Kousek nebe

67%
Kousek nebe

V odlehlé alpské vesnici žije Anna se svou dcerou. Lidé jsou pevně spjati s pomalým plynutím a konstantním rytmem života. Když však do vesnice dorazí nový pomocník pro práci v zemědělství Marco, rozbouří vody Annina života. Přichází nový impuls a náhlé vzplanutí vášně, který však brzy vystřídají obavy z Marcova chování, který stále častěji ztrácí kontrolu nad svým chováním a ukazuje se v úplně odlišném světle, než na začátku láskyplného vztahu. Příběh o vystavění lásky těžké zkoušce je snímán intimním a civilním způsobem, což umocňuje drsná švýcarská krajina.




mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Festivalová deprese, jak se patří. V dlouhých, statických a často informačně neuspokojivých záběrech vidíme rakouský venkov, fotogenický i krutý zároveň. V tomto prostředí se ocitá cizinec, obalený tukem, svaly a dobrosrdečností, což zaujme místní svobodnou matku. Ta pracuje jako pošťačka i servírka, stará se o malou dceru a stejně jako u většiny ostatních obyvatel odlehlé alpské vesnice je i její život určován ročními obdobími. Postupem času však do spokojeného vztahu zasáhne mužova nemoc a snímek se tak dostává do poloh Hanekeho Lásky či Trierova Prolomit vlny. Stejně jako o horskou půdu je potřeba pečovat i o vlastní mysl: Smířit se s existencí obřích nepohyblivých balvanů, tu a tam přemístit menší kamínky, které překáží, a dávat si pozor na sesuvy půdy. Koloběh života hospodářských zvířat navíc člověku dává každodenní perspektivu nevyhnutelné smrti. I v těchto omezených, a přitom stále dostatek prostoru umožňujících podmínkách (jak podtrhuje i zúžený obraz) však lze zažít lásku. Náročná podívaná se spoustou prchavých záběrů z venkovského života se divákovi odmění emočně drtivým závěrem. Není zač.
petr-hnyk
1 542 bodů
6
Když jsem se po třech hodinách filmu podíval na hodiny, zjistil jsem, že uběhla pouze hodina. Film jede v pomalém až téměř dokumentárním tempu, ale právě to zachycení obyčejného života ve švýcarských Alpách z něj činí zajímavý snímek. Film táhne také herecký výkon hlavní hrdinky.

Dodatečné informace

Původní název:
Drii Winter (více)
  • Švýcarsko Kousek nebe
  • Švýcarsko Drii Winter
  • Švýcarsko A Piece of Sky
Premiéra v ČR:
8. 12. 2022
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Švýcarsko, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch