George Lucas vytvořil Ewoky na základě inspirací z války i domova. Fanoušky nejdřív štvali

George Lucas vytvořil Ewoky na základě inspirací z války i domova. Fanoušky nejdřív štvali
Ewokové | Lucasfilm Ltd.
Vycházel totiž ze vzezření psího plemene s názvem bruselský grifonek, jelikož právě jednoho takového pejska vlastnil. Společně s maskérem Stuartem Freebornem převedl tvar hlavy, velké oči i krátké uši grifonků do podoby primitivní, leč ušlechtilé vesmírné rasy. Nešlo však o jediný inspirační zdroj.
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů
  • Disney+
  • Google Play
  • O2 TV
  • +2
85%
Co se týče chování a životního stylu Ewoků, podíval se Lucas přece jen za hranice svého domova. Konkrétně se zaměřil na praktiky partyzánských jednotek Vietkongu, s nimiž během vietnamské války bojovali Američané. Vojáci Vietkongu totiž ovládali prvky boje v džungli a díky využití prostředí ve svůj prospěch dokázali zatápět technologicky mnohem lépe vybavenějším americkým jednotkám – což ekvivalentně platí i pro střet Ewoků ozbrojených oštěpy, noži či katapulty proti zástupům stormtrooperů s blastery.
Ewokové
Ewokové | Lucasfilm Ltd.
Tato nerovnováha sil mimochodem byla pro spoustu dobových fanoušků trnem v oku. Diváci a divačky zkrátka nevěřili, že by drobní, nevybavení a až komicky působící Ewokové mohli imperiální jednotky tak snadno porážet. Až časem se z Ewoků stala jedna z nejoblíbenějších ras v univerzu Hvězdných válek, jelikož otazníky týkající se logiky děje překryly vzpomínky na roztomilost a hravost Ewoků. I takhle se píší filmové dějiny…
Pro úplnost je třeba zmínit ještě kmen původních amerických obyvatel jménem Miwokiové, kteří žili na území dnešního národního parku Redwood v severní Kalifornii. Ti Lucase inspirovali především životem v prostředí lesa. Strůjce Star Wars totiž chtěl, aby mocné a technologicky vyspělé Impérium pomohli svrhnout zdánlivě primitivní a bezbranní domorodci. Z toho důvodu se finální bitva šesté epizody původně měla odehrávat na Kashyyku, domovské planetě rasy Wookiee.
Nakonec však došlo ke změně, jelikož Wookieeové v čele s Chewbaccou už tou dobou nepůsobili jako technologicky zaostalí domorodci, takže by jejich potenciální porážka stormtrooperů nepůsobila tak překvapivě a heroicky. Došlo tak k vytvoření kompletně nové rasy, jejíž název vznikl přesmyčkou písmen slova Wookiee.
Ewokové
Ewokové
Ewokové
Ewokové
Ewokové
Stopa Ewoků v závěru původní trilogie Hvězdných válek každopádně jasně ukázala, že George Lucas dokáže z nečekaných inspiračních zdrojů vytvořit výsledek, který je atraktivní nejen z diváckého, ale i marketingového hlediska – vždyť už tehdy se objevily kritické hlasy, že roztomilost Ewoků nevychází ani tak z potřeby dramatického kontrastu s imperiálním zlem, nýbrž z pragmatické snahy prodat co nejvíce chlupatých plyšových hraček. Historie dala těmto škarohlídům trochu za pravdu, jelikož v každých dalších Star Wars se vyskytly mimozemské rasy, jejichž produktový potenciál nešlo zpochybnit, nic to však nemění na tom, že si švitořiví Ewokové probojovali cestu i do diváckých srdcí.
Na všechny epizody Hvězdných válek se můžete podívat na platformě Disney+. Zkontrolujte i náš žebříček nejlepších epických filmů, kde Návrat Jediů také najdete.
Zdroje: Collider, Los Angeles Times, CNN