Nejlepší filmy a seriály roku 2022 v českých kinech a na VOD. Co byste podle redakce Kinoboxu neměli minout?

Nejlepší filmy a seriály roku 2022 v českých kinech a na VOD. Co byste podle redakce Kinoboxu neměli minout?
Elvis | Warner Bros.
Snažili jsme se v redakci rozdělit filmy do několika kategorií, aby nebyly porovnávány hrušky s jablky. Je zjevné, že něco zcela jiného si můžou dovolit velká americká studia, něco jiného nezávislé evropské koprodukce. I publikum těchto snímků se často liší. V posledních letech nemůžeme přehlédnout, že kromě kina a televize existuje třetí platforma – VOD (video on demand, „domácí kino“). Tyto internetové placené služby přebírají filmy z kin, tvoří vlastní seriály a také chrlí obrovské množství rychlospotřebních snímků. Malým zázrakem zůstává, že každoročně přímo pro ně vzniknou i filmy, které uspokojí náročnější požadavky a bývají nominované na různé ceny.
V soukromých žebříčcích je možné míchat drahé a levné, dlouhé i krátké, kinofilmy i VOD minisérie. Každý jednotlivec jen podává zprávu o tom, co se mu líbí nejvíc. V tomto přehledu vybíráme drahé trikové filmy, jež se hrají v multiplexech, i malé festivalové snímky, jež většinou uvádějí menší kina s jedním či dvěma sály, a nakonec to, co můžeme zhlédnout doma.
Filmy řadíme podle tuzemských kinopremiér.

Top 5 – blockbustery a áčková hollywoodská produkce

Elvis (režie Baz Luhrmann)
Elvis
Elvis | Vertical Entertainment
Opulentní dynamický životopis, který dopředu říká, že to, o čem a jak vypráví, může být trochu lež. Velký návrat (nebo možná poslední vzepětí) autora geniálního Moulin Rouge! Jako vždy postmoderní kombinace dobového a moderního.

Avatar: The Way of Water (režie James Cameron)
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Přese všechny výhrady opět technická revoluce a stále několik kroků přede všemi ostatními. Docenit to lze jen v některých kinech. Překvapivě chvílemi i meditativní zkušenost.

The Batman (režie Matt Reeves)
The Batman
The Batman | Warner Bros.
Staronové pojetí komiksové ikony, něco mezi Burtonem a Nolanem. Více detektivní příběh než akční film, více psychologie a emocí. Rozpracované trauma hlavního hrdiny, po dlouhé době skutečně dobrá Catwoman.

Top Gun: Maverick (režie Joseph Kosinski)
Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Nejepičtější návrat do stejné role v dějinách kinematografie. Naprostý balzám pro oči přesycené digitálními triky. Film, který dá zakusit jinak nedostupný fyzický zážitek z letu. Nostalgie po 80. letech a Cruisův věk tu navíc nepůsobí trapně.

Nene (režie Jordan Peele)
Nene
Nene | CinemArt
Nejchytřejší horor, alegorie i satira na USA, Hollywood a naši posedlost fenoménem UFO. Výtečně zahrané i gradované. Snímané jako western i paranoidní thriller.

Zvláštní uznání

Fabelmanovi (režie Steven Spielberg)
Michelle Williams, Paul Dano
Fabelmanovi | Universal Pictures
Nejosobnější film slavného autora, výborná reflexe síly filmového média i sebereflexe, že filmaři se často schovávají za kameru a neumějí komunikovat jinak.

Top 5 – artové a nezávislé filmy

Na cestě (režie Panah Panahí)
Na cestě
Na cestě | JP Productions
Íránská road movie. Přestože se hýbeme, jsme většinu času v malém prostoru auta, kde se odehrává rodinné drama. Touha emigrovat i nemožnost opustit svou zemi. Skvělé herecké výkony i scénář, velmi neokázalé a autentické. Klenot minimalistického stylu.

Drive My Car (režie Ryûsuke Hamaguchi)
Drive My Car
Drive My Car | Film Servis Festival Karlovy Vary
Dvojí adaptace, jednak Čechovova Strýčka Váni a jednak povídky Haruki Murakamiho o této adaptaci ruské klasiky ve vícejazyčném asijském divadle. Také je to o adaptování zlomeného režiséra na nový život poté, co přijde o vztah.

Podezřelá (režie Park Chan-wook)
Wei Tang
Podezřelá | CJ Entertainment
Nejprve detektivka, potom melodrama. Romance bez sexu, ale se střídavým typem napětí – krimi a erotikou. Detektiv nešťastný v manželství se zamiluje do cizinky podezřelé z vraždy. Precizní a sofistikované, stejně jako předchozí autorův snímek Komorná.
Kousek nebe (režie Michael Koch)
Simon Wisler
Kousek nebe | Hugofilm Features
Konečná uprostřed švýcarských Alp. Variace na drásavé drama o umírání Konečná uprostřed cesty od Andrease Dresena. Ale zatímco Dresen je intimní a empatický, Koch lidskou tragédii zasazuje do majestátní, lhostejné přírody.

Olga (režie Elie Grappe)
Olga
Olga | Film Servis Festival Karlovy Vary
Sportovní drama o ukrajinské gymnastce, jež fyzicky bolí, a politické drama vypovídající o zmatku v dospívající duši. Autentičnost daná pečlivými rešeršemi a využitím nehereček. Na režijního debutanta nevídaný výkon.

Zvláštní uznání
Všechno, všude, najednou (režie Dan Kwan, Daniel Scheinert)
Všechno, všude, najednou
Všechno, všude, najednou | A24
Velmi divoký, až extrémně nápaditý a ulítlý film s tématem mnohovesmírů. Tentokrát ale bez superhrdinů a odehrávající se v chudé čínsko-americké komunitě. Velké sólo pro Michelle Yeoh.

Top 5 – VOD

Athena (Netflix, režie Romain Gavras)
Athena
Athena | Netflix
V dlouhých záběrech natlakovaný a explodující hněv gangů na předměstí. Svým způsobem nejlepší akční film roku, pouze bez superhrdinů a vlastně i hrdinů. Ukázka toho, jak funguje davová psychologie a jak i potenciálně dobrý člověk nemusí unést tlak událostí.

Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku (Netflix, Richard Linklater)
Apollo 10 1/2: Dítě kosmického věku
Apollo 10 1/2: Dítě kosmického věku | Netflix
Poloautobiografické vzpomínání na 60. léta a lidi zaměstnané v NASA. Režisér oživuje každodennost své rodiny i dětské sny o vlastním letu na Měsíc za doprovodu tehdejší rockové muziky a s využitím půvabné animace.

Třináct životů (Prime Video, režie Ron Howard)
Třináct životů
Třináct životů | Amazon Prime Video
Další profesní drama od zavedeného tvůrce (Oheň, Apollo 13, Rivalové), opět podle skutečných událostí. Vyprošťování mladistvých fotbalistů ze zatopené jeskyně v Thajsku je natočené s maximální poctivostí a důrazem na realističnost. Nejnapínavější letošní dvě a půl hodiny u obrazovek.

Barbarian (Disney+, Zach Cregger)
Georgina Campbell
Barbar | 20th Century Studios
Satirický hororový příběh o tajemné ubikaci a sklepu, v němž se skrývají dlouho zakořeněné hrůzy. Důvtipný, napínavý i nečitelný snímek o mužských bestiích a rape culture, který patří k tomu nejoriginálnějšímu, co daný žánr nabídl za dlouhé roky.

Temná dcera (Netflix, režie Maggie Gyllenhaal)
Olivia Colman, Dakota Johnson
Temná dcera | Netflix
Adaptace románu Eleny Ferrante o profesorce literatury trpící syndromem „špatné matky“. I po letech na dovolené ji pronásledují traumata minulosti. Skvělé herecké výkony Olivie Colman a Jessie Buckley.

Zvláštní uznání
Pinocchio Guillerma del Tora (Netflix, režie Guillermo del Toro)
Pinocchio Guillerma del Tora
Pinocchio Guillerma del Tora | Netflix
Netlix vytřel zrak Disneymu, jehož hraná verze Pinocchia s Tomem Hanksem v úloze Geppetta dopadla tragicky. Del Torova loutková stop motion verze ikonického příběhu se nebojí syrových emocí, děj zasazuje do Mussoliniho fašistického režimu a kromě smrti se ve filmu řeší přátelství, oddanost a nepoučitelnost.

Top 5 – český film

Letošní rok byl neobyčejně bohatý nejen na množství českých filmů, ale i na jejich kvalitu. Je to od revoluce možná nejsilnější ročník. Nevznikl sice žádný „oscarový Kolja“, ale to nemůže být měřítkem. Jde o celkovou bohatost a pestrost letošní nabídky, kdy by bylo možné udělat si s dobrými českými filmy celotýdenní sledovací maraton. Do žebříčku se tak nedostala řada filmů.
Například historické životopisné drama Il Boemo, experimentální dokument KaprKód, sportovní drama Poslední závod, komedie Párty Hárder, satira ze současnosti Kdyby radši hořelo, dobové psychologické drama Slovo, komediální drama A pak přišla láska… či kriminální drama Oběť (Michalu Blaškovi, který má za sebou úspěšný rok, doporučujeme nazývat díla výrazněji, ne jednoslovně).

Arvéd (režie Vojtěch Mašek)
Arvéd
Arvéd | CinemArt
Mysteriózní historické drama o podivínovi a udavači Jiřím Arvédu Smíchovském. Záměrně labyrintické vyprávění s nepříjemnými efekty déjà vu. Atmosférický debut komiksového autora.

Zkouška umění (režie Adéla Komrzý, Tomáš Bojar)
Zkouška umění
Zkouška umění | Aerofilms
Kontroverzní snímek, jenž rozpůlil kritickou obec na ty, kteří ho považují za zábavnou a empatickou observaci, a na ty, kteří mají pocit, že se tvůrci uchazečům o přijetí na uměleckou vysokou školu vysmívají. Kinobox se přiklání na stranu spokojených.
BANGER. (režie Adam Sedlák)
BANGER.
BANGER. | Archiv Adama Sedláka
Nejsoučasněji natočený tuzemský snímek z aktuálního českého prostředí drogové scény. Porušuje mnoho běžných filmových pravidel a zároveň vynalézá svá vlastní. Nezvykle obsazený zpěvák Adam Mišík přesvědčuje o svém hereckém talentu.
Good Old Czechs (režie Tomáš Bojar)
Good Old Czechs
Good Old Czechs | Pilot Film
Sugestivní počin o dvojici Čechoslováků ve službách RAF, který sestává ze čtených zápisků odvážných mladých mužů, poskládaných archivních videí a experimentálních hudebních ploch.

Běžná selhání (režie Cristina Grosan)
Beáta Kaňoková, Jana Stryková
Běžná selhání | Xova Film
Minimalistické česko-maďarské drama podle scénáře spisovatelky Kláry Vlasákové si zaslouží pozornost nejen svými aktuálními apely a naléhavostí sdělení, ale i tím, že ukazuje cestu, kudy se může se ctí ubírat česká filmová sci-fi.
Zvláštní uznání
Světlonoc (režie Tereza Nvotová)
Světlonoc
Světlonoc | Forum Film
Druhý celovečerní snímek slovensko-české režisérky pojednávající o jinakosti žen podezíraných z čarodějnictví, které musí bojovat za svou odvahu nezapadat a často za to platit velkou daň, je silný jak vizuálně, tak svým poselstvím.

Nejlepší seriály roku 2022 (zahraniční i české)

U seriálů obecně nastává nejmenší shoda, neboť většinu titulů, které se objevily v žebříčku, viděl pouze jeden člen nebo členka redakce. Do žebříčku se dostaly jen seriály s více hlasy.
Kronika orgasmu (ČT online, iVysílání, režie Kateřina Kořínková Sobotková)
Kronika orgasmu
Kronika orgasmu
Naučná, zábavná, moderní a velepotřebná série nahrazující hodiny sexuální výchovy. Osm dílů po zhruba 16 minutách, slupnete jako nic.

Podezření (ČT, režie Michal Blaško)
Klára Melíšková
Podezření | Česká televize
Uzavřená třídílná minisérie, v níž exceluje Klára Melíšková jako zdravotní sestra obviněná ze zabíjení pacientů. Výborně vystižená relativita lidské povahy a pravdy.
Volejte Saulovi, 6. série (režie Vince Gilligan, Peter Gould)
Bob Odenkirk
Volejte Saulovi | AMC
Loni jsme mohli naposledy zavolat Saulovi do Albuquerque v Novém Mexiku, tedy do jedinečného mikrosvěta seriálů Perníkový táta a Volejte Saulovi. V závěrečné sezóně tvurci dotáhli svou hru s budováním očekávání a překvapivými zvraty k dokonalosti a dokázali, že celá gangsterská/právnická sága skvěle funguje i jako tragická love story.

Odloučení/Severance (Prime, režie Ben Stiller, Aoife McArdle)
Odloučení
Odloučení | Endeavor Content
Kancelářská mysteriózní sci-fi dystopie na pomezí dramatu a komedie o lidech, jejichž život začíná a končí v práci. Prozatím osm epizod, bude druhá série.
Cobra Kai, 5. série (režie Josh Heald, Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg)
Cobra Kai
Cobra Kai (2018) | Netflix
Cobra Kai si i po pěti řadách drží standard seriálu, který vyrůstá z osmdesátkové nostalgie, ale přitom v ní nezůstává zabedněný. Naopak, není moc seriálů, které dokážou tak dobře spojit zájmy starší i mladé generace. Pan Mijagi by měl z téhle série radost.
Zvláštní uznání

Slow Horses (režie James Hawes)
Gary Oldman
Slow Horses | Apple TV+
Herecký koncert Garyho Oldmana, jehož postavu musíte zároveň nesnášet i uznávat. Příběh odpadlického oddělení britské kontrarozvědky vtipně a napínavě pracuje s tématem outsiderství, naděje i potřeby naplnit své poslání.
Další tipy
Irma Vep, Peacemaker, Atlanta, Derry Girls, Ozark, The Flatshare, Euforie, Andor, Rod draka, Expanze, The Peripheral, The Responder

Nikdo překvapivě nehlasoval pro největší hity jako Stranger Things, Dahmera či Wednesday ani pro Pána prstenů.
A na závěr démon anket a internetový virál, nejlepší amatérský krátkometrážní film roku:
Spiknutí holčičích hoven

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.