázala zapsat do srdcí i současné generace. Jediná bondgirl a navíc i manželka George Lazenbyho z filmu Ve službách Jejího Veličenstva měla zářivou kariéru především v divadle, ale pamatovat si ji můžeme také jako Emmu Peel z britského seriálu The Avengers (její účast datována 1965-1968) a samozřejmě jako sympatickou, ctnostnou a neústupnou Olennu Tyrell ze Hry o trůny (2013-2017), kterou lze považovat za její kariérní i životní farewell. Diana Rigg zemřela v září tohoto roku na rakovinu ve věku 82 let, ale zapomenuta nebude - a to nejen pro svou mladistvou krásu.
Monica Vitti (*1931)
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls
sexsymboly-60-let-jake-byly-a-jak-zestarly-nejobdivovanejsi-krasky-z-rane-ery-bondgirls-18
A na závěr ještě snadno rozpoznatelný obličej italské herečky, která spojila svá nejlepší léta s přemýšlivými, intelektuálními a zádumčivými snímky režiséra Michelangela Antonioniho. Počínaje Dobrodružstvím z roku 1960 se z Monici Vitti stala mezinárodně známá herečka, která nepotřebovala příliš slov, aby dokázala vyjadřovat nekonečně mnoho pocitů - její zvláštně hypnotická tvář stačila k tomu, aby diváci od filmu nemohli odtrhnout zrak. Po přerušení spolupráce a pravděpodobně také milostného poměru se slavným filmařem se Vitti přesunula k odlehčenějším žánrům, ale od devadesátých let se po ní slehla zem - roku 2011 se provalilo, že trpí Alzheimerovou chorobou a její manžel Roberto Russo před dvěma lety potvrdil, že se o ni osobně stará v jejich domě v Římě.