Kam se poděl Perseus ze Souboje Titánů? Kariéru u filmu mu zničila role v gay klasice

Kam se poděl Perseus ze Souboje Titánů? Kariéru u filmu mu zničila role v gay klasice
Souboj Titánů | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Ostře řezanou tvář Harryho Hamlina pozná okamžitě každý, kdo někdy v televizi zahlédl často reprízovanou klasiku Souboj titánů. Trikově kouzelný náhled do řecké mytologie se stal po zásluze kultovním snímkem a pro tehdy třicetiletého Hamlina znamenal průlom, o němž ve filmových kruzích snil teprve pět let. Jako neohrožený Diův syn Perseus si rychle získal obdiv milionů ženských fanynek a také jedné slavné herecké kolegyně, která s ním na filmu pracovala.
Souboj titánů
Souboj titánů | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Švýcarka Ursula Andress, již si svět pamatuje z první bondovky Dr. No, ztvárnila ve filmu bohyni lásky Afroditu. V době natáčení jí bylo 44 a údajně vystupovala s arogancí velké hvězdy, přičemž zpočátku naopak odmítala s nezkušeným mladým hercem natáčet. Ve skutečnosti se však údajně bránila tomu, že jí fešný Hamlin učaroval. Na jejich románek nedávno zavzpomínala Hamlinova současná žena, známá seriálová herečka Lisa Rinna, podle níž Andress svého mladšího kolegu nakonec oslovila. „Svěřil se mi, že si ho k sobě zavolala a řekla mu: ‚Harry, přijď ke mně do pokoje.‘ A on to udělal, ve svých 28 letech, a ona té noci poprvé otěhotněla,“ prozradila v show Real Housewives.
Souboj Titánů
Souboj Titánů
79%
Hamlin a Andress randili pouze tři roky, a přestože byli zasnoubení, vztah jim nevydržel. Mají spolu dnes čtyřicetiletého syna Dimitriho, přičemž Hamlin je už 26 let ženatý s Rinnou, s níž má další dvě děti – Delilah (25) a Amelii (22). Andress se k jejich rozchodu ve své době krátce vyjádřila pro magazín People: „Chtěla jsem s ním být, ale pro Harryho byla na prvním místě jeho kariéra.“
Harry Hamlin
Making Love | 20th Century Fox
Není se čemu divit, Hamlin byl po úspěchu Souboje titánů žhavým hereckým zbožím a mohl si vybírat zajímavé role. Jak je tedy možné, že zapadl? Podle něj za to může jeho další snímek, kterým byla kontroverzní gay romance Making Love. Hamlin ji chtěl za každou cenu natočit coby hloubavé a vyspělé dílo. „Všichni ten film vlastně odmítli,“ vyjádřil se v rozhovoru pro USA Today. „Studio šlo po každé velké hvězdě, ale nikdo nekývl, protože jen pomyšlení na svět, v němž žijí gayové, stále nebylo v té době možné,“ dodal.
Podle něj byl snímek kontroverzní především zvoleným tématem. „Evidentně přišel moc brzy. Minimálně o 10 let. A kompletně ukončil mou kariéru,“ povzdechl si. Skutečně šlo o jeho poslední studiový film. Oživení mu přinesl až rok 1986, kdy se stal televizní hvězdou díky seriálu Právo v Los Angeles. Za ztvárnění advokáta Michaela Kuzaka, s nímž vydržel do roku 1991, získal tři nominace na Zlatý glóbus. Roku 1987 jej rovněž zvolili nejvíc sexy mužem světa v každoroční prestižní anketě časopisu People.
Harry Hamlin a Lisa Rinna
Harry Hamlin a Lisa Rinna v březnu 2023 | Getty Images
Hamlin se dodnes živí převážně jako seriálový herec, lze zmínit například Veronicu Mars nebo Shameless. Se svou ženou Rinnou si také vyzkoušel reality show Harry Loves Lisa, která se zaměřila na jejich rodinný život. Na filmových plátnech si ho tak většina lidí opravdu pamatuje pouze jako Persea, který na okřídleném Pegasovi spěchá na záchranu Andromedy.
On sám je však podle všeho pyšný na svou účast v následujícím snímku, jenž mu coby první film o gayích z produkce majoritního studia u producentů dost zavařil. „Neuplyne týden, aby za mnou lidé nepřicházeli v supermarketu nebo kdekoli na ulici a neděkovali mi, že jsem ten film natočil. To myslím vážně,“ uzavřel vyprávění pro USA Today se vztyčenou hlavou.