Bonnie a Clyde

74%
Bonnie a Clyde
Scenáristé a režisér filmu pojali příběh slavné gangsterské dvojice, který je založen na skutečných událostech, velice originálně. Na jedné straně se postarali o to, aby na filmovém plátně co nejpřesvědčivěji ožila krize třicátých let. Na straně druhé měl však pohled do minulosti posloužit jako odrazový můstek pro zúčtování se současností. Hrdinové filmu jsou sice brutální vrazi, ale to vše jaksi zůstává v pozadí. V popředí vidíme bojovníky proti existujícímu společenskému řádu a americkému vládnímu systému. Film se stal nesmírně populární zejména mezi americkou mládeží. Prvek protestu jí byl vždy blízký. Filosofie tohoto protestu je však zjednodušena, omezuje se na konstatování, že svět nestojí za nic a že oba sympatičtí hrdinové se právem bouří proti zavedenému společenskému řádu. Skutečnost, že zabíjejí, je druhořadá. Krutost, s jakou byli nakonec zlikvidovaní, jim nakonec ještě získává sympatie diváků. Bonnie a Clyde jsou ve filmu usměvaví, lehkomyslní, možná i dětinští, rozhodně jsou však obdařeni velikým osobním kouzlem. Zabíjejí jakoby neúmyslně a neradi. Jak je nemít rád, jak je nelitovat, když tak mladí nesmyslně zemřou. Odtud je jen krůček ke chvále a identifikaci. Tento film patří k významným dílům světové kinematografie. Kritika právem ocenila formální dokonalost tohoto díla, ale v hodnocení ideového vyznění snímku se často rozcházela.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Popravdě jsem čekal trošku více. Není to špatný film, proto hodnotím nadprůměrnými šedesáti procenty, ale chybí mi zde trošku více z akcí Bonnie a Clyda. Je to takový naivnější snímek, včetně prestřelek, které pusobi nereálně. Na druhou stranu je děj přímočarý a srozumitelný, navíc nestranný.. dobré.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Snad nejznámější zločinecká dvojice všech dob ve filmovém zpracování, která se oprostila od životopisného vyprávění a zaměřuje se pouze na jejich skutky a stíhání policií. Zkrátka vznikl obyčejný akční snímek. Natočeno je to však zručně a velkolepě. Dobová auta jsou pastvou pro oči hlavně dnešním sběratelům. Road-movie plná různých přepadeních, honiček a přestřelek dává vcelku atmosferický filmový zážitek. Až mě zamrzelo, že jsem těm hlavním postavám vlastně fandil. Dnes již klasika, která určitě nestárne.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Romantika bez zbytečného zlehčování. Film, který působí i dnes velmi svěže, uvolněně, ale přitom se nepokouší své hrdiny-zločince obhajovat, jak to dělávají jiní.

Dodatečné informace

Původní název:
Bonnie and Clyde (více)
  • USA Bonnie a Clyde
  • USA Bonnie and Clyde
Země původu:
USA
Čeština:
Bonnie a Clyde je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch